Goldieblox: constructiespeelgoed om je dochter uit te dagen

Laat jongens weer jongen zijn, zo stelde de Sire commercial van afgelopen jaar. Een verwarrend statement als je het mij vraagt. Want wat houdt ‘jongen zijn’ eigenlijk in? En aan de andere kant: wat hoort een meisje dan te doen? Juist met het idee om je kids in een bepaald rolpatroon te duwen, doe je ze denk ik veel te kort. Wie zegt dat meisjes en techniek niet samen gaan? Goldieblox in ieder geval niet, zij maken technisch speelgoed voor meisjes. En wij sluiten ons daar graag bij aan.

Meisjes, techniek en speelgoed

Denk jij geregeld: wat een slecht systeem, dat móet wel door een man bedacht zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo 😉 . In de wereld van techniek, van ICT tot de bouwsector, zijn vrouwen namelijk zwaar ondervertegenwoordigd. Mannen bedenken en voeren uit. En wij vrouwen leveren vooral het commentaar. In dit geval misschien wel een typisch gevalletje ‘de beste stuurlui staan aan wal’. Want wie zegt dat meisjes en techniek niet samen gaan?

Waarom kiezen weinig meisjes voor techniek?

Toch is het vrij logisch dat niet zoveel meiden voor de technische kant kiezen. Onderzoek toont aan waarom. Nee, we zijn niet onhandiger dan de gemiddelde man. Het gebrek aan interesse in techniek bij vrouwen is cultureel bepaald. We willen onze jongens jongen laten zijn – maar meisjes moeten vooral in de poppenhoek blijven hangen. Zo lijkt de speelgoedsector te zijn blijven steken in de jaren ’50. Heb je ooit technisch speelgoed in ‘meisjes’ kleuren gezien? Of een bouwmodel dat meisjes aanspreekt, in plaats van wat jongensachtigs? Gelukkig begint daar langzaam verandering in te komen. En Goldieblox werkt daar graag aan mee.

Lees ook: Wanneer ben je eigenlijk een meisje-meisje?

Constructiespeelgoed voor meisjes

Meisjes en techniek zouden prima samen kunnen gaan. We moeten het misschien alleen wat aantrekkelijker voor ze maken. Constructiespeelgoed wordt momenteel vooral voor jongens gemaakt. En dit technische speelgoed spreekt meisjes simpelweg niet zo aan. Daar komt nog bij dat ook ouders vaak niet snel aan constructiespeelgoed denken als de kleine meid jarig is, of als Sinterklaas voor de deur staat.

Zonde! Techniek gaat namelijk een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij. Dus waarom zou je je kleine prinses er niet aan ‘laten proeven’? Prinsesje spelen, dat moet ze vooral blijven doen. Maar waarom zou je haar niet leren dat ze ook haar eigen kasteel kan bouwen? Hoe meer meisjes op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek, hoe groter de kans dat haar interesse ervoor aangewakkerd zal worden. Is jouw dochter al een beetje into techniek? Of wil je dat juist stimuleren? Dan is het constructiespeelgoed voor meisjes van GoldieBlox een aanrader hebben wij hier ondervonden.

goldieblox constructiespeelgoed

GoldieBlox: technisch speelgoed voor creativiteit

Doordat vrouwen en meisjes weinig met techniek in aanraking komen, ontstaat de overtuiging dat ze er niet geschikt voor zijn. Niets is minder waar! Maar onbekend maakt onbemind. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden de makers van GoldieBlox. En dus brachten ze technisch speelgoed voor meisjes op de markt. En niet alleen de kleur is net een tikkeltje anders dan de Technisch Lego van je zoon. Het hele concept is bedoeld om meisjes aan te spreken. Dikke kans dat hun broertjes de GoldieBlox ook wel zien zitten trouwens. En papa en mama ook.

Het GoldieBlox technisch speelgoed voor meisjes heeft altijd een rode draad. Een leuk (voor)leesboekje, met de avonturen van Goldie. Een stoere meid die nergens bang voor is en dol is op een uitdaging. En dat is maar goed ook, want uitdagingen komt Goldie aan de lopende band tegen. Maar problemen bestaan om op te lossen, nietwaar? Gelukkig hoeft Goldie dat niet alleen te doen: uiteraard helpen jouw kinderen een handje.

constructiespeelgoed goldieblox

Goud: de avonturen van Goldie

Tijdens het lezen lopen Goldie, en je kinderen, dus tegen allerlei uitdagingen aan. Wij Wij testen bijvoorbeeld hetvolgende probleem: een hond die onder de modder zit maar weigert in bad te gaan. Aan Lotte de taak om daar een technische oplossing voor te bedenken. Gaat het lukken om hond Nacho uiteindelijk in je zelfgemaakte dunk tank te laten badderen? Echt wel! Sterker nog… het bracht haar direct op ideeën om ook onze eigen hond Ca$h eens van een badje te gaan voorzien, haha.

Tijdens het lezen ga je meteen aan de slag. Met de bijgeleverde materialen werk je toe naar een toffe oplossing. Klaar? Dan kan je er, met een beetje creativiteit, natuurlijk ook allerlei andere dingen van bouwen. Voorbeelden genoeg in het boekje.

Techniek: eindeloos variëren

De GoldieBlox zijn verkrijgbaar als compleet pakket, maar je kan ook losse delen bestellen. Losse onderdelen om lekker mee te bouwen bijvoorbeeld, of losse boekjes voor nieuwe inspiratie. Zo kan je met GoldieBlox eindeloos blijven variëren. En omdat meiden nu eenmaal ook gewoon graag met poppen spelen, kan je ook allerlei vriendjes voor Goldie scoren. Het beste van twee werelden dus.

Dit is het Speelgoed van het jaar 2017

Wie zit er achter het constructiespeelgoed van Goldieblox?

Ingenieur Debbie Sterling vond het tijd voor een nieuw geluid. Geprikkeld door de constatering dat zij zo weinig vrouwelijke collega’s heeft ging ze aan de slag. Het gebrek aan vrouwen binnen technische beroepen is voor een groot deel te wijten aan het feit dat veel jonge meisjes simpelweg helemaal niet in aanraking komen met techniek, dat hebben we inmiddels geconstateerd. Debbie besloot dat ze technisch speelgoed voor meisjes wilde maken. Met Goldieblox leren kinderen spelenderwijs de natuurkundige principes van techniek (hefboomwerking, draaiende assen, zwaartekracht, draagvermogen etc.) en reikt zij iets anders aan dan het voornamelijk door roze gedomineerde prinsessenspeelgoed.

Verder stimuleert het constructiespeelgoed van Goldieblox het ruimtelijk inzicht bij kinderen en uiteraard ook de creativiteit om tot een oplossing te komen. De boekjes en de uitleg zijn overigens ook in het Nederlands, dus daar hoef je je niet druk om te maken. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar.

Waar is Goldieblox te koop?

Tip: De GoldieBlox Dunk Tank die wij hier thuis testen die heb ik ontvangen voor de review, m aar je vindt alle producten van Goldieblox bijvoorbeeld bij Bol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven