Goede voornemens in minder goede tijden; januari is niet onze favo maand

Het is er weer tijd voor: goede voornemens. Althans, dat is ‘de norm’. Maak jij iedere januari een lijstje? Of juist niet? Iedereen weet wel enkele punten te noemen die ze graag anders zouden zien. Zo willen we allemaal een uitpuilende portemonnee. Een minder volumineus zitvlak. Of we willen stoppen met roken en drinken. Waarschijnlijk verlangt iedereen wel naar minder stress. Maar wat heb je aan al die centen als je alleen maar wortels en komkommers mag kopen? En hoe raak je stress kwijt wanneer je niet eens meer een wijntje mag drinken of aan een nicotinestaafje mag lurken?

Lees ook: Moedervoornemens: de top 10 van mama’s

Goede voornemens: mission impossible?

Ik heb nooit ook maar een seconde genoten van mijn gezwoeg op de crosstrainer en evenmin van de maandelijkse afschrijving van mijn sportschoolabonnement. Een bedrag dat wanneer je de termijnen bij elkaar optelt je het zweet doet uitbreken.

Naast de bekende voornemens willen vrouwen graag beter voor zichzelf opkomen en wensen mannen meer tijd door te brengen met de familie. Dus wanneer je één en ander combineert, dan krijg je een land vol groenvoer etende vrouwen die hun mannen op niet mis te verstane wijze sommeren hun biertje te laten staan. En vervolgens met hun magere reet van de bank moeten komen om in plaats van met de kinderen een dvd’tje te kijken beter eens iets actiefs met ze zouden ondernemen. Terwijl zij zelf ter ontspanning kleding in twee maten kleiner gaan kopen met hun vriendinnen. Ja, en dan gaat het al gauw mis, want zet een groep assertieve vrouwen bij elkaar en de hel breekt los. (‘Lijkt mijn kont niet te dik in deze spijkerbroek?’ ‘Ja.’ ‘Hoe bedoel je dat precies?’ ‘Nou, zoals ik het zeg.’) Na afloop is er maar één troost: witte wijn. En vergeet de borrelhapjes niet.

Blue Monday: vaarwel voornemens

De meeste goede voornemens gaan al in de eerste maand ter ziele, met de blauwe maandag als dieptepunt. Blue Monday, heb jij er last van? Deze meest deprimerende dag van het jaar is tot stand gekomen middels een formule van een psycholoog. Hij hield rekening met punten als het weer, de tijd verstreken sinds het kerstdiner, de verhouding tussen schulden en salaris en de motivatie. Blue Monday vindt plaats tijdens de maandag van de laatste volle week in januari. Maar stiekem lijkt het iedere maandag wel zover, de eerste paar maanden van het nieuwe jaar.

Het is hier de grootste helft van het jaar overwegend regenachtig. En de meeste mensen hebben een gruwelijke hekel aan de familiaire verplichtingen tijdens de feestdagen. Tel daarbij de almaar voortslepende problemen in de wereld. Dan hoef je geen rekenwonder te wezen om tot een negatieve eindconclusie te komen. Willen we een beetje positief blijven, dan rest ons niets anders te doen dan elkaar aan het lijntje te houden. Of wordt het tijd om die goede voornemens wat minder serieus te nemen? En gewoon het hele jaar door blijven lachen? Ondanks die kilo erbij en het stoppen met roken wat maar niet lukt. Ik heb maar één goed voornemen. En niet alleen in januari. Gewoon het hele jaar lekker genieten 🙂 . Happy New Year!

Lees ook: Blue Monday Bullshit; de beste tips om nergens last van te hebben

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven