Na een jaar hangen eindelijk de gordijnen voor het raam!

We wonen hier inmiddels al een dik jaar. En het is niet zo dat we tot nu toe nog niet geklust hebben, we hebben eigenlijk al aardig wat gedaan. Maar ik had nog steeds geen idee wat ik nu voor gordijnen bij de zwarte kozijnen wilde hebben.

We maken dus al een jaar gebruik van de gordijnen van de vorige bewoner. Ik heb overigens ook wel een aantal vereisten voor nieuwe gordijnen, dus ik vertel je graag even hoe we tot onze keuze zijn gekomen.

Welke afwegingen hebben we gemaakt voordat ik de raambekleding ging bestellen en waarom. Meer weten over onze keuzes? Lees mee!

zwarte gordijnen met bruin gelakte kozijnen
Voor: Zwarte gordijnen bij bruin gelakte kozijnen
grijze plissegordijnen bij zwarte kozijnen
Na: de grijze plisségordijnen bij zwarte kozijnen

Zoals je hierboven ziet hebben we al wat stappen gemaakt. De bruine kozijnen heb ik zwart geschilderd, we hebben andere gordijnen hangen én ik heb de vensterbanken gedaan. Ziet er al wat strakker uit zo.

Welke gordijnen bij zwarte kozijnen? De zoektocht.

Frank roept altijd dat ik ‘continue’ aan het veranderen ben in huis. En persoonlijk denk ik ook wel dat ik dat meer doe dan de gemiddelde vrouw.

Ik hou nu eenmaal van interieur en alles wat daarmee te maken heeft. En ik vind veel stijlen leuk. Maar ik dacht eigenlijk dat het met dat ‘continue’ nog wel meeviel, totdat ik ging kijken naar welke type raambekleding ik eigenlijk allemaal al gehad heb.

Niet in dit huis overigens, want hier hebben we nu pas -na een jaar- onze plisségordijnen hangen. Eindelijk! Ik vertel je hoe we dit keer tot de keuze van deze gordijnen bij onze zwarte kozijnen zijn gekomen.

Fijne raambekleding voor de katten

Een van de belangrijke redenen om voor de plisségordijnen bij onze zwarte kozijnen te gaan zijn onze katten. Of in ieder geval de moederpoes. In ons vorige huis hadden we namelijk hele mooi zwarte jaloezieën hangen.

Een luxe houten variant, jaloezieën gemaakt van bamboe, met smalle band. Ik was er super content mee, maar helaas Lynx wat minder. Zij wurmde zich zo ongeveer dagelijks tussen de jaloezieën door om naar buiten te kunnen kijken.

Ik was dan ook iedere keer bang dat ze stuk zouden gaan en daar waren ze me toch te duur voor. En zoiets je kat afleren?

Dat is alleen maar weggelegd voor mensen die 24/7 hun beesten in de gaten kunnen houden. En zo ben ik niet. Dus deze keer wilde ik andere raambekleding die iets minder uitnodigend is voor de katten en dan liefst elektrische raambekleding.

Moderne strakke raambekleding

Verder ben ik op zoek gegaan naar gordijnen met een moderne strakke uitstraling, passend bij onze zwarte kozijnen. Industriële gordijnen zeg maar.

Ik wilde daarnaast het liefst niet teveel toegeven in het licht wat in de woonkamer binnenkomt. Ik hou van licht 😉 . Rolgordijnen zijn voor mijn gevoel wat uit de tijd en vouwgordijnen vind ik wel leuk maar voor mij net wat te landelijk.

We gaan immers voor een strakker interieur (uiteindelijk). Ons huis staat overigens een stuk van de weg af, dus voor de inkijk overdag hebben we geen gordijnen nodig die het hele raam bedekken. Alleen in de avond is het fijn om ervoor te zorgen dat we niet in de kijk zitten.

gordijnen bij zwarte kozijnen; welke kleur gordijnen kies je bij zwarte kozijnen?

Zwarte kozijnen met grijze plisségordijnen

Uiteindelijk is dan ook de keuze gevallen op plisségordijnen. Maar dan de variant die nog licht doorlaat overdag én zonder touwtjes in het zicht. Touwtjes alleen strak langs de kozijnen en niet voor het raam. Door plisségordijnen met greepbediening te kiezen was dat laatste probleem in ieder geval van de baan.

En dan begint de kleurkeuze 😉 . Alweer zo’n uitdaging!

Heb je eindelijk bedacht wat voor gordijnen je wilt bij de zwarte kozijnen in de woonkamer en dan moet je nog gaan kiezen welke kleur. Wij vonden dat erg lastig en ik was dan ook blij dat ik een aantal samples kon aanvragen om de juiste kleur te bepalen.

Dat ik in de tinten wit-zwart-grijs wilde blijven dat was duidelijk, maar dan nog zijn er aardig wat kleuren. Ik geloof dat ik uiteindelijk 6 samples heb binnengekregen en zo hebben we de mooiste kleur uitgekozen. De mooiste kleur voor ons dan hé.

Bepalen van kleurkeuze

Zwart op de zwarte kozijnen vond ik te donker. Wit op zwart leek me een beetje te afwijkend, vooral ook omdat ik de definitieve keuze van de kleur op de muur nog niet bepaald heb. Dus uiteindelijk zijn we voor een grijze kleur gegaan, met een licht metallic ‘glinstertje’ erin.

Mooi omdat we een grote kast hebben in betonlook en ik ook onze vensterbanken opgeknapt heb met beton ciré. Past uitstekend! Zou ik nu nog een afwijkende kleur op de muur willen, dan kan dat nog steeds zonder dat het rommelig wordt.

Maar dan ben je er nog niet. Want dan kan je ook de kleur van het profiel nog kiezen. Nu vind ik het het mooiste om de kleur van het profiel passend bij de gordijnen te kiezen. In ons geval dus zilver. Ok, inmeten en klaar! En dan begint het wachten.

Na levering blijkt dat ze verrassend makkelijk te monteren zijn. Het is even uitzoeken, maar daarna is het een eitje. Eenmaal gemonteerd zijn wij helemaal content met het resultaat. Op één dingetje na. De voetjes die je gebruikt om de montage af te werken die worden standaard geleverd in de kleurkeuze van je profiel.

Logisch natuurlijk, maar op zwarte kozijnen vielen de grijze voetjes me net teveel op. Ook al zijn de gordijnen ook grijs en de voetjes relatief klein. Ik heb onze leverancier van de plisségordijnen dus gebeld en heb van hen zwarte voetjes geleverd gekregen. Nu is het wat ons betreft helemaal af!

Lichtinval van deze gordijnen

Het grote voordeel vind ik dat de hoeveel lichtinval me nog alles meevalt. Doordat we voor top down bottom up hebben gekozen kan de bovenkant open blijven. Hier komt dus nog veel licht binnen. Dan zijn de gordijnen zelf ook nog lichtdoorlatend, komt de kleur mooi uit bij de zwarte kozijnen én onderaan is er uiteraard ook nog een stuk open overdag.

In de avond schuif ik de plissés met gemak naar beneden en is de inkijk weg. Het grootste voordeel? Onze katten hebben er alledrie nog niet naar omgekeken!

zwarte kozijnen met plissegordijnen in grijs

Wat voor gordijnen heb jij gekozen en om welke reden?

Inspiratie gordijnen bij zwarte kozijnen

Goed, tot zover onze keuze van raambekleding, maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Ik geef je graag wat inspiratie met betrekking tot zwarte raamkozijnen en bijpassende gordijnen. Wie weet zit jouw stijl er ook tussen!

Zwarte kozijnen met vouwgordijnen en overgordijnen in het zwart. Lekker strak en modern. Bron: Pinterest
Kozijnen en soort shutters in het zwart, project gemaakt in Vietnam, bron: Pinterest
Zwarte jaloezieën op een zwart kozijn, bron: Pinterest Mooi en makkelijk, behalve als je katten hebt 😉
Om het geheel wat minder donker te maken kan je bij de zwarte kozijnen kiezen voor lichte vouwgordijnen zoals hierboven, bron: Pinterest
Zwart met helder wit combineren kan ook prima zoals je hierboven ziet. Dit is wel het mooiste als je ook helder witte muren hebt, bron: Meubis
Combineer je donkere kozijnen met aardetinten. Zoalng je de aardetinten ook in de rest van je huis terug laat komen kan dit uitstekend! Bron: Pinterest

Ik vind de zwart geschilderde kozijnen echt prachtig en heb er zelf ook nog geen seconde spijt van gehad. Wil jij ook graag je kozijnen zelf schilderen? Ik zeg: doen! Lees mijn blog met tips als je niet weet hoe je moet beginnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven