Groeipijn; wat is groeipijn precies en wat kan je ertegen doen?

Groeipijn kan bij ieder kind verschillend zijn. Er zijn kinderen die helemaal geen pijn ervaren en er zijn kinderen die enorm veel groeipijn hebben. En alles ertussen in is ook mogelijk.

Wil je meer weten over groeipijnen, wat het precies is en wat je er eventueel tegen kan doen? Dan is dit blog een goed startpunt voor je. Na het lezen van dit artikel weet jij in ieder geval meer over dit fenomeen wat vooral bij opgroeiende kinderen voorkomt en heb je wat meer tips hoe je er mee om kan gaan.

Update: mei 2022

Stockfoto van kind dat huilt in bed door paulaphoto

Wat is groeipijn eigenlijk?

Laten we eerst eens starten met de uitleg over groeipijn. Groeipijn -ook wel beenpijn genoemd- komt voor tijdens de zogenaamde groeispurt van je kind. Deze groeispurts starten doorgaans vanaf het derde levensjaar en kunnen doorgaan tot de puberteit

Tijdens de groeispurts ontstaat er een grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de rek van spieren en pezen. De rek is waarschijnlijk de oorzaak van groeipijn, maar helemaal zeker is dit niet.

Op het moment dat de pijn optreedt is er fysisch namelijk niets te zien. Er wordt niets rood, er wordt niets stijf er is alleen maar pijn. Uit ervaring kan ik je vertellen dat die pijn enorm kan zijn. De pijn kan met scheuten komen, maar kan ook zeker aanvoelen als een continue zeurende pijn.

Deze groeipijnen kunnen overigens geen kwaad en zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Daarnaast gaan ze vanzelf weer over, maar er zijn wel mogelijkheden om de pijn te verlichten. Overigens zijn er ook mensen die het bestaan van groeipijn in twijfel trekken, maar daar wil ik zelf nog wel eens een hartig woordje mee wisselen!

Groeipijn in de nacht; waarom treedt deze pijn vooral s’nachts op?

Dat de pijn vooral ’s nachts optreedt heeft te maken met het feit dat de groei ook voornamelijk s’nachts plaats vindt.

Uit onderzoek is gebleken dat botten groeien als ze ‘onbelast’ zijn. Dus niet als we wakker zijn en onze botten belasten, maar juist als we slapen. Jammer. Want laat dat nu net het moment zijn dat papa vaak ‘niet thuis’ geeft en dat mama diegene is die haar kind mag troosten.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je kind in de nacht veel meer gefocussed is op de pijn dan dat dat overdag zou zijn als er meer afleiding is. Maargoed, het is dus een feit dat groeipijn voornamelijk in de nacht optreedt.

Groeipijn houdt overigens nooit lang aan. Dat komt omdat het groeien van je kind in spurts gebeurd. Je groeit nu eenmaal niet gelijkmatig verdeeld over het jaar.

Op momenten dat je kind hard groeit en dus in een groeispurt zit kan ook de groeipijn sterk aanwezig zijn als je kindje daar gevoelig voor is. Langer dan twee tot drie nachten houdt dat meestal niet aan alhoewel er ook gevallen bekend zijn van kinderen die weken aan een stuk last hebben van pijn in benen, voeten en knieën als gevolg van een groeispurt.

Groeipijn komt daarnaast meestal voor in beide benen tegelijk.

Veel activiteit overdag kan groeipijn s’nachts verergeren

Is je kind gevoelig voor groeipijn en heeft hij of zij een actieve dag achter de rug? Dan kan je er vaak de klok op gelijk zetten dat de groeipijn in de nacht op komt zetten.

Daarnaast is het zo dat vooral jongens tegen de tijd dat ze in de puberteit komen erg veel last van hun knieën kunnen krijgen bij het sporten. Dit is gelieerd aan het hebben van groeipijn, ook hier zijn het namelijk de pezen en spieren die nog niet lang genoeg zijn en/of sterk genoeg door de harde groei van de botten.

Groeipijn bij je peuter?

Vooral kinderen die klein zijn begrijpen het hele groeipijn fenomeen niet, een peuter zal daardoor waarschijnlijk nog wat paniekeriger reageren dan kinderen die al iets ouder zijn en die je goed kan uitleggen wat er gebeurt. Dat maakt de pijn niet minder natuurlijk, maar de verdraagzaamheid is dan wel wat groter.

Groeipijn kind

Zoals gezegd zit er veel verschil in het ervaren van groeipijn en de heftigheid ervan. Wel is het een feit dat groeipijn vaker geconstateerd wordt bij meisjes dan bij jongens. Heeft jouw kind groeipijn? Lees dan hieronder wat je kan ondernemen om de pijn te verlichten.

Wat te doen tegen groeipijn

Groeipijn kan ervoor zorgen dat je kind er helemaal niet meer van kan slapen. Sterker nog, de groeipijn kan zo hevig zijn dat je kind alleen nog maar kan krijsen van de pijn. En als je kind niet kan slapen, dan kan je er op rekenen dat ook jouw slaap verbroken zal worden.

Het kan zomaar zo zijn dat groeipijnen leiden tot slapeloze nachten voor kind en ouder. Maar je kan wellicht de pijn verzachten. Niet bij ieder kind werken alle aangedragen oplossingen, maar het is zeker het proberen waard als de groeipijn zo hevig is dat je kind er niet van kan slapen.

Tips tegen groeipijn en middel om groeipijn te verzachten:

  1. (kinder)Paracetamol of Sinaspril geven; vaak geeft dit kort wat verlichting, bij hevige groeipijnen werkt het meestal niet afdoende en zal je meer actie moeten ondernemen.
  2. De benen masseren; de meeste kinderen vinden een massage van boven- en onderbeen erg prettig op het moment van groeipijn.
  3. De zere plekken koelen met een koude doek.
  4. Of juist de zere benen en/of knieëm warm maken met een kruik.
  5. Magnesium olie wordt wel genoemd als middel om tijdens het masseren nog meer rust te geven.
  6. Een middeltje van oma, maar wel eentje waar veel kinderen baat bij hebben: sunlight zeep in een washandje doen en bij het voeteneind leggen in het bed van je kind. Dit werkt overigens ook tegen rusteloze benen of krampen als je ouder bent!
  7. Rek- en strekoefeningen doen voor het betreffende lichaamsdeel. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en kan de pijn verzachten.
  8. Een banaan eten voor het slapengaan. Banaan bevat aardig wat magnesium (zie ook punt 5)
  9. Een homeopatisch middel waar goede resultaten mee bereikt zijn: VSM srl gelei
  10. Een tekort aan ijzer en magnesium in het bloed kan de symptomen ook verergeren. Onze huisarts tipte voor het slapen gaan Roosvicee Ferro.
  11. Middeltje dat stamt uit grootmoeders tijd maar nog steeds verkrijgbaar is: Kampferspiritus.

ps: Deze magnesium olie wordt overigens ook graag door sporters gebruikt om stijve spieren en dergelijke te verzorgen. Dat komt enigsinzs overeen met de oorzaken van groeipijn, vandaar ook dat het helemaal niet gek is dat magnesium olie kan werken!

Stockfoto van puber met pijn in knie tijdens sporten door Jirattawut Domrong

Groeipijn bij het sporten

Ervaart je kind groepijn bij het sporten, dan is het slim om even wat rustiger aan te doen. Stoppen met sporten is niet nodig, maar wat meer rust inbouwen is wel slim. Je kind moet tijdelijk -voor zolang als de groeipijn tijdens het sporten blijft opspelen- een nieuwe balans zien te vinden. Jouw kind voelt uiteraard het beste wat wel/niet kan. Probeer niet te pushen als ouder, maar blijf wel stimuleren.

Op welke plekken komt groeipijn het meeste voor?

Groeipijn kan eigenlijk overal voorkomen, maar in de praktijk hoor je het meeste van groeipijn in onderbenen, knieën, kuiten en scheenbeen bij kinderen die in de groei zijn. Gaat het om groeipijn bij pubers dan hoor je de meeste klachten over groeipijn in de knie (ziekte van Osgood Schlatter ) of groeipijn in de hak/hiel (ziekte van Sever).

Ook deze groeipijnen zijn van tijdelijke aard, alhoewel ze wel enkele maanden tot jaren kunnen opspelen. Feitelijk gezien totdat de groei voorbij is.

Wanneer moet je bij groeipijn een huisarts consulteren?

Heeft je kind zo nu en dan last van groeipijn en wil wat pijnstilling en massage met of zonder magnesium olie al verlichting brengen, dan hoef je niet met je kind naar de huisarts voor deze pijn. In extreme gevallen van groeipijn is het uiteraard wél slim om contact met je huisarts op te nemen. Of in het geval van:

  • Koorts
  • Zwellingen
  • Niet alleen groeipijn s’nachts maar ook veel overdag
  • Pijnklachten die langer duren dan een aantal weken aan een stuk
  • Als je kind niet meer op zijn benen kan staan
  • Als de pijn ergens anders zit dan in de besproken gebieden

In bovenstaande gevallen kunnen er andere oorzaken zijn van de pijn zoals bijvoorbeeld jeugdreuma of fybromyalgie.

