Groene aanslag verwijderen met de hogedrukspuit; een mannenklus

Even geleden hadden we het al over de lenteschoonmaak bij ons in huis en wat wij zoal doen om weer een soort van frisse start te maken in huis. Een van de onderdelen die daarbij hoort is ook de tuin ‘lenteklaar’ maken en alle groene aanslag verwijderen. Een hogedrukreiniger is daarbij voor ons onmisbaar. Niet alleen voor het terras om de groene aanslag te verwijderen, maar ook voor de veranda die na de herfst en de winter echt aan een enorme schoonmaakbeurt toe is. En het tuinhuis bijvoorbeeld. Wat een karwei is dat altijd.

Gelukkig zijn dat karweitjes die ‘de Man’ hier in huis doet. Hij was dan ook blij verrast toen ik riep dat hij een nieuwe Kärcher hogedrukreiniger mocht gaan testen om deze klussen te klaren. Ook al moest hij dus de groene aanslag verwijderen 😉 . Dit blog komt dan ook voor een groot deel uit zijn digitale pen.

Groene aanslag verwijderen met de Kärcher hogedrukreiniger

Met de hogedrukreiniger je terras of de stoeptegels schoonmaken daar word je regelmatig voor gewaarschuwd. En ik snap dat wel, want het schijnt zo te zijn dat je bijvoorbeeld het oppervlak van de tegels kan beschadigen waardoor deze meer vatbaar worden voor mos en algen.

Nu zal dat allemaal wel, maar groene aanslag verwijderen op al het materiaal wat bij ons groen is, dat is bij ons (haast) niet met de hand te doen. Daar komt nog eens bij dat we met deze Kärcher hogedrukreiniger de druk zelf kunnen regelen. En dat scheelt een slok op een borrel natuurlijk.

karcher hogedrukreiniger k5

Een bos aan de achterzijde van ons huis en volop groene aanslag

Wij wonen fantastisch. Aan de voorkant in een wijk en aan de achterkant helemaal vrij met een bos achter ons huis. Supermooi, maar wel met twee grote nadelen. Al het blad wat er van de bomen afkomt in de herfst en alle groene aanslag die de bomen veroorzaken. Zelfs Joyce haar Audi die voor het huis staat vertoont veel groene aanslag.

Jaarlijks een hele klus, al die groene aanslag verwijderen. Want wat slaat er bij ons allemaal groen uit in de loop van het jaar? Ik maak een lijstje.

  • Veranda; 55 m² glas
  • Vlonder; 15 m² kunststof vlonder
  • Tuinhuis; 35 m² tuinhuis
  • Terras bij het tuinhuis;  9 m²
  • Terras voor het huis en oprit; 70 m²
  • De auto’s (vooral die van Joyce)

Groene aanslag verwijderen op het terras aan de achterzijde van ons huis (onder de veranda) is niet nodig, maar dat zit dan wel weer onder de andere vlekken. Omdat de konijnen er gestaan hebben. Omdat drank en eten gemorst wordt in de zomer (wat denk je van de BBQ) én omdat er volop gespeeld wordt.

Geen loedermoeder, maar een loedervader

Goed. Je leest het al, het is aardig wat. En Joyce mag zichzelf dan als loedermoeder bestempelen. Ik ben als vader niet veel beter 😉 . Gemak dient de mens, toch? Die robotstofzuiger in huis die is er dan ook omdat ik daar blij van word. En ook de robot grasmaaier die eraan komt kan mij aangerekend worden. Als ik niet hoef te klussen of schoon te maken, dan liever niet. Maar sommige karweien daar kom ik niet onder uit. Zo ook dus het rijtje hierboven.

Hoe fijn is het dan als je een goede Kärcher hogedrukreiniger hebt (of mag testen) om die klussen te klaren. En wanneer ik dat doe? Zodra het lekker weer wordt. Als in maart de eerste zonnestralen komen krijg ik het op mijn heupen. Iedereen hier in de buurt trouwens geloof ik. Overal hoor ik mensen in de wijk met hogedrukreinigers aan de slag gaan, of klussen of met de bladblazer aan de bak om de laatste restjes dorre bladeren te verwijderen. Een uitstekend moment voor mannen blijkbaar om aan de bak te gaan en hun krachten te meten. En wat onderbroekenlol te hebben 😉 .

karcher hogedrukreiniger onderbroekenlol

Ik ga je meer vertellen over mijn test.

Kärcher hogedrukreiniger, review na uitgebreide test

De hogedrukreiniger die ik hier in mijn handen heb is een K5 Premium Full Control Plus Home. Een prachtexemplaar als je het mij vraagt, zeker als ik hem vergelijk met het oude Kärcher beestje wat we al jaren hebben.

Ik ga me richten op het schoonmaken en het verwijderen van groene aanslag op onderstaande plekken en zal je per plek vertellen wat het resultaat is en of ik tevreden ben. Of liever gezegd… of Joyce tevreden is, op een of andere manier telt dat toch altijd zwaarder hier in huis 😉 .

  • Groene aanslag en kalk verwijderen van verandadak
  • Schoonmaken terras met hogedrukreiniger
  • Groene aanslag verwijderen van de auto

Tip Wist je trouwens dat de hogedrukreinigers van Kärcher in de klasse K4 – K7 ook geschikt zijn voor regen- of putwater? De apparaten zuigen het water op uit bijvoorbeeld de regenton of waterput. Zo bespaar je op drinkwater en ontzie je ook het milieu!

groene aanslag verwijderen terras

Schoonmaken van het terras voor het huis

Een klusje waarbij ik voorzichtig start (met lage druk) omdat ik nog niet goed weet hoe de tegels erop gaan reageren. Lastig ook trouwens om tijdens het schoonmaken met de hogedrukspuit precies te zien wat er gebeurt. Toch blijkt uiteindelijk, als het terras weer wat opgedroogd is, dat er een enorm verschil zichtbaar is! Moet je kijken naar het resultaat hierboven. Voordat ik het hele terras gedaan heb ben ik wel even bezig, dat snap je, maar het resultaat moedigt wel aan.

groene aanslag verwijderen hogedrukreiniger

Groene aanslag en kalk van verandadak verwijderen

Nog zo’n rotklus. Het verandadak schoonmaken. Toch blijkt dat de juiste apparatuur en artikelen al een groot verschil maakt. We hebben de veranda nu zo’n vier jaar geloof ik. De eerste jaren maakte ik de veranda schoon door erop te gaan staan en dan met een zachte bezem en water aan de slag te gaan. Geen doen natuurlijk. Zeker niet omdat het groen zo aankoekt.

Nu ga ik de groene aanslag verwijderen met de Kärcher hogedrukreiniger en door de druk die deze uitoefent én de lange lans die ik erbij heb kan ik nu gewoon op de trap voor de veranda blijven staan. Toch een stuk prettiger moet ik zeggen.

 

Als ik het grove vuil eraf gespoten heb lijkt de groene aanslag al helemaal weg. Toch ga ik er voor de zekerheid nog even met de shampoo overheen die voor de auto bestemd is. Ik combinatie met de roterende wasborstel. Prachtig schoon en ook streeploos droog door de sneldroog formule!

karcher hogedrukreiniger auto shampoo

Groene aanslag verwijderen van de auto

Na het veranda dak en het terras aan de voorkant kan ik al wel zeggen dat ik zeer tevreden ben over dit apparaat. Helaas staat Joyce me nog op de vingers te kijken, zij wil ook graag nog even zien hoe hij op de auto werkt. Túúrlijk! Lui ding.

karcher k5 full control plus pistool

Eerst even het grove vuil eraf, daarna verder met de shampoo en de roterende borstel. Piece of cake. Met een paar drukken op het ‘pistool’ stel je de kracht van de straal in en binnen een handomdraai heb je geregeld dat er shampoo mee gemengd moet worden in plaats van alleen water. Ideaal.

Afijn, see for yourself.

auto schoonmaken karcher hogedrukreiniger

Mijn oordeel over de Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home

De Kärcher hogedrukreiniger krijgt bij ons een ereplek in het tuinhuis en zal vaak genoeg van stal gehaald worden om de boel weer een beetje op te schonen. Kan Joyce daarna weer lekker ‘meukelen’ zoals we dat hier noemen. Rommelen in de tuin. Verplaatsen en herinrichten. Je kent het vast wel, dat vrouwengedoe.

Hogedrukreinigers getest door de Consumentenbond

Beste uit de Test’ en ‘Beste Koop’, dat zijn de predicaten die de Consumentenbond toekende aan enkele Kärcher hogedrukreinigers na hun onafhankelijke test van meer dan 15 hogedrukreinigers onder verschillende merken. Ondanks dat er meerdere merken getest zijn voert Kärcher de ranglijst aan met maarliefst 4 modellen.
Bekijk je de top 10 van alles getestte hogedrukreinigers dan staan daar zelfs totaal 7 Kärcher hogedrukreinigers in. Dat zegt wel wat natuurlijk. Zowel de Kärcher K 4 Premium Full Control Home, de Kärcher K 5 Premium Full Control Plus en de K 5 Premium Full Control Plus Home toonden de beste reiniging met de standaard hogedruklans én doorstonden de levensduurtest (150 uur aan schoonmaakcycli) met glans. Als beste koop kwam de K4 Premium Full control uit de bus.
<3 Meer weten over de Kärcher hogedrukreinigers? Check hun website!

Mocht je nu geen Kärcher hebben en er ook geen van je buurman kan lenen (wat ik me allemaal niet zo goed voor kan stellen, maar toch) dan heb ik nog wat andere tips voor je voor groene aanslag verwijderen.

Wees je er wel van bewust dat deze methodes níet zo millieuvriendelijk zijn als met een hogedrukreiniger de boel schoonmaken! Voor mij krijgen ze dus niet de voorkeur, maar ja soms moet een man roeien met de riemen die hij heeft.

Andere manieren om groene aanslag te verwijderen

Heb je geen hogedrukreiniger of wil je juist graag op een andere manier proberen om groene aanslag te verwijderen? Dan heb ik nog wat andere methodes voor je. Methodes van groene aanslag verwijderen die prima te doen zijn als je niet al te veel m² hoeft te doen.

Groene aanslag verwijderen met Biotex

Een methode die je regelmatig tegenkomt is het verwijderen van groene aanslag met Biotex. Op zich niet raar natuurlijk want op deze manier haalde mijn moeders moeder en ook mijn moeder altijd de grasvlekken uit mijn broek.

Blijkbaar werken de enzymen van Biotex niet alleen tegen de grasvlekken in je broek, maar ook tegen groene aanslag op stoeptegels.

Natuurazijn tegen groene alg en mos

Natuurazijn werkt ook zolang je het niet teveel verdund. Sproei het over je terras tegels en laat het even inwerken. Daarna kan je met een bezem schrobben en de groene aanslag verwijderen van je terras. Met onze m² en mijn rug is dat geen succes, maar heb je maar een klein stukje dan kan dit een prima oplossing zijn. Het beste doe je dit als het een tijdje droog is geweest en het zonnetje lekker heeft geschenen.

Groene aanslag weghalen met soda

De soda dien je eerst op te lossen in heet water en vervolgens over je terras aan te brengen. De soda moet wel even inwerken dus ga niet direct aan de slag met je terras bezemen. Wacht daar een paar dagen mee voor het beste resultaat.

Strooizout

Heb je strooizout gebruikt in de winter dan is de kans groot dat je daarna veel minder last hebt van groene aanslag op je tegels. Strooizout lijkt een beetje hetzelfde effect te hebben als soda dus. Zorg er overigens wel voor dat je dit niet gebruikt op tegels die een coatlaag hebben. Deze coating wordt door het zout aangevreten.

Ecozyme

Ik lees hele goede ervaringen met een 100% biologisch middel van Ecozyme. Het gaat dan om het product Exterior Solution. Met dit product kan je gewoon je terras inspuiten om vervolgens de natuur zijn werk te laten doen. Dit product bevat enzymen die daadwerkelijk aan de slag gaan om de groene aanslag te verwijderen. Met 1 liter van dit product – wat dus geen kwaad kan voor het millieu- doe je ongeveer 15 tot 20 m².

Geen chloor gebruiken tegen groene aanslag

Chloor is echt zo slecht voor het millieu. Het kan misschien wel effectief zijn voor groene aanslag verwijderen maar alles wat daaromheen leeft en eigenlijk zou moeten blijven leven gaat ook kapot. Afblijven dus.

Welk type hogedrukreiniger is geschikt?

Ik moet zeggen, er zijn nogal wat types. Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.

Belangrijk is dat je -voordat je een hogedrukreiniger besteld- weet waar je hem voor wilt gaan gebruiken. Wil je alleen groene aanslag verwijderen van de tegels, of heb je ook zo’n enorme veranda die je te lijf moet gaan? Heb je misschien wel een caravan die ieder jaar schoongemaakt moet worden? Allemaal belangrijk om te weten voordat je je keuze maakt.

Verder is het belangrijk dat je weet om hoeveel m² het ongeveer gaat zodat je kan checken of de Kärcher die je op het oog hebt wel over voldoende vermogen beschikt.

RECENSIEOVERZICHT
gebruiksgemak
resultaat
prijs

1 REACTIE

  1. Ik heb ook veel last van groene aanslag op mijn tuintegels omdat we in een bosrijk gebied wonen. In de herfst kunnen mijn tegels daardoor ook erg glad worden. Een hogedrukreiniger is dan ook een tool die wij niet meer kunnen missen. Alleen hiermee kunnen we onze tegels ontdoen van aanslag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here