Groene smoothies; 5 lekkere groene smoothie recepten bomvol vitamines

Groene smoothies zijn een uitkomst voor werkende moeders! Als drukke werkende moeder is het balanceren tussen je gezin en je werk. En soms heb je gewoon geen tijd voor een uitgebreid ontbijt. In dat geval zijn gezonde smoothies een uitkomst! Allereerst zal ik je wat recepten voor groene smoothies geven, en verderop vertel ik je ook nog even hoe het er hier in huis aan toe gaat.

⇒ Naast de 5 recepten die je hieronder vind van groene smoothies kan je hier nog 120 andere recepten van gezonde smoothies vinden.

groene smoothies

Groene smoothies, een bom van vitamines

Groene smoothies zitten bomvol vitamines, dat is niet zo verbazingwekkend natuurlijk. Maar denk je er wel eens over na om zo’n smoothie bijvoorbeeld in te zetten op een dag dat de vitamines niet zo hard gaan? Zo hebben wij hier thuis vaak op vrijdag frietdag. Dat zijn de kinderen inmiddels gewend en we vinden het ook wel makkelijk. Maar gezond is anders natuurlijk. Een groene smoothie zorgt er dan toch voor dat ik me beter voel over dat wat er binnenkomt aan vitamines en mineralen. Ik geef je wat recepten van groene smoothies die wij zelf graag drinken en waar je energie van krijgt.

groene smoothie met spinazie

1. Groene smoothie met spinazie

Dit is mijn favoriete smoothie en dat komt omdat je van de spinazie echt helemaal niets proeft. De spinaziesmaak wordt volledig ‘ingepakt’ door het fruit wat je aan de smoothie toevoegt. Maar groen wordt hij wel!

Ingrediënten smoothie met spinazie (voor 4 glazen)

 • zak 500 gr gewassen spinazie
 • 500 ml sinaasappelsap (of 250 ml sinaasappelsap en 250 ml water)
 • 2 kiwi’s
 • 1 banaan

Bereidingswijze groene smoothie met spinazie

Die is simpel, alles in de blender en hoppa! De spinazie moet je oveigens in 2 keer toevoegen, want een hele zak spinazie past over het algemeen niet in een keer in de blender.

groene smoothie met andijvie

2. Groene smoothie met andijvie

Op een soortgelijke manier kan je een groene smoothie met andijvie maken. Ook lekker, ook al vind ik hem wat minder lekker dan de spinazie variant, maar afwisseling is uiteraard ook belangrijk. Daarnaast zit ook andijvie bomvol vitamines dus zeker een goede variant bijvoorbeeld als je richting de herfst gaat.

Ingrediënten andijvie smoothie (voor 4 glazen)

 • 250-350 gram andijvie
 • Een avocado
 • 2 bananen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 mandarijnen
 • water

Bereiding groene andijvie smoothie

Bleekselderij in stukken snijden en mandarijn pellen. Avocado van schil en pit ontdoen en alles bij elkaar in de blender voegen. Ook hier kan je de andijvie in twee delen toevoegen. Door water toe t voegen maak je de smoothie smeuïg. Bepaal zelf hoe dun je de groene smoothie wilt hebben door de hoeveelheid water die je toevoegt.

smoothie komkommer aardbei

3. Komkommer smoothie

Ook de komkommer smoothie eindigt ‘groen’. Deze smoothie is wat minder fruitig van smaak en dus ook wat minder zoet vind ik zelf. Maar als je al wat langer groene smoothies drinkt, dan zal ook deze smoothie je een plezier doen, want juist dan is het lekker als ze niet altijd even zoet meer zijn.

Ingrediënten komkommer smoothie met aardbeien (4 glazen)

 • 1 komkommer
 • 1 banaan
 • klein bakje aardbeien
 • 1 avocado
 • 750 ml – 1000 ml water
 • 10 basilicumblaadjes

Bereiding komkommer smoothie met aardbeien

Omdat er in komkommer veel water is het belangrijk om niet al het water vooraf al in de blender toe te voegen. Je weet vooraf namelijk niet precies hoe dun de smoothie wordt en het is juist goed als de groene smoothies niet te dun zijn.

Lees ook: de leukste komkommer traktaties

smoothie met paksoi

4. Groene smoothie met paksoi

Kook jij überhaupt wel eens met paksoi? Ik vind het een heerlijke groente en ook voor de smoothie is hij heel goed te gebruiken. Paksooi heeft een hele lichte anijssmaak en zit daarnaast boordevol vitamine C, een goede start van je dag dus met deze groene smoothie.

Ingrediënten groene smoothie met paksoi (4 glazen)

 • 6 bladen paksoi
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 banaan
 • 1/2 avocado
 • 100 ml kokoswater
 • evt. 100-200 ml sinaasappelsap
 • 200 ml water

Bereidingswijze smoothie met paksoi

Snij de paksoi en de bleeksederij in grote stukken. Ontpit de avocado en haal de schil eraf. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender en voeg pas later eventueel wat sinaasappelsap toe als je vindt dat de smoothie ’te groen’ smaakt. Hiermee maak je hem ietsje zoeter.

groene smoothie met kiwi

5. Groene smoothie met bleekselderij en kiwi

Ook een heerlijke smoothie is deze met bleekselderij en kiwi. Dat deze smoothie groen wordt zal je niet verbazen denk ik, haha. In ieder geval is hij naast lekker ook nog eens ontzettend gezond,met al die kiwi’s erin.

Ingrediënten smoothie met bleekselderij (4 glazen)

 • 6 rijpe kiwi’s
 • 6-8 stengels bleekselderij
 • 1 banaan
 • Water

Bereidingswijze bleekselderij smoothie

In principe meng je ook bij deze groene smoothie alle ingrediënten weer gewoon door elkaar. Bleekselderij heeft echter de neiging om niet geheel glad te worden, maar iets grover van structuur t eblijven. Met de hoeveelheid water die je toevoegd kan je zelf bepalen hoe dun en glad je de smoothie kan maken. Vind je die grove structuur niet erg? Lekker zo houden dan, want het is voor de vertering hartstikke goed!

Ben je de groene smoothies beu? Pak dan eens groene thee met munt

Tips bij het maken van groene smoothies

Tip 1 Om voor een goede vertering van de smoothie te zorgen is het eigenlijk aan te raden om de smoothie wat dikker te houden. Stop altijd eerst de groenten met het water in de blender en doe daarna pas het fruit erbij.

Tip 2 Sinaasappelsap is ontzettend lekker in de smoothie en je kan het altijd toevoegen. Wat wel belangrijk is om in de gaten te houden is dat er in sinaasappelsap ook veel fruitsuikers zitten. Wil jij meer energie krijgen van een groene smoothie dan kan je prima sinaasappelsap gebruiken. Wil je echt afvallen? Zorg er dan voor dat je afwisselt en niet altijd je groene smoothies met sinaasappelsap aanvult. Dat scheelt een hoop!

Tip 3 Er zijn een aantal ingrediënten die ervoor zorgen dat je een maagvullende smoothie kan maken waar je écht een tijdje op kan teren:

 • Avocado
 • Banaan (maakt ook echt alles lekker)

Waarom groene smoothies bij ons in huis?

De hele dag door is het racen tegen de klok. ’s Ochtends de kinderen op tijd aangekleed, gewassen en met een volle buik naar school. Dan de was tussendoor draaien, achter de pc, afspraken hier in huis of buiten de deur. Ook de cv-man ontvangen voor een check van de ketel, kids met de lunch verwennen en bezighouden, kleding inkopen voor de shop en dan weer rennen om jongste van kinderdagverblijf te halen horen erbij. Dan op naar ouders die ziek zijn en hulp nodig hebben, weer thuis om 8 kids in en om huis te zien rennen (wel gezellig) en eten koken. Einde van de dag troep opruimen, huiswerk maken met de oudste, kids onder de douche doorhalen en dan de verdere avond nog aan het werk…. uhhh, ja zo gaat het ongeveer 😉

Nu hoor ik je denken, ja èn? Wat heeft dat met groene smoothies te maken? Nou dat zal ik je verklappen.

Gezond avondeten niet voldoende

Ondanks het feit dat ik er met het avondeten op let om gezond te koken bleef het idee maar in mijn hoofd rondspoken dat er niet genoeg vitamines naar binnen kwamen gedurende de dag. Ik neem dan bijvoorbeeld ook geen twee stuks fruit op een dag. Gewoonweg omdat ik er niet meer aan denk, of mezelf de tijd niet gun om een sinaasappel te schillen.

Daarbij vind ik zelf een boterham in de ochtend niet te doen. Ik krijg het gewoon niet goed weg. Misschien omdat ik terwijl de was opvouw en zoonlief achter zijn vodden aan moet zitten. Maar ik ben ook gewoon niet zo van die droge mik in de ochtend.

Oplossing; de groene smoothies!

Bijna iedere ochtend maak ik tegenwoordig groene smoothies met minimaal 2 stuks fruit en dan bladgroente met crushed ijs en water erdoor. Ik zie jullie nu al een vies gezicht trekken (dat deed ik ook toen ik het hoorde), maar probeer het maar eens. Je proeft alleen het fruit. De bladgroente, zoals bijvoorbeeld spinazie of andijvie zorgen wel voor de groene kleur, maar geven geen smaak mee aan de smoothie.

Alles in de blender en binnen 2 minuten heb je als resultaat een glas bomvol vitamines en mineralen, wat nog heerlijk smaakt ook! Even de blender met warm water omspoelen en mijn ontbijt met groene smoothies is klaar!

Waarom starten met groene smoothies?

Heb jij regelmatig een tekort aan energie, een opgeblazen gevoel na het eten of een vermoeidheid die je niet helemaal kan plaatsen? Ik zou zeggen probeer het eens. Het bevalt mij en manlief in ieder geval uitstekend. Het enige wat ik jammer vind is dat ik de kids nog niet zover krijg, de groene kleur vinden ze zo onnatuurlijk denk ik dat ze nog steeds halsstarrig weigeren, haha. Maar ook dat komt een keer goed.

Onze favoriete smoothie is met sinaasappel, spinazie, een banaan en wat druiven. Maar er zijn enorm veel variaties!

Ben je nieuwsgierig geworden? Je kan natuurlijk zelf experimenteren met van alles, maar waarom het wiel zelf uitvinden? Zeker als je niet goed weet welke combinaties lekker zijn is dit receptenboek een uitkomst. 125 groene smoothies, die je in een handomdraai maakt. Wat mij betreft een super toevoeging aan je dagelijkse ritme.

Ik ben benieuwd hoe jij het ervaart. Laat je het me weten?

1 gedachte over “Groene smoothies; 5 lekkere groene smoothie recepten bomvol vitamines”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven