Ik schrok me rot van die paarse striemen op zijn rug!

Met een puber in huis komt het wel vaker voor dat je voor verrassingen staat. Of juist niet want je raakt ook gewend aan hun gedrag 😉 . Maar afgelopen week schrok ik toch wel even toen ik de blote rug van mijn bijna 16-jarige zag. Heel zijn onderrug zit onder de paarse strepen; groeistrepen noemen ze dat.

groeistrepen op rug puber

Groeistrepen op rug van puber

Ik heb het niet over een enkel streepje, maar over aardig wat paarse striemen op de rug van mijn puber. Eerst grapte ik nog… ‘Heb je ruige seks gehad ofzo’. Waarop een mam-doe-normaal-blik mijn kant op gesmeten werd. Maar toen ik er even serieus voor ging zitten was hij zelf ook wel geïntrigeerd. Paarse groeistrepen op zijn rug in horizontale richting is natuurlijk ook niet wat ik verwacht had te zien bij een opgroeiende puberjongen die geen grammetje vet aan zijn lijf heeft.

Straie bij een puber?

Ik vond het eruit zien als straie, maar wuifde dat ook al snel weer weg. Straie krijg je als je te snel te dik wordt toch? Bijvoorbeeld bij overgewicht of bij een zwangerschap. Alhoewel ik er zelf geen last van heb gehad terwijl ik écht een enorm dikke buik had bij beide zwangerschappen weet ik wel hoe dit eruit ziet natuurlijk. Ik riep dus ook in eerste instantie, joh, het zal wel van het sporten komen ofzo. Volgende week is het weer weg. Maar niets is minder waar. De groeistrepen zitten er nog steeds.

Nu blijkt dus dat dit helemaal niet alleen maar voorkomt bij kinderen met overgewicht, het heeft gewoon echt met een ‘te snelle’ groei te maken.

Wat zijn groeistrepen precies?

Groeistrepen zijn smalle lijnen die horizontaal op de rug lopen. Ze kunnen enkele millimeters dik zijn. Eerst zijn ze paars van kleur maar na verloop van tijd worden ze lichter en kunnen ze wittig van kleur worden. Net als de straie die we kennen. Het zijn dan ook gewoon eenzelfde soort onderhuidse littekens.

Waardoor ontstaan groeistrepen op de rug?

Groeistrepen op de rug ontstaan gewoon door het snelle groeien van je puber. Heeft jouw puber een groeispurt, dan is het heel aannemelijk dat ook hij of zij hier last van gaat krijgen. Bij Luc was de conclusie in ieder geval snel getrokken. Die is het afgelopen jaar ongeveer 20 centimeter gegroeid denk ik. In no-time steekt hij een kop boven mij uit, en scheelt hij in lengte niets meer met zijn vader. Al zijn broeken zijn tekort en de t-shirts bungelen halverwege zijn navel!

Door het snelle groeien wordt het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken waardoor de paarse groeistrepen ontstaan.

Het begint met jeuk

Vaak beginnen groeistrepen met jeuk. Hier in huis hebben we dat niet echt gemerkt, maar Luc heeft daar waarschijnlijk gewoon niet veel last van gehad, of geen aandacht aan geschonken.

Groeistrepen wegkrijgen of verminderen

Kan je groeistrepen wegkrijgen of verminderen? Wegkrijgen kan je ze niet in ieder geval. Of dat je groeistrepen (of straie) kan verminderen, daar zijn de meningen over verdeeld. Wat in ieder geval wél fijn is, is om de huid wat soepel te houden op die plekken. Tijden heb ik Bio Oil op mijn gezicht gesmeerd en op het litteken wat Lotte in haar gezicht heeft. Dat is dan ook een product dat ik je ook aan kan raden voor de groeistrepen. Groeistrepen zijn immers littekens. Helemaal wegkrijgen zal niet lukken, maar het houdt wel de huid soepel en ik meen ook dat het litteken van Lotte hierdoor verminderd is.

Je vindt Bio Oil bij de plaatselijke drogist, of online met korting.

De huid soepel houden als advies tegen de groeistrepen

Ook al zijn groeistrepen dus niet helemaal te verminderen, je kan er wel voor zorgen dat je huid zo gezond mogelijk is om deze groeistrepen zoveel mogelijk te vermijden.

  • Drink voldoende water
  • Eet gezond (veel groente en fruit)
  • Smeer de huid in met een vette olie zoals de bio oil, of amandelolie of een crème.

De conclusie van mijn puber? ‘Ik ga niet smeren hoor mam, ik zie er toch niets van’. Accepteren van de groeistrepen op je rug is dus ook gewoon een goede optie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here