Groeipijn bij mijn kinderen en de behoefte aan koffie bij mijzelf 😉

Voor mij zijn die twee onafscheidelijk. Groeipijn en koffie. Zoonlief had er eigenlijk maar weinig last van, of in ieder geval tot aan het moment dat hij in de puberteit kwam. Toen kwam de groeipijn opzetten tijdens het sporten. Vooral zijn knieën zijn erg pijnlijk geweest. Maar dochterlief daarentegen, die kent de groeipijnen al vanaf peuter leeftijd.

groeipijn

Slapeloze nachten

We hebben wat nachten meegemaakt als gevolg van groeispurts. Een huilend meisje in bed, dikke tranen vanwege de pijn in haar benen. Je herkent het misschien zelf ook wel.

Wakker worden uit een diepe slaap omdat je moedersensor ‘ergens’ afgaat. En heel zachtjes hoor je dan dat er iets niet pluis is. Pas als je bij je volle bewustzijn bent blijkt dat het geluid wat je hoort heftiger is dan je in eerste instantie dacht.

Dit keer heeft ze maar last van één been, maar meestal heeft ze er last van in beide benen. Groeipijn. Als jij dit blog helemaal gelezen hebt dan ben jij er ongetwijfeld zelf ook bekend mee. Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van: pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen.

Wat doen we aan deze pijn?

Er zijn verschillende manieren waarop je de pijn kan verzachten. Regelmatig werkt masseren goed bij ons. Vannacht ook. Met een duf hoofd lig ik dan naast haar in bed haar been te masseren totdat de pijn langzaam weer wegtrekt.

Maar soms is het zo heftig dat een sinaspril zijn best moet doen. En wat moet, dat moet. In ieder geval is het met zekerheid een pijn die niet genegeerd moet worden. Het verdriet van mijn meisje gaat door merg en been. Geen aanstelleritis, dat is zeker.

Als mama heb ik dan ook maar één zorg. Zorgen dat de pijn verdwijnt, hoe dan ook. En dat dat inhoudt dat ik de dag erop, met wallen onder mijn ogen meerdere malen naar het koffiezetapparaat loop… so be it.

Ik heb dan ook een uitgebreid onderzoek gedaan naar het verlichten van de pijn en hoop dat jij er zo voldoende tips uit kan halen die de groeipijn bij jouw kind kunnen verlichten. Success en uiteraard beterschap voor je kind.

5 gedachten over “Groeipijn; wat is groeipijn precies en wat kan je ertegen doen?”

  1. Herkenbaar, had het zelf vroeger ook en mijn twee dochters ( 5 en 9) worden er ook af en toe wakker van snachts.
    Wat mijn moeder bij mij deed (en ik dus bij de meiden) is het been ‘laten schrikken’ met een koud washandje, dat moet er dan in 1 keer opgelegd worden (koud!!) en daarna wikkel ik er een handdoek omheen (niet te strak). Terwijl het washandje warmer wordt en de handdoek om het been de matras een beetje beschermt om niet kletsnat te worden, vallen ze meestal wel weer in slaap.
    De heftigste remedie- heb ik zelf vroeger regelmatig ervaren, ik weet het nog!- is met blote voeten op een koude vloer gaan staan. Dan zakte de pijn meestal ook wel. Ik doe dus juist de Koud-methode!

    1. Joyce van de Pas
      Joyce van de Pas

      Hi Amber, dat is altijd het proberen waard natuurlijk. Ga ik de volgende keer zeker eens doen (zal dochterlief wel even aan moeten wennen 😉 )

  2. Onze dochter van zes heeft ook regelmatig groeipijn, met name in de onderbenen. Zelf had ik het ook als kind hoorde ik van mijn moeder. We proberen altijd eerst met wrijven de ergste pijn wat te verlichten en haar verdriet wat te sussen en daarna maken we tegenwoordig vaak een warme kruik. Daarmee lukt het dan meestal wel om weer te gaan slapen.

  3. Mijn dochter van 9 heeft al jaren lang groeipijn. Niet alleen in haar benen, maar ook vaak in haar onderarmen. Er is weinig aan te doen, behalve inderdaad wrijven. Soms wil tijgerbalsem ook wel helpen.
    Mijn zoon heeft alleen veel groeipijn in zijn voeten (de wreef). Is ook niet vreemd, want welk kind van 9 heeft al maat 41?? Er zijn tijden geweest dat ik per maand twee paar schoenen moest kopen omdat zijn voeten zo hard groeiden. De laatste tijd is de pijn minder. Hopelijk blijft dat even zo, want naast de pijn wordt schoenen kopen steeds lastiger!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven