SEO-tekstschrijver worden? Dat doe je zo!

Wil je een goede SEO-tekstschrijver worden? Dan is het belangrijk om over bepaalde kwaliteiten te beschikken. Maar los daarvan zijn er nog meer zaken belangrijk om een kei te worden in zoekmachine optimalisatie én voor je klanten sterke teksten te schrijven.

Heb je hier bepaalde diploma’s voor nodig? Welke opleidingen of cursussen kan je hiervoor doen? Wat moet je allemaal in huis hebben? Zowel figuurlijk, maar ook letterlijk! Want wat heb je nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren?

Ik neem je mee in alle belangrijke zaken om een goede tekstschrijver te worden die thuis is in SEO.

goede SEO tekstschrijver worden

Wat is een SEO tekstschrijver?

Voor diegene die dit nog niet weten eerst even een korte uitleg.

Een SEO tekstschrijver schrijft content voor internet, waarbij de tekst zo geschreven wordt dat deze goed rankt in de zoekmachines, naast het feit dat de tekst natuurlijk fijn leesbaar en inhoudelijk relevant moet zijn voor de lezer.

Als SEO tekstschrijver lever je ijzersterke teksten op. Je maakt goede content voor de lezers en bent op de hoogte van de Google richtlijnen om zo alle teksten zo goed mogelijk te optimaliseren voor de zoekmachines.

Op deze manier maken de artikelen de grootste kans om bovenaan te komen bij zoekopdrachten die in de zoekmachines van (bijvoorbeeld) Google gedaan worden. Uiteraard is dit niet alleen afhankelijk van de teksten, maar ook van andere technische aspecten van de website waarop de tekst gepubliceerd wordt.

Wil je gevonden worden op internet? Dan zijn beide aspecten (tekst en techniek) van belang en als goede SEO tekstschrijver ben jij dan verantwoordelijk voor het eerste deel.

Want we weten het allemaal: een potentiële klant kijkt alleen op de eerste of tweede pagina van Google, veel verder komt hij niet. Wil jij tussen de resultaten van pagina 1 of 2 staan, dan is een goede SEO tekst dus onmisbaar!

Een SEO tekstschrijver kan goed worden in het toepassen van alle richtlijnen en zich daarnaast specialiseren in bepaalde onderwerpen. Heb je geen specialisatie in onderwerpen maar weet je wel veel op SEO gebied?

Geen probleem, ook dan kan je voor veel klanten aan de slag. Een specialisatie zorgt er echter wel voor dat je inhoudelijk veel dieper op de materie kan ingaan. Dat laatste is vaak een pré als het gaat om goede teksten aanleveren en een kwalitatief goede tekst staat op nummer 1 voor een SEO tekstschrijver.

SEO-tekstschrijver worden? Dan heb je dit nodig!

Als tekstschrijver zal je niet veel hoeven aanschaffen om te starten met je bedrijf. Toch ontkom je er niet aan om een aantal zaken in huis te hebben én te beschikken over de nodige skills:

 • Een laptop of pc, waar je de steengoede SEO teksten op kunt schrijven
 • Een internetverbinding, bijvoorbeeld door een glasvezel abonnement af te sluiten.
 • Een smartphone, want veel klanten zullen digitaal met je communiceren. En dat gebeurt ook steeds meer via whats app, bijvoorbeeld. Lekker snel kunnen reageren is mogelijk met je telefoon, omdat je die toch altijd bij je hebt.
 • Een werkplek thuis (als je voor jezelf aan de slag gaat). Beknibbel hier niet op. Een goede bureaustoel en de juiste hoogte van de tafel of het bureau zijn belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Je zit immers lang (en veel) op deze plek!

Snel internet met glasvezel

Snel internet is een belangrijke tool voor jou, als tekstschrijver. Niet alleen zal je communicatie via internet lopen, maar ook de informatie voor je artikelen zul je waarschijnlijk voor een groot deel via internet krijgen.

Misschien moet je ook zelf de artikelen voor je opdrachtgever/werkgever plaatsen. Dat gaat eveneens niet zonder internet. Heb je een verbinding die helemaal niet snel is, dan zal dat veel extra tijd en een hoop frustratie opleveren. En als SEO tekstschrijver werk je vaak middels een vast tarief aan jouw goede teksten.

Een glasvezel abonnement is dan de juiste keuze, want glasvezel werkt snel. En hoe sneler de techniek is, hoe sneller jij kan werken. Wel zo handig als je voor vaste tarieven werkt.

Grote bestanden in korte tijd binnenhalen is bijvoorbeeld geen probleem. Even videobellen met je klant om de juiste insteek voor het SEO artikel te bespreken? Slimme keuze! Kort gezegd: je kunt met een glasvezel abonnement jezelf een groot plezier doen en lekker efficiënt werken.

De voordelen?

