Grenzeloos leven

Vorige week gaf ik mijn eerste workshop “Passie, dromen en ambitie” bij Nederzandt in Noordwijkerhout voor drie vrouwen. Het was een geweldige ervaring! Zij verwachtten aan de slag te gaan met pen en papier en zij waren dan ook aangenaam verrast, toen bleek dat dat niet het geval was. De impact van Lifecoaching is dan ook grenzeloos groter dan ik ooit met pen en papier had kunnen overbrengen.

Drie vrouwen die elkaar niet kenden, allemaal met hun eigen verhaal en motivatie om deel te nemen aan de workshop.

Ik stelde mijzelf voor, nam even kort het programma door en vertelde hoe ik mijn passie, dromen en ambitie heb leren kennen en wat dit voor mij betekent.

Zo vertelde elke vrouw over haar achtergrond, wat haar op dit moment bezighoudt en waar zij meer inzicht in wilde hebben.

Eén van die vrouwen deed mee vanwege onrust die zij voelde. Ze voelde het in zichzelf, zowel thuis als op de zaak. Die onrust zorgde ervoor dat ze niet weet hoe ze de verschillende ideeën die ze heeft, moet gaan aanpakken. Tijdens het eerste deel van de oefening ontdekt ze, dat zij een vrouw is die het leed van anderen met zich meedraagt. Ze voelt zich moe en lusteloos. Het lijkt wel of iederéén zijn problemen bij haar wil neerleggen. Hierdoor gaat zij zich steeds “zwaarder” voelen! In haar oprechte interesse vraagt zij aan mensen: “Hoe gaat het nou écht met je?” Hierdoor vertellen familie, vrienden, kennissen én klanten haar, wat hen werkelijk bezighoudt. En daar krijgt ze nu letterlijk last! Ik vraag haar wáár ze die last voelt in haar lichaam? Vooral in haar knieën, maar ze heeft ook last van haar rug, nek en ze heeft af en toe ook zware hoofdpijn!

In het tweede deel van de oefening realiseert zij zich dat zij duidelijker haar grenzen aan zou moeten geven. Dat ze mensen met hun verhaal niet zo “dichtbij” hoeft te laten komen. Ze bedenkt dat ze de gesprekken ook prima luchtig kan houden, zodat ze niet het hele verhaal hoeft te horen en dus geen “last” hoeft mee te dragen. Terwijl ze hierover nadenkt, vraag ik wat ze voelt? Ze merkt meteen op dat ze zich energieker voelt worden en écht zin krijgt om ermee aan de slag te gaan. Ze krijgt zin om ideeën waar ze al langer mee rondloopt, te gaan uitvoeren. Ik vraag haar wat er in haar lichaam gebeurt als ze zich zo energiek voelt? Ze voelt de last van haar knieën verminderen. Ze gaat ook letterlijk bewegen, lachen en stralen!

Ik besluit nog een extra oefening met haar te doen. Een oefening die inzicht geeft in wáár je grens is en die je bewust maakt van hoe je met het overschrijden van grenzen omgaat. Hoe reageer je als iemand té dichtbij komt en wat doet dat lichamelijk met je.

Dan nodig ik haar ook uit om haar grens te bewaken en ervoor op te komen! Dat blijkt heel moeilijk te zijn. Haar adem stokt letterlijk in haar keel, ze hapt naar adem en doet een stap terug.

Je grenzen leren kennen, deze op een goede manier bewaken en ervoor opkomen als iemand er dreigt overheen te gaan, is zó nodig! Deze vrouw heeft kunnen ervaren dat grenzeloos leven veel klachten kan geven, zowel lichamelijk- als geestelijk. Ze heeft het verschil gevoeld tussen grenzeloos en grenzen stellen. Zij heeft tijdens deze workshop haar grens leren kennen en een eerste stap gezet in het bewaken ervan!

Wil je meer weten? Neem dan contact met Astrid op.

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven