Leuke tuin ideeën voor een klein budget

Ook met een klein budget kan je je tuin opknappen met deze leuke ideeën en tips voor goedkope aanpassingen.

Een mooie tuin willen we allemaal, maar soms weet je niet waar je moet beginnen. Want aan veel hangt ook een prijskaartje. Toch kan je zeker je tuin wel opknappen met een beperkt budget. We geven je hier leuke goedkope tuin ideeën voor een klein budget.

Want waarom zou je (zeker in deze dure tijden) veel geld uitgeven als het ook voor minder kan? We hopen je met onze tuin ideeën voor een klein budget te helpen en dagen je uit om zelf met nog meer ideeën op de proppen te komen!

Tips voor goedkope tuin ideeën als je een klein budget te besteden hebt

tuin ideeën klein budget

Algemene tips voor je tuin

  • Hergebruik materialen. Soms is de hogedrukspuit op je terras al genoeg…
  • Een likje verf in een totaal andere kleur kan al heel veel doen
  • Struin tweedehandswinkels af
  • Leg je terras op een andere manier aan, maar wel met dezelfde artikelen
  • Verander de kleine accessoires. Kost minder dan grote dingen, maar kan net zo goed een heel ander effect geven.

Tuin ideeën voor de bodembedekking met een klein budget

Tuintegels zijn misschien mooi, maar ook duur. Boomschors of kiezelstenen zijn een beter idee en een stuk goedkoper in je tuin. Je hoeft niemand te vragen om het te komen leggen (dat scheelt ook alweer) want dit kan je zelf ook wel gewoon op zijn plek neerleggen.

Je kunt dit ook prima gebruiken als pad. En eigenlijk heeft het zelfs een veel natuurlijkere uitstraling! Dus waarom zou je het laten?

Toch liever tegels? Probeer via de bekende kanalen aan tweedehands tegels te komen! Veel mensen zijn blij als de tegels opgehaald worden en je komt zelfs regelmatig tegen dat ze gratis op te halen zijn! Even ogen en oren openhouden.

Een ander pad door je tuin

Stel dat je vooral gras in je tuin hebt. En planten. Je kunt al heel veel sfeer veranderen door een paar zakken grind te kopen. Bijvoorbeeld van dat mooie witte grind. Dit strooi je dan als een paadje door je tuin heen.

Bijvoorbeeld een leuk slingerpad over je gazon (oké, dat kan lastig zijn voor het grasmaaien), maar het kan ook door een strook langs de hele border te vullen met grind. Is wel praktischer voor het maaien.

Mocht je nog aan een volledige tuinverbouwing zitten denken, dan kan je ook kunstgras kopen en daar dan met het grind bij werken.

Spaar mandarijnkistjes

Plantenbakken kan je prima maken van gewone materialen. Ziet er net zo leuk uit en is meteen veel origineler.

Koop bijvoorbeeld kistjes met mandarijntjes en bewaar die kistjes! Prima te gebruiken als een plantenbakje. Hang de kistjes aan je schutting en zet er schattige plantjes in of andere niet te zware accessoires. Kost je niks extra dus zo heb je een heel goedkoop tuin idee en het ziet er heel tof uit!

Of maak er een kleine schutting van!

oude autobanden in je tuin gebruiken
Bron: Pinterest Engineeringsdiscoveries

Ideeën met autobanden in de tuin als je een klein budget te besteden hebt

Heb je de kans om ergens een autoband vandaan te halen of misschien heb je zelf wel nieuwe banden nodig? De oude band kan je in je tuin leggen en opvullen met grond en een prachtige plant!

tuin ideeën met een klein budget; gebruik autobanden voor deze toffe krukjes
Bron: Pinterest Welke

Of zet ze op pootjes en maak er op deze manier een mooie afscheiding van.

Je eigen woestijn in de tuin

Planten die niet de hoofdprijs kosten en wel heel decoratief staan zijn cactussen, met deze ideeën kan je je tuin met een klein budget vorm geven. Maak een ‘border’ met een mooi steensoortje (of dat grind weer) en plaats daar je grotere cactussen in.

cactussen in de je border
Bron: Pinterest gardenista

Je hebt ook meteen het voordeel dat je er weinig omkijken naar hebt. Zorg voor worteldoek onder de stenen en ook het onkruid zal minder werk opleveren. Je kunt eventueel het geheel ook nog verder verfraaien met grote stenen.Te duur? Hou je ogen open of je ergens mooie stenen tegenkomt!

cactussen in potten op je terras zijn redelijk goedkoop
Bron: Pinterest M.vk

Ook op het terras staan cactussen fantastisch in een pot.

Tweedehands meubilair met een klein budget in je tuin

Mooi meubilair of juist lekker vintage: struin aanbiedingen af of ga op zoek op Marktplaats of bij de kringloop. Een mooie manier om te besparen op je tuinaanleg.

Een beetje verweerd materiaal heeft ook zo zijn eigen charme! Met weinig geld kan je zo toch een nieuw terrasinvulling bij elkaar sprokkelen.

gebruik oude meubels of vintage meubels in je tuin om met ene klein budget toch leuke ideeën te maken.
Bron: Pinterest P Bennebroek

Wil je dat het toch wel een beetje bij elkaar past? Zorg dat je kussentjes en tafellakens dezelfde kleuren zijn en drapeer die over de stoelen en tafels! Of geef alles dezelfde lik verf om goedkope tuin ideeën te realiseren.

Op zoek naar tuin ideeën met een klein budget? Doe tóch een rondje tuincentrum!

Loop eens een rondje door het tuincentrum om te zien welke planten prijzig zijn en welke niet. Als je dat een beetje in je hoofd hebt, kan je voor jezelf een invulling gaan maken met de planten die wel te betalen zijn.

Of vraag eens rond of mensen geen stekjes voor je hebben. Zet op Facebook dat overtollige planten bij jou ingeleverd kunnen worden… Zo wordt er niks overbodig weggegooid aan levend materiaal en jij hebt minder onkosten!

En voor bloemen in je tuin koop je geen dure planten, maar zaai de goedkope zaadjes! Ga voor een bijen- of vlindermengsel en je helpt de natuur ook nog een handje. Je kan ook zaadbommen maken!

Als het enigszins mogelijk is om rechtstreeks bij een kweker planten te kopen, dan kan je dat beter doen. Die zijn meestal goedkoper dan het tuincentrum.

Oude lappen stof in je tuin

Verzamel oude lappen stof en maak daar leuke dingen van voor in je tuin. Kussentjes en tafellakens, maar je kunt ook denken aan een hangmat (als het stevige stof is natuurlijk) of maak een tuinschilderij van de spullen.

Ook oude kleding van jezelf kan je hiervoor gebruiken. Omdat het je dan eigenlijk niks anders kost dan je eigen energie, is het niet zo heel erg als het maar 1 zomer meegaat! Of zorg er natuurlijk gewoon voor dat het niet nat wordt.

Haal kussens op tijd naar binnen en dat schilderij hang je zo op dat het (bijna) nooit nat wordt.

een windgong maken van schelpjes, kost niets!
Bron: Pinterest freshideen

Neem spullen mee uit de natuur

Een mooie decoratieve tak, prachtige schelpen of stenen of andere leuke dingen: ga je op stap in de natuur?

Misschien ben je al gewend om dan dingen te verzamelen. Als je dat nu doet kan je in je achterhoofd houden dat je er iets moois mee kunt doen voor in je tuin. Iets decoratiefs! Een mooie windgong misschien wel?

jampotjes als verlichting gebruiken is goedkoop en een tof idee voor in de tuin
Bron: Pinterest

Goedkope jampotjes als verlichting in de tuin; dat is een leuk idee!

Jampotjes kan je prima gebruiken als verlichting. Je kunt ze een mooi kleurtje geven met speciale verf en samen met een waxinelichtje is het een prachtig lichtje in je tuin. Maar ook blanco zijn ze hartstikke leuk! Zo kan je met een klein budget deze tuin ideeën doorvoeren.

Een pad met meerdere lichtjes langs het tuinpad bijvoorbeeld. Of gewoon een aantal op je terras of tuintafel. Met een ijzerdraadje strak om de schroefrand zou je ze ook als een slinger kunnen ophangen, door er meerdere naast elkaar aan een touw te hangen. Of aan een tak zoals hierboven.

Zorg wel dat het goed strak zit! Anders valt het eraf en met een brandend kaarsje wil je dat niet natuurlijk. Je zou voor de veiligheid dan ook voor buitenkerstverlichting kunnen kiezen, waarbij de verlichting langs het snoer en door de potjes loopt.

schilder al je bloempotten in eenzelfde kleur en maak er een mooie combinatie van in je tuin
Bron: Pinterest ecopeinture

Tuin ideeën met een klein budget: mooie vazen en bloempotten

Verzamel lege flessen, liefst in verschillende kleuren. Of ga juist voor 1 bepaalde kleur, maar dan in verschillende groottes.

terracotta potten pimpen in de tuin
Bron: Pinterest Binged

Knip wat bloemen uit je tuin en gebruik deze flessen als vazen op je tuintafel. Voor een bloempot kan je helemaal alle kanten op.

Verzamel alle oude schoenen waar je een plant in zet, een afgedankte pan (let wel op dat het water er niet uit kan, dus bij veel regen wel even steeds leeggieten of ergens onder zetten), een oude emmer: alles waar je wat in kunt doen bij oude, afgedankte materialen is geschikt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven