Groene vingers

Mijn vader was een echte tuinman, vooral de tomaten waren zijn trots.  Maar mijn vader was ook een echte Italiaan. En als een echte Italiaan kon ook hij mega overdrijven als hij vertelde hoe groot zijn tomaten wel niet waren.  Zijn uitspraken over de tuin en hoe goed hij wel niet was in het kweken van tomaten, mis ik nog iedere dag.

In 2007 overleed mijn vader…veel  te vroeg…

Zeppe en mijn vader waren 2 handen op 1 buik. Zeppe is zo’n beetje in de moestuin van opa opgegroeid. Toen hij zijn eerste stapjes kon zetten, mocht hij al meewerken in de tuin. Wat hij ook deed opa Tonio was altijd heel trots. Mijn vader leerde Zeppe diverse groentesoorten eten en liet hem alles proeven. En in het jaar dat mijn vader stierf hebben ze eerst nog samen de tomaten gepland.

Dit jaar heeft Zeppe, in de tuin van mijn vader, voor het eerst zijn eigen moestuintje. Hij heeft diverse kruiden zoals tijm, rozemarijn, basilicum gezaaid maar ook diverse soorten sla zoals veldsla en ruccola. Net zoals opa heeft hij een draad gespannen waarin hij de plantjes heeft gepland of de zaadjes heeft gezaaid.  Maar hij wil zo graag tomatenplantjes want daar was opa Tonio ook zo goed in.

Zeppe is heel trots wanneer we op zondagmiddag door de tuin lopen. ‘Kijk eens hoe goed alles gegroeid is, mama’. Terwijl hij dat zegt, trekt hij een blaadje basilicum van de steel en stopt het in zijn mond, net zoals zijn opa altijd deed. Wat lijkt Zeppe op zijn opa. Even slim maar ook zeker even eigenwijs.  Ik moet even op mijn lip bijten om niet in tranen uit te barsten.

Maar Zeppe geeft me geen tijd om te huilen want hij kwebbelt vrolijk verder. Hij is er namelijk van overtuigd dat opa hem helpt met de tuin. ‘Als ik niet weet wat ik moet doen dan vraag ik het gewoon aan opa Tonio en opeens komt er een idee en dan doe ik dat gewoon’. ‘ Uhmm’, zeg ik, ‘dat is dan niet goed gelukt bij de basilicum want die staat er niet zo florissant bij’. ‘Oh, dan heb ik niet goed geluisterd of doe ik toch mijn eigen zin. Ik zal het strakjes nog eens vragen en dan heel goed luisteren’. Zeppe kan al even goed opscheppen over zijn tuintje als zijn opa Tonio.

Waar Zeppe deze wijsheid vandaan haalt… ik weet het niet. Maar hij gelooft erin en ik moet eerlijk bekennen dat ik dit een heel fijn gevoel vind. Fijn omdat Zeppe dit met me deelt en fijn omdat ook Zeppe gelooft dat zijn opa op een plek is waar hij nog iedere dag over zijn moestuintje, en ons, waakt…

Wat zou opa Tonio trots zijn geweest op zijn kleinzoon en ik weet zeker dat Zeppe volgend jaar met succes zijn eerste tomatenplantjes plant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top