Een groot opzetzwembad kopen, welk zwembad kies je?

De zon begint weer steeds vaker te schijnen en bij mij begint het alweer te kriebelen, ik wil wel weer graag zwemmen! Wil jij ook straks als het warmer weer wordt een fijn groot opzetzwembad in de tuin hebben staan? Dan is het zaak dat je je bijtijds gaat oriënteren over de mogelijkheden.

Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat alle grote opzetzwembaden verkocht zijn zodra het warer weer wordt. Wij Nederlanders hebben namelijk één ding met elkaar gemeen… we verwachten dat het zo hard niet zal gaan, om er uiteindelijk achter te komen dat alles is uitverkocht.

Tips voor de aanschaf van een groot opzetzwembad

Ik heb het een aantal jaren op rij meegemaakt. Door de verbouwingen in ons nieuwe huis en het herinrichten van de tuin waren we zo druk dat we ieder jaar weer te laat waren. Met lege schappen tot gevolg, offline en online.

tips voor de keuze van een groot opzetzwembad in je tuin, welk zwembad kies je?

Dus neem het van mij aan, wees op tijd met de aanschaf van een groot opzetzwembad. Want ook dit jaar zullen we wel weer verrast worden met ‘plots’ warm, weer. En wat is er dan lekkerder dan afkoelen in een eigen zwembad. Niets toch?!

Met onderstaande tips weet je in ieder geval zeker dat jij de juiste keuze maakt als het gaat om een opzetzwembad in de tuin, of deze nu groot of klein wordt. Het is de bedoeling dat je er lang van kan genieten!

1. Kwaliteit is erg belangrijk bij een groot opzetzwembad

Ga je voor een kleiner zwembadje kijken, omdat je een baby in huis hebt die moet kunnen poedelen en meer niet? Dan maakt de kwaliteit niet zo heel veel uit. Het zwembadje zal dan niet veel te lijden hebben en over een paar jaar voldoet deze toch niet meer aan de wensen van je kleintje.

Maar zijn je kinderen al wat ouder dan is een groter opzetzwembad in de tuin heerlijk om even af te koelen. Sterker nog, het zorgt voor uren speelplezier, dus waarom niet?

In dit geval is kwaliteit in ieder geval wel erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een sterk frame, maar ook de liner zelf dient heel sterk te zijn als je er jaren plezier van wilt hebben.

De keuze voor opzetzwembaden is reuze, maar volgens Dezomerspecialist.nl zijn er drie merken die met kop en schouders boven de rest uitsteken:

  • Intex zwembad
  • Bestway zwembad
  • Exit zwembad

Wil je écht een topmodel, dan is het Intex Ultra XTR Frame zwembad jouw topper. Maar los van de kwaliteit zijn er nog meer dingen waar je op moet letten.

2. Weet hoeveel plek je hebt

Een groot opzetzwembad is heerlijk, maar als je daardoor geen tuin meer over hebt, of je kont niet meer kan keren, dan is het de vraag hoe lang je er blij mee blijft.

Voordat je tot aanschaf overgaat is het dus belangrijk dat je eerst goed bekijkt hoeveel ruimte je over hebt in je tuin. Het is helemaal niet erg als je wat minder tuin overhoudt natuurlijk, maar je wilt wél graag ook nog aan je tuintafel kunnen zitten en de bbq lekker aan kunnen steken toch? Daarnaast is wat leuke aankleding rondom je zwembad ook wel tof.

De volgende keuze is ook nog of je voor een rond of een rechthoekig zwembad gaat. Ook deze keuze hangt were een beetje samen met de inrichting van je tuin.

Wij hebben de mazzel dat we een enorme