 • Zoals gezegd de snelheid
 • Glasvezel is betrouwbaar
 • Hoge kwaliteit
 • Tijdswinst door de hoge snelheid
 • Kunt meerdere dingen tegelijk doen zonder dat bijvoorbeeld het down- of uploaden stil komt te staan

De skills die je nodig hebt als goede SEO tekstschrijver

Ga je voor jezelf beginnen, dan zal je ingeschreven moeten staan bij de Kamer van Koophandel, maar je kan als goede SEO tekstschrijver ook een vacature bij een groter bedrijf invullen.

In beide gevallen is kennis van zaken op SEO gebied de grootste skill die je nodig hebt om teksten te kunnen schrijven die goed gevonden worden. Een must. Ook al zijn er geen papieren vereist.

Verder is onderstaande ook handig:

 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal. Een artikel met allemaal schrijf- en spelfouten zal zeker geen waardering oogsten bij je opdrachtgever, een enkele spelfout zal overigens op je ranking in Google niet veel invloed hebben.
 • Kennis van SEO dus. Je kan hierover heel veel informatie vinden op internet, maar je kan dit ook leren door een SEO-cursus te volgen. Een van de redenen waarom ik Blogger by Nature gestart ben was bijvoorbeeld om het SEO niveau van bloggers op te krikken. Inmiddels doet mijn blogvriendin Esmee Blogger by Nature alleen en heeft zij een toffe SEO cursus ontwikkeld waar je een goede start mee maakt.
 • Iets afweten van copywriting is zeker een aanrader. Ook hier kan je genoeg cursussen voor vinden.
 • En wat dacht je van een cursus storytelling? SEO teksten schrijven kan op allerlei manieren en het is zeker niet zo dat het ‘droge meuk’ hoeft te zijn.

Overigens zal je bij uitgebreide cursussen of opleidingen zowel SEO, storytelling en copywriting tegenkomen.

Waar kan je werken als SEO-tekstschrijver?

Goed, je wordt dus SEO-tekstschrijver. Maar waar dan? Zoals gezegd kan je ervoor kiezen om gewoon bij een baas te gaan werken. Hou er dan rekening mee dat kleinere bedrijven hier normaal gesproken geen fulltime vacature voor hebben.

Ben jij niet van de grootschalige bedrijven? Dan is het misschien slimmer om zelfstandig ondernemer te worden.

Thuiswerken biedt in ieder geval veel voordelen. En het leuke van dit werk is dat je het trouwens ook nog eens overal zou kunnen doen. Je kan zelfs als digital nomad aan de slag als je wilt.

Als je maar je laptop bij je hebt en internet hebt.

Heb je even geen zin om thuis achter je keukentafel te gaan zitten, dan pak je je laptop op en verkas je naar een flexplek of nog vrijer: naar een koffiebarretje in de buurt met wifi!

Een tekstbureau beginnen is dan ook helemaal zo gek nog niet. Het enige nadeel is dat je als zelfstandig ondernemer geen zekerheid hebt van een vast inkomen. Dat is natuurlijk wel weer een manier van leven die bij je moet passen.

Eisen die gesteld kunnen worden aan een goede tekstschrijver

De opdrachtgevers zijn vrij om eisen te stellen. Naast ervaring hebben ze bijvoorbeeld regelmatig voorwaarden als een opleiding in de journalistiek of een relevant diploma op Hbo-niveau. Ook al zegt dit he-le-maal niets over je SEO skills.

Laat je hierdoor dus niet afschrikken! Laten zien dat je ervaring of kennis genoeg hebt, door een mooi portfolio op te bouwen. Dat werkt ook prima.

Leren van anderen om een goede SEO tekstschrijver te worden

Het is natuurlijk ook zo dat je op internet je ‘concullega’ goed in de gaten kunt houden. Je leert veel door content van anderen kritisch te bekijken en door te lezen.

Verder kan je ook veel gratis e-books vinden die over SEO gaan. Vergis je echter niet, die laten heel vaak niet precies zien wat je allemaal moet weten.

Toch is iedere tip die je mee kunt pakken mooi meegenomen! Een slechte SEO tekst onderscheiden van een goede? Daar leer je ook van!

Zit je in een bepaalde niche? Dan is het ook van belang dat je daarvan op de hoogte blijft. Volg de laatste trends, abonneer je op kanalen/sites, die over dit onderwerp gaan en hou zo je kennis up-to-date.

Een ander voordeel is dat je zo goed ziet wat je concurrenten doen. Daar kan je altijd van leren én je kunt kritisch kijken wat jij wel zo wilt doen en wat juist niet.

Ben je nog op zoek naar een goede SEO tekstschrijver? Dan kan je uiteraard ook bij mij terecht, ik weet er het nodige van! En ook al schrijf ik het merendeel van de teksten voor mijn eigen websites, voor leuke opdrachten sta ik altijd open!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven