Goede houtverf: waar zit het kwaliteitsverschil?

Hoewel er tientallen verschillende verfmerken zijn die een ruim assortiment aan verfsoorten verkopen, bieden ze lang niet allemaal dezelfde kwaliteit. Maar hoe weet je welke goed is, en welke minder goed? Wat is het verschil tussen de merken en welke verf is het meest geschikt voor welke soort hout? Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met houtverf, aangezien ik in ons hele huis de afgelopen jaren al het nodige schilderwerk verricht heb. Ik geef je graag wat tips over goede houtverf.

goede houtverf

Zoeken naar betrouwbare merken en goede houtverf

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het merk dat de verf aanbiedt. Hoe bekender de merken, hoe hoger vaak de betrouwbaarheid. Is een merk gespecialiseerd in enkel verf zoals bijvoorbeeld Sigma verf, dan kun je er sneller vanuit gaan dat hun focus op de juiste onderdelen ligt. Dat heb ik ook gemerkt bij het verven van onze binnendeuren bijvoorbeeld. Hoewel de huisverf van bouwmarkten niet altijd slecht hoeft te zijn, is deze vaak niet met evenveel aandacht en zorg samengesteld als de verf van bijvoorbeeld een gespecialiseerde verfwinkel.

Bij het verven van de binnendeuren ben ik in eerste instantie gestart met een huismerk, maar uiteindelijk toch weer overgestapt naar een goede houtverf van een verfspecialist.

Het kiezen van de juiste soort verf

Naast het feit dat je specifieke houtverf gebruikt voor schilderwerk, is het ook belangrijk om te kijken naar de verschillende mogelijkheden. De eigenschappen van houtverf voor binnen zijn namelijk totaal anders dan de eigenschappen van houtverf voor buiten. Let daar dan ook goed op. Vaak zie je ook aan de buitenzijde van het verfblik een huisje staan met een pijl aan de buitenkant van het huisje, of een pijl aan de binnenkant. Daarmee kan je herkennen of je met een verf voor buiten of voor binnen te maken hebt. Andere eigenschappen vragen om andere samenstellingen.

Goede houtverf voor binnen én buiten

Goede houtverf voor buiten moet bijvoorbeeld een hoge kwaliteitsgraad hebben om het schilderwerk zo lang mogelijk mooi te houden. De verf moet goed bestand zijn tegen weersinvloeden. Daarnaast moet het ook te verwerken zijn bij verschillende temperaturen, goed drogen, kras- en slijtvrij zijn en de kleur lang behouden. Je wilt niet ieder jaar weer opnieuw je buitenkozijnen moeten schilderen, wel?

Hoewel een aantal eigenschappen bij de meeste soorten buitenverf voor hout terugkomen, zie je bijna alle eigenschappen terug bij de Sigma S2U Allure Gloss. Deze goede houtverf is geschikt voor 4 seizoenen onderhoud en werkt het beste wanneer ook de Allure Primer gebruikt wordt. Daarnaast is deze verf makkelijk te verwerken bij verschillende temperaturen én droogt deze ook snel wanneer het wat kouder is. Ik vind het een heel fijne verf om mee te werken, en het schilderwerk dat ik ermee gedaan heb ziet er eigenlijk gewoon goed uit. Al zeg ik het zelf.

Een goede houtverf voor binnen heeft in ieder geval de eigenschap dat hij hgoed dekt en krasvast is. Het verwerken bij bepaalde temperaturen is hier minder van belang en ook de houdbaarheid op het gebied van weersinvloeden. Voor binnen – en buitenverf geldt altijd dat een goede houtverf in ieder geval fijn aanbrengt met een kwast (of roller) én dat hij lekker vloeit. Dat laatste zorgt ervoor dat eventuele strepen bij het aanbrengen vanzelf dichtvloeien.

Het afwegen en vergelijken van eigenschappen

Wanneer je weet aan welke eigenschappen je verf moet voldoen, kun je verschillende aanbieders, merken en verfsoorten vergelijken. Welke eigenschappen belangrijk zijn hangt af van je eigen situatie. Wil je bijvoorbeeld dat de verf snel droogt onder lage temperaturen, of wil je juist dat de verf makkelijk schoon te maken is? Is de verf bedoelt voor objecten buiten, of wordt het vooral binnenshuis gebruikt?

Breng je wensen duidelijk in kaart en kijk vervolgens welke merken en verfsoorten aan de meeste behoeften voldoen. Ga je online bestellen, dan kan je vaak ook op die eigenschappen de goede houtverf er uit filteren. Lukt het je niet? Stuurd dan gewoon een mailtje met je vragen naar de betreffende webshop. Koop je je verf bij de specialist, dan kan je het natuurlijk gewoon vragen.

Zoals je ziet is kwaliteit een ruim begrip dat in veel gevallen afhankelijk is van de eigen wensen en behoeften én de situatie waarin de verf gebruikt zal worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven