Groentefriet: groeien ze toch als kool, maar niet in de breedte

Pannenkoeken. Of friet. Dan heb je het lievelingseten van de meeste kids wel gehad. Heel af en toe tref je er eentje die groentes juist wel heel lekker vindt, maar ze zijn schaars. Daarom dit keer een gezond compromis. Zo krijgen je kinderen hun friet, maar tegelijkertijd ook hun dagelijkse portie vitamientjes binnen. Hebben jullie al eens groentefriet gegeten?

Wat is Groentefriet?

Misschien raad je het al: groentefriet is een frietje in een gezond jasje. Voor het maken van groentefriet kunnen eigenlijk allerlei soorten groenten gebruikt worden. Bijvoorbeeld gepureerde gele of oranje wortel, maïs en witte bonen, koolraap of courgette.  Het heel wordt gebonden met ei-eiwit en maiszetmeel, en verder op smaak gebracht met een mix van kruiden en specerijen. Natuurlijk zijn de kinderen van tegenwoordig niet zó gemakkelijk voor de gek te houden… Daarom lijken de gezonde frietjes gelukkig verdacht veel op een aardappelfrietje. Lekker bruin en krokant van buiten en egaal en glad van binnen. Maar ondertussen is ‘ie stiekem natuurlijk een stuk gezonder. Je kan groentefriet maken in de oven, of in de Airfryer.

Een gezondere keuze

Groentefriet voldoet aan alle criteria van het ‘Ik Kies Bewust’ logo en mag het gezondere keuze Vinkje voeren op de verpakking. Het sluit aan bij een gezonde levensstijl als alternatief voor aardappelfriet, (gebakken) aardappelen, witte rijst of witte pasta.

  • Vezelrijk: drie maal zo veel als in aardappelfriet; met één portie Groentefriet krijgen kinderen meer dan 50 procent van hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen;
  • Bron van eiwitten: anderhalf maal zo veel als in aardappelfriet;
  • Minder koolhydraten en het zijn langzame koolhydraten: circa de helft van aardappelfriet;
  • Rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen: A, B1, B2, bron van vitamines B11, kalium en koper;
  • Lage glycemische index van circa 38: langzamere vertering, vermindert de kans op diabetes type 2 en obesitas;
  • Geen toegevoegd zout;
  • Zonder kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Je kunt friet op basis van groente kopen in de supermarkt, maar je kan het natuurlijk ook gewoon zelf maken.

Groentefriet maken

Draai jij je hand niet om voor wat snijwerk in de keuken? Dan is zelf groentefriet maken ook een leuk idee! Met het recept hieronder kan je heerlijke groentefriet maken, op basis van pastinaak. Blijken je kids er toch niet zo weg van? Varieer dan de volgende keer gewoon met andere groente. Zoete aardappel of wortel vinden ze misschien wel lekker?

Groentefriet maken met pastinaak

Ingrediënten voor pastinaakfriet voor 4 personen:

  • 4 stuks pastinaak
  • 1 teentje knoflook
  • Takje rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Bak je de frietjes in de Airfryer, verwarm die oven dan voor op 180 graden. Schil de pastinaak en snijd die in stevige repen. Pas op dat je de frietjes niet te dun maakt. Doe groentefriet in een kom. Hak de rozemarijn en de knoflook fijn en voeg dit samen met de olijfolie bij de frietjes. Schep het geheel even om.

Verdeel ze in de oven op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze in 30 minuten gaar. Draai ze halverwege om. Of bak de pastinaakfriet in 8 tot 10 minuten goudbruin in de Airfryer. Voeg naar smaak zout toe, en serveer je groentefriet met een sausje naar keuze. Wedden dat de kids er wel pap van lusten?

Lees ook: Zelf pastinaaksoep maken, lang leve vergeten groentes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven