Zelf een grof gebreid plaid maken? Leuk en goed te doen!

Een tijdje geleden had ik contact met Wolletje Bol omdat ik op zoek was naar een grof gebreid plaid voor op de bank. Ik heb heel internet afgezocht, maar kwam eigenlijk maar op één adres waar ik dacht een mooi plaid te kunnen bestellen. Wolletje Bol dus (alleen die naam is al fantastisch;) ).

grof gebreid plaid maken

Een grof gebreid plaid zelf maken of kopen

Bij het zoeken naar een grof gebreid plaid waren er voor mij twee belangrijke aspecten. Ten eerste wilde ik echt die grove variant die je ook regelmatig in de bladen ziet, die vind ik zo mooi! En ten tweede was ik ook op zoek naar een plaid van speciaal materiaal, in verband met onze huisdieren. Want ja, al die prachtige grove plaids in de bladen en op Pinterest vind je in net zulke prachtige woonkamers en slaapkamers waarbij het haast lijkt alsof ze onbewoond zijn. Zo netjes!

Helaas geldt dat niet voor ons huishouden. Met een puber, een tiener, een hond en drie katten in huis is ons huis verre van ‘het perfecte plaatje’. Daar komt nog eens bij dat ik altijd druk ben met werk en niet zoveel tijd in poetsen steek als ik eigenlijk zou mogen doen. Een grof gebreid plaid van echte merinowol lijkt me dan in ons huishouden ook geen goed idee.

Maar bij Wolletje Bol vond ik dus zo’n grof gebreid plaid, gemaakt van katoen. Een heel stuk praktischer, zeker met huisdieren. Er was alleen één probleem… ik kon zo’n plaid niet bestellen bij deze website. Nadat ik contact heb gehad met eigenaresse Trijntje kwam ik erachter dat de plaids zelf niet besteld kunnen worden omdat zij die op bestelling maakt. En je begrijpt natuurlijk wel dat ik niet de enige ben met een wens voor zo’n gebreid plaid op de bank. Ze is dus razend druk met het maken van al die bestellingen.

Uiteindelijk had ik het zelf ook kunnen lezen op de website, in de groene balk hierboven staat duidelijk dat de webshop gesloten is, behalve voor DIY. Het werkt namelijk zo: de webshop elke 1ste van de maand. Ze (Trijntje werkt gelukkig niet in haar eentje al die bestellingen weg 😉 ) zijn dan open voor bestellingen van plaids tot de planning voor die maand vol zit. Daarna kan je alleen nog de bollen katoen kopen om het zelf te doen.

Zelf plaid maken voor op de bank; DIY is super tof!

Per mail gaf ze me dus aan dat ik wel de bollen katoen kon bestellen om er zelf een grof gebreid plaid van te maken voor op de bank. En een poef, want ook die zie ik wel in mijn huiskamer staan. Nog even heb ik getwijfeld. Kan ik dat wel? Maar ik bedacht me dat -als ik een tafel van beton cire kan voorzien- ik ook een plaid en een poef zelf kan breien. Met de juiste patronen dan hè. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb gekozen voor de kleur saliegroen en de bollen katoenen tubes zijn in een grote doos geleverd zodat ik zelf aan de slag kon.

grof gebreid plaid zelf maken

Verschil katoen en merinowol

Een grof gebreid plaid van katoen, bron: Wolletje Bol

Een grof gebreid plaid van merinowol, bron: Wolletje Bol

Het verschil tussen Merinowol en de katoenen tubes voor een grof gebreid plaid zijn niet zo heel ingewikkeld. Een katoenen plaid is zwaarder en iets lastiger te stylen. Het is echter wel gebruiksvriendelijker dan merinowol, zeker als je zelf aan de slag gaat. Als je een patroon volgt, maar even iets verkeerd doet, dan kan je het grof gebreide plaid zo weer ‘uithalen’ en opnieuw maken. En ik spreek uit ervaring 😉 . Ik had de afwerking van mijn plaid niet helemaal op de juiste manier gedaan en dat stoorde me. Ondanks dat ik het plaid mooi vond wilde ik toch die ‘perfectie’ en dus heb ik dat deel weer uit elkaar gehaald en opnieuw afgewerkt. Dat ging prima!

Merinowol is meer fluffy, zachter en soepeler. Dat zie je als je het plaid wilt stylen, en je voelt het als je eronder ligt. Ben je echter niet zo van de wol (zoals Frank), dan is de katoenen versie een stuk fijner. Op de foto’s hierboven zie je duidelijk dat het plaid van merinowol wat soepeler valt.

In mijn geval ben ik mega tevreden met de katoenen variant. Nog steeds is het een grof gebreid plaid met hetzelfde uiterlijk, maar het is wat beter bestand tegen pubers en dieren. Ik kan het katoenen plaid zelfs wassen als ik wil!

Patroon om een grof gebreid plaid zelf te maken

Bestel je de ‘wol’ om een plaid zelf te maken dan kan je het patroon voor een grof plaid er zo bij bestellen. Kost je niets extra’s. In de download van het patroon staat heel duidelijk uitgelegd hoe je een grof gebreid plaid zelf kan maken. Niet alleen in tekst, maar ook met duidelijke foto’s.

Naast mijn plaid voor op de bank heb ik dus ook nog een poef ‘zelf’ gemaakt (met het patroon van Wolletje bol en een binnenpoef) en met de overgebleven wol heb ik uiteindelijk zelf een krukje bekleed. Die laatste ben ik eigenlijk het meest trots op, want daar had ik geen patroon van 😉 . Zo zie je maar dat je -als je even oefent- al snel leert hoe het werkt.

Even voor je beeldvorming: de plaid, poef én het grof beklede krukje zijn met de hand gebreid. Je gebruikt dus géén breinaalden of iets dergelijks, maar je maakt het gewoon op je keukentafel met de merinowol of katoenen tubes en je handen. Heerlijk ontspannen om te doen en klaar in een avond.

grof gebreid krukje

Hoeveel tijd ben je kwijt om zelf een plaid, poef en krukje te maken?

Met de plaid ben ik zo’n 1,5 uur bezig geweest (een redelijk grote afmeting en het eerste waar ik aan begonnen ben), met de poef zo’n 2 uur. Die laatste heb ik overigens nog een keer opnieuw gemaakt. De eerste keer heb ik niet goed gekeken en bleek hij binnenste buiten te zitten, dom dom dom.

grof gebreide poef, zelf gemaakt

Het krukje heb ik uiteindelijk in een uurtje gemaakt. En toen was alles precies op! Hoe vind je mijn zelf gemaakte grof gebreide plaid, poef en krukje? Ik ben helemaal fan en ga ook nog voor de slaapkamer aan de slag voor een wit plaid en poef! Happy me.

Zelf aan de slag met een grof gebreid plaid?

Mocht jij twijfelen of je dit zelf kunt dan hoop ik dat mijn blog je hierover meer duidelijkheid heeft gegeven. Het is écht goed te doen zelf. Buiten het feit dat Trijntje gewoon soms in de drukte geen tijd meer heeft om dit voor je te doen is het natuurlijk ook goedkoper om het zelf te maken (je hoeft dan alleen de katoenen bollen te kopen en geen arbeidsloon te betalen). En last but not least… het is super leuk om te doen én je krijgt er enorm veel complimenten over!

Zelf een grof gebreid plaid maken voor op de bank, je bed of in een lekkere loungestoel
Maak zelf een poef met grove wol en breien met je handen
DIY een krukje maken met chuncky knit grof gebreide wol of katoenen tubes

2 gedachten over “Zelf een grof gebreid plaid maken? Leuk en goed te doen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven