Ik ben 38 en mijn man is 53 jaar oud, een groot leeftijdsverschil, so what?

Even geleden schreef Anne een artikel over leeftijdsverschil in een relatie en de mogelijkheden en onmogelijkheden daarvan. We kregen daar ontzettend veel reacties op van onze lezeressen en Jacoline wilde graag haar verhaal met ons wil delen over het feit dat een groot leeftijdsverschil écht geen probleem hoeft te zijn. Jacoline vertelt…

Een groot leeftijdsverschil? Geen probleem!

Toen ik 28 was, was mijn man 44 jaar. We verschillen dus iets meer dan 15 jaar in leeftijd.

Mijn verleden

Ik had een langdurige en lastige relatie achter de rug, met veel problemen, onder andere financieel door de drugsproblemen van mijn ex. Probeerde alle ballen in de lucht te houden en werd ondertussen keihard voor mezelf. Ik probeerde mijn ex van zijn verslaving af te helpen, en werd keer op keer teleurgesteld en zelf vernederd en minderwaardig behandeld. Niemand wist van onze problemen af en ik deed altijd alsof het goed met me ging.

Die ballen in de lucht houden ging tot op zekere hoogte goed totdat ze op de grond vielen toen mijn opa overleed. Niemand begreep waarom ik op ongeveer 25 jarige leeftijd overspannen was.

Ik wist het wél, maar durfde zelfs niet tegen mijn psycholoog toen der tijd te vertellen dat ik een relatie had met een drugsverslaafde en ik me elke maand zorgen maakte of ik aan het eind van de maand nog wel kon eten.

groot leeftijdsverschil

Eindelijk kon ik voor mezelf kiezen

Op een gegeven moment was het zover gelopen dat ik wél een keer voor mezelf koos en besloot alleen verder te gaan. De man waarmee ik al sinds mijn 13e jaar samen was die moest zijn problemen zelf gaan oplossen, want ik kon het niet meer voor hem doen. Ik ging eraan onderdoor. Het laatste wat ik voor hem regelde was dat het huis keurig verkocht werd en alle schulden afbetaald werden. Ik kon verder en voor mezelf kiezen.

Toen heb ik aan mezelf beloofd een jaar lang met niemand iets serieus te beginnen. Daarnaast zou een nieuwe relatie alleen nog maar ‘gebeuren’ als ik een man zou treffen die goed voor mij zou zijn. En anders zou ik alleen blijven. Want het leven wat ik geleefd heb… dat wil ik absoluut niet nog een keer. Alleen maar voor een ander zorgen en er zelf aan onderdoor gaan.

Lees ook: vrouw speelt schone schijn terwijl partner haar bedriegt

Ruim een jaar later…

En zo geschiedde. Ruim een jaar later ging ik een avond uit samen met een collega van me. Een 80’s party. En toen ik daar zat en een vriend van die collega binnen kwam dacht ik direct. Die is leuk!!!!! Hij zou ook mee gaan naar het feest en we hadden een onvergetelijke avond.

Liefde op het eerste gezicht? Ik heb er nooit in geloofd, maar het bestaat écht kan ik je vertellen 😉 . We raakte aan de praat en er was een duidelijke klik. Het gevoel was zo ontzettend sterk en eigenlijk niet te omschrijven omdat we elkaar pas één avondje kenden.

Maar wat ik wel weet is dat ik nooit meer weg ben gegaan bij de man die nu nog steeds mijn man is. Ondanks een groot leeftijdsverschil.

Samen een, ondanks een groot leeftijdsverschil

Inmiddels weet ik hoe het voelt. Samen een zijn. Het gevoel dat – als jij iets zegt- hij zegt ‘dat had ik net in gedachten’. Dat jij iets zegt en je man je aanvoelt of aanvult. Dat hij je spontaan meeneemt naar een plek waar je al zo lang heen wilde. Dat hij zichzelf wegcijfert en alles voor jou over heeft, zodat jij gelukkig bent. En dat dat zeker ook andersom zo is, daar staat een groot leeftijdsverschil volledig buiten.

In een week tijd kenden we elkaars hele geschiedenis. Ook het leven van mijn man was zeker ook niet over rozen gegaan. Het overlijden van zijn zus heeft hem gevormd. Leef met de dag, maak lol, dat is hoe hij in het leven stond en staat.

Samen genieten en elkaar steunen

Ik heb dat moeten leren, want ik ben niet zo relaxed en ontspannen. Ik maak me snel zorgen om vanalles en zie altijd beren op de weg. ‘Alles komt goed’ zegt mijn man dan. ‘Relax, maak je niet druk’. Hij vult me aan, hij is mijn steun en toeverlaat in alles. En de afgelopen tijd was ik zijn steun en toeverlaat. En zeg ik tegen hem ‘het komt allemaal goed, maak je niet druk’.

Zo steun je elkaar en ben je er voor elkaar. We horen bij elkaar, het leven loopt niet altijd zoals je wilt en hoopt, maar het heeft allemaal een doel. Mijn doel was deze man 😉 . Hij is goed voor me en we genieten ervan dat we elkaar ‘hebben’. We trouwden toen ik 30 werd, al redelijk snel dus. En na een heel poosje kwam onze droom in vervulling en werden we papa en mama.

Lees ook: 5x waarom iedere vrouw een beetje Bridget Jones wil zijn 

Een groot leeftijdsverschil geeft ook zorgen

Natuurlijk denk je na over wat een groot leeftijdsverschil voor je toekomst betekent. De huren blijven maar stijgen, hoe zal dat zijn als ik straks alleen ben? Hoe moet ik de huur betalen als ik straks alleen in dit huis woon en met pensioen ben? Stel. Je weet het niet hè.

Toch moet je de toekomst ook voor je kind bespreken. Je wilt er voor je kind zijn. Een afgelost koophuis zou dan mooi zijn. Maar nadat ik 2x een flat had gekocht zat ik er niet op te wachten om weer een flat te kopen. Een eengezinswoning was mijn droom, maar mijn man had geen zin om nog te klussen, tja dan merk je het grote leeftijdsverschil een beetje. Uiteindelijk liepen we tegen een nieuwbouwwoning aan. Na 50 jaar moest mijn man zijn trouwe stad Leiden verlaten. Maar hij heeft alles over voor ons gezin. Nu wonen we in een koop woning.

Het idee dat -wanneer ik 67 ben- dit huis is afbetaald en ik voor een lage prijs in een woning kan wonen met mijn 2 kinderen geeft me een prettig gevoel. Iets waar je misschien anders niet zo bij stil zou staan, maar wij dus wel. We zijn oudere ouders, maar het leven loopt zoals het loopt en we hadden dit geluk niet willen missen. Onze kinderen zijn een verrijking van ons leven.

De toekomst

En zo’n zakelijke beslissing nemen als een huis kopen voor de toekomst van de jongste ouder hoort bij een relatie met een groot leeftijdsverschil. Je moet realistisch blijven en dat brengt dus ook soms zorgen met zich mee. We proberen bewust en gezond te leven en het leven te vieren. Want geluk, gezondheid en liefde, dat is waar het in het leven om draait. En niet een groot leeftijdsverschil.

Toch leven we ook van dag tot dag voor wat betreft onze relatie. Want er mag dan wel een leeftijdsverschil zijn van 15 jaar, dat zegt nog niets over wie het eerst komt te overlijden. Mijn schoonzus werd ook maar 33 jaar. Je kan jezelf natuurlijk je hele leven lang druk maken over het grote leeftijdsverschil en het feit dat je vroeg alleen zal zijn als je met pensioen gaat. Dat je je man, je maatje, je gabbertje, je levenspartner en soulmate zal moeten gaan missen…

Maar beter is het om nu te genieten dat je juist díe partner gevonden hebt, ondanks een groot leeftijdsverschil.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven