Groene thee met munt: gezond wondermiddel of ’n Marokkaans sprookje?

Groene thee met munt: dat dronken onze oma’s niet. Niet dat ik weet tenminste 😉 . Het is de laatste jaren een behoorlijke hype geworden. Ik dronk het voor het eerst op Ameland. En warempel: het was pure ontspanning bij de warmte van een vuur op het loungeterras, in het najaarszonnetje. Het behoort sindsdien tot mijn favorieten. We drinken de thee na schooltijd of  na een wandeling. De kinderen zijn er ook dol op. Als ik studeer, blog of lees, een kop groene thee met verse muntthee zorgt ervoor dat ik me ontspan en tot rust kom. Precies wat ik nodig heb. Maar hoe maak je het en wat doet het voor je?

Groene thee met munt: een Marokkaans ritueel

Groene thee met munt is van oorsprong een Marokkaanse combinatie en een waar ritueel. Zet de thee op een wijze waardoor de heilzame werking van de kruiden behouden blijft: Breng hiervoor een liter water aan de kook. Giet het kokende water in de theepot en laat het tot ongeveer 80 graden afkoelen (zo blijven de antioxidanten van de groene thee behouden).Voeg  2 eetlepels groene thee (natuurwinkel) toe en laat dit 6 minuten trekken. Voeg ook gekneusde verse muntbladeren toe.

Het theedrinken in Marokko is een sociaal gebeuren. De thee wordt vanaf een halve meter in kleine glaasjes geschonken. Door het overgieten komt er zuurstof bij en geeft de munt zijn aroma af. Er vormt zich een schuimlaagje op de thee. Al kan ik je verzekeren dat een kopje groene thee daar géén gezond drankje is. Waarom niet?

Eerlijkheidshalve vermeld ik de toevoeging in het originele recept van Marokkaanse groene thee met munt: 12 klontjes suiker. Jawel, twaalf. Het staat als een paal boven water dat als dat al lekker is, het de heilzame werking geen goed doen. Toch maar wennen aan minder zoet of alternatieven voor suiker bedenken.

Heilzame werking?

Bij hypes vraag ik me altijd af of ze nou écht zo gezond zijn. Want laten we wel wezen: dat wordt van heel veel voedingsmiddel beweerd. Verse muntthee heeft vele goede eigenschappen. Het verfrist je adem. Het is heerlijk na de maaltijd. Het werkt goed bij buikpijn, spierpijn, krampen, buikgriep en een verstopte neus. De groene thee met munt bevat antioxidanten, polyfenolen en fluoride die bijdragen aan je gezondheid. Gunstige effecten van groene thee zijn tegengaan van veroorzakers van celveroudering, verhogen van de weerstand, goed voor de cholesterolwaarden, antibacterieel, oxideren van vet en verbeteren van de spijsvertering.

De combinatie groene thee met munt is gunstig voor je gezondheid en daarnaast schijnt groene thee ook het afvallen te ondersteunen. Veel redenen dus om dit lekkere en gezonde drankje regelmatig te drinken!

Lees ook: Ontzuren met thee; hoe zit dat eigenlijk?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven