Girlsday; it’s all about meiden en techniek

Gisteren was het Girlsday, een initiatief van VHTO, een landelijk expertisebureau voor promotie van meiden en techniek. Uiteraard wordt dit initiatief ondersteund door Microsoft aangezien zij als geen ander weten welke rol techniek speelt in ons leven. Je hoeft maar om je heen te kijken om dat gevoel te kunnen beamen.

Diegene onder jullie die mij een beetje kennen weten dat ik zelf een technische achtergrond heb. Voordat ik voor mezelf begon heb ik ruim 10 jaar gewerkt in de ICT branche. Van programmeren en implementeren tot productmanagement en het aansturen van een business unit binnen het laatste bedrijf. En ik hoor je al denken… ‘dat is niets voor mij’. Maar niets is minder waar!

girlsday

Persoonlijk vind ik het enorm jammer dat er niet meer vrouwen ‘geraakt’ worden door techniek en alles wat daarmee te maken heeft. Niet alleen voor de vrouwen zelf, maar zeker ook voor het bedrijfsleven.

Techniek is namelijk zoveel meer dan sleutelen aan een apparaat of aan een softwareprogramma. En juíst in bijvoorbeeld de ICT hoek zijn meisjes en vrouwen meer dan welkom om hun kwaliteiten te ontplooien, want eerlijk is eerlijk… het zijn vooral ook de zachte kanten die in de techniek vaak ontbreken. Want wie maakt er bijvoorbeeld de vertaalslag van de programmeur naar de gebruiker? En wie zorgt er voor dat het samenwerken soepeltjes verloopt tussen alle partijen? Daar zijn vrouwen zéker zo goed in als mannen.

Het gemis van vrouwen

Heb jij zelf trouwens ook wel eens dat je met een product werkt waar je niet echt blij van wordt? Bijvoorbeeld een product in de keuken of voor het huishouden? Ik verdenk de producent, of de ontwerper er dan van dat hij een man is 😉 en dat er geen vrouw betrokken is geweest bij het hele proces. Vaak is het zo dat, zeker de producten die het meest door vrouwen gebruik worden, een bepaalde handigheid missen die een vrouwelijke medewerker er zéker bij bedacht had tijdens de testperiode. Zij is op dat moment diegene die vanuit een gebruikersoogpunt kijkt en dat is precies wat er regelmatig ontbreekt. Daarnaast hebben vrouwen vaak een kritische blik en een vorm van creativiteit en ‘out of the box’ denken die goed benut kan worden. Let er maar eens op 😀 .

Ik kan me nog goed herinneren vanuit mijn ICT periode dat de mannen van het hard-core coderen duidelijk op een andere manier aangestuurd moesten worden dan de vrouwelijke programmeurs, als die er al waren 😉 . Ook het werk wat terugkwam was met een andere insteek gemaakt. Zo blijkt ook maar weer dat teams die bestaan uit mannen én vrouwen een betere balans hebben en dat komt de productiviteit ten goede.

Girlsday bij Microsoft

Oké, ik heb mijn statement gemaakt. Vrouwen en techniek gaan prima samen!

girlsday

Dat Microsoft de moeite neemt om meisjes en vrouwen te stimuleren op Girlsday vind ik dan ook een mooi gebaar. Gisteren werden er namelijk 300 meisjes en vrouwen verwelkomt op het kantoor van Microsoft nabij Schiphol om hard- en soft skill workshops te volgen. Van creatief coderen tot ondernemen en van personal branding tot het maken van een website. Een mooie manier om niet alleen het glazen plafond te doorbreken, maar ook het technische plafond.

girlsday 2016

De toekomst ligt zeker in de techniek. Dus ben jij, of heb jij een digigirl met een bèta interesse (een interesse in de techniek zie je ook al bij het spelen van kleine kinderen), stimuleer dan om in ieder geval de bèta richting goed te onderzoeken als er naar een studierichting gekeken wordt! Zoals al eerder aangegeven… de mogelijkheden zijn eindeloos en het werk is fantastisch en uitdagend. Meer lezen over Girlsday en alles rondom meiden en techniek doe je in het dossier Digigirlz.

Mijn eigen kleine digigirl ga ik zeker kennis laten maken met dit alles, voor zover ze me daar nog bij nodig heeft 😉 . Vertel… ben jij een Alfa of een Bèta type?

 

4 gedachten over “Girlsday; it’s all about meiden en techniek”

  1. Dat ziet er gaaf uit, die Girlsday. En ik ben het natuurlijk helemaal met je eens. Tijdens mijn studie waren meisjes ook erg in de minderheid, maar de docenten probeerden ook altijd gemengde projectgroepjes te maken voor maken betere resultaten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven