Hoe zorg je voor een goede isolatie?

Een goede isolatie is essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis. Het zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en dat het in de zomer juist koel blijft. Daarnaast draagt een goede isolatie bij aan het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf.

Toen wij ons huis kochten was er van isolatie totaal geen sprake. We hebben het huis echt gekocht omwille van de plek in het buitengebied, de vorm van het pand en het aantal m² grondoppervlak van huis en tuin. Dus toen we de sleutel kregen was dat de eerste prioriteit.

We zijn gestart met dubbel glas en daarna met spouwisolatie. Na de eerste winter kon ik me niet voorstellen dat de vorige bewoners hier comfortabel geleefd hadden. Als het koud is, of het waait hier in het buitengebied, dan voel je dat dubbel zo hard als dat je in het dorp zelf zou wonen.

Inmiddels hebben we al de nodige isolatieprojecten achter de rug en gelukkig ook leuke verbouwingen gedaan. Want ook al is het goed isoleren van je huis enorm belangrijk, je ziet er niets van! Zo nu en dan iets verbouwen dat wél zichtbaar is vond ik dan ook wel erg fijn.

Ik neem je mee in de verschillende manieren om een goede isolatie te realiseren, zodat je kunt genieten van een aangename leefomgeving en ook nog kunt besparen op je energierekening.

goede isolatie tips in huis

Goede isolatie; waar moet je dan aan denken?

Om te beginnen wil ik je -voordat we tot de isolatie tips overgaan- eerst nog een andere tip meegeven. Als je een huis hebt gekocht dat nog geïsoleerd moet worden, of waarvan de isolatie verbeterd moet worden, dan is het vaak mogelijk om hier subsidie voor aan te vragen.

Ieder jaar worden er weer nieuwe subsidiepotjes uitgegeven of bestaande aangevuld. Hier kan je als particulier beroep op doen door je isolatie aanpassingen op te geven, foto’s te sturen, m² kenbaar te maken en facturen te sturen van het isolatieproject.

Dakisolatie

Een groot deel van de warmte gaat verloren via het dak. Het isoleren van het dak is dan ook een effectieve manier om energie te besparen.

Er zijn verschillende opties voor dakisolatie, zoals isolatiematerialen die op de zolder worden aangebracht of isolatieplaten die aan de buitenkant van het dak worden bevestigd. Het is belangrijk om te kiezen voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, zoals glaswol of steenwol.

Bij een bestaand huis kan je niet zomaar meer goede isolatieplaten aanbrengen aan de buitenkant van het dak, want daarmee zou het dak verhoogd worden en dat mag vaak niet zomaar. In ieder geval niet zonder vergunning. Maar ook van binnenuit kan je prima isoleren.

Dat kan je laten doen, of je doet het zelf, zoals wij momenteel doen. Beide daken van ons huis waren helemaal niet geïsoleerd. En met het schrootjesplafond in de slaapkamer voel je dan in de winter de wind dus gewoon door je slaapkamer gaan.

Wij isoleren met glaswol, gebruiken dampremmende folie en daarna werken we het dak aan de binnenzijde verder af zodat we op deze kleine zolderverdieping de koffers en dergelijke gelijk kunnen bewaren.

goede isolatie spouwmuren

Goede spouwmuurisolatie

Veel oudere woningen hebben nog geen spouwmuurisolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat. Bij ons was dit dus ook het geval.

Het isoleren van de spouwmuren is een relatief eenvoudige en kosteneffectieve manier om energie te besparen. Hierbij worden er kleine gaatjes in de buitenmuur geboord, waardoor isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt gespoten. Dit zorgt voor een goede isolatie en voorkomt dat warmte via de muren naar buiten verdwijnt.

Je kunt ook kiezen voor gevelisolatie. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar isoleert veel beter.

Wij hebben onze spouwmuren laten isoleren door inderdaad die gaatjes in de muur te laten boren en de spouw op te laten vullen met grijze bolletjes, een soort piepschuim. Hierboven zie je een van de muren waar de gaatjes in geboord zijn.

Vloerisolatie

Een goede vloerisolatie zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in huis, maar kan ook vochtproblemen voorkomen.

Er zijn verschillende opties voor vloerisolatie, zoals isolatieplaten die onder de vloer worden gelegd of isolatiekorrels die in de kruipruimte worden aangebracht. Door te kiezen voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS), kan er veel energie worden bespaard.

Voor wat betreft de vloerisolatie moet ik eerlijk bekennen dat we hier nog niets aan gedaan hebben. De vloeren hier in huis zijn wel geïsoleerd, maar het is geen goede isolatie. Of in ieder geval te weinig. Ik geloof dat er maar 10 centimeter isolatie in zit (dat staat op de bouwtekeningen in ieder geval). Tegenwoordig moet dat al minimaal 15 centimeter zijn.

Het lastige is dat wij geen kruipruimte hebben en dat de vloer van onderaf isoleren dus niet mogelijk is. Dat betekent dat de hele vloer eruit zou moeten om deze weer helemaal opnieuw op te bouwen en te storten met de juiste isolatie.

Dat is een enorme klus, kost veel geld en ik vraag me af of dat de moeite waard is. Vooralsnog doen we dit dus even niet, wie weet ooit in de toekomst nog.

Een goede isolatie is isolerende beglazing

Enkel glas isoleert nauwelijks en laat veel warmte ontsnappen. Het vervangen van enkel glas door isolerende beglazing, zoals dubbel glas of HR++ glas, is daarom een effectieve manier om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren.

Isolerende beglazing heeft een isolerende gasvulling tussen de glaslagen en een speciale coating, waardoor het de warmte beter vasthoudt. Dit zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar vermindert ook de geluidsoverlast van buiten.

Dat is dus een van de eerste dingen die wij bij ons in huis gedaan hebben om de isolatie te verbeteren. Dit hebben we overigens ook laten doen hoor, en gezien de grootte van ons huis was ook dat een behoorlijke kostenpost. Het levert echter wel direct voordeel op en dat voelen we heel goed.

Luchtdichting

Naast het isoleren van muren, daken en vloeren is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede luchtdichting van je woning.

Kieren en naden kunnen warmteverlies veroorzaken en de isolatiewaarde van je huis verminderen. Het afdichten van kieren en naden met bijvoorbeeld tochtstrips, kit of isolatietape kan ervoor zorgen dat er geen warme lucht naar buiten ontsnapt en dat er geen koude lucht naar binnen komt.

De koop van een nieuw huis is bij uitstek het moment om dit te checken. Bij het inrichten van je woning merk je namelijk al snel wat er moet gebeuren.

Zo hebben wij bijvoorbeeld de wasdroger op een andere plek staan, en ook een doorvoer in de muur voor een afzuigkap die we niet meer gebruiken. Die hebben we beiden met pur helemaal dichtgemaakt en daarna is er aan de binnenzijde overheen gestuct.

Zo zie je er niets meer van en is het ook prima goed geïsoleerd.

Voordelen van een goed geïsoleerd huis

Energie-efficiëntie

Een goed geïsoleerd huis helpt de energie-efficiëntie te verbeteren en te besparen op gas. Het zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en koelte in de zomer behouden blijft.

Dit betekent dat er minder afhankelijkheid is van verwarmings- en koelsystemen, waardoor het energieverbruik en de daarmee samenhangende uitstoot van broeikasgassen worden verminderd.

Als gevolg daarvan helpt het isoleren van een huis om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Wooncomfort stijgt door goede isolatie

Isolatie draagt ook bij aan het verbeteren van het wooncomfort. Een goed geïsoleerd huis blijft aangenaam warm in de winter en koel in de zomer, waardoor bewoners zich comfortabeler voelen in hun eigen woning.

Dit betekent dat er minder behoefte is aan extra lagen kleding of het gebruik van ventilatoren of kachels, wat het algehele welzijn bevordert. Wist je trouwens dat je ook met de inrichting van je huis energie kan besparen?

Luchtkwaliteit

Een bijkomend voordeel van isolatie is de verbetering van de luchtkwaliteit in huis. Isolatie vermindert de kans op vochtproblemen en schimmelvorming, die beide een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de bewoners.

Het voorkomt ook dat ongewenste stof en allergenen gemakkelijk binnendringen, waardoor het risico op ademhalingsproblemen wordt verminderd.

Wat je overigens niet moet vergeten als je huis goede isolatie heeft om ook regelmatig goed te ventileren.

Financiële voordeel van goede isolatie

Financieel gezien is het isoleren van een huis een verstandige investering op de lange termijn. Hoewel de initiële kosten van isolatie misschien wat hoog lijken, leidt het tot aanzienlijke besparingen op energierekeningen op de lange termijn.

De verminderde afhankelijkheid van verwarmings- en koelsystemen leidt tot lagere energiekosten, waardoor je geld kunnen besparen.

Kortom, het isoleren van een huis biedt voordelen voor jou als bewoner. Het zorgt voor een comfortabele en gezonde leefomgeving, terwijl het op de lange termijn financieel voordelig is. Verder is het win-win situatie omdat je tegelijk ook je steentje bijdraagt aan verbeteren van het milieu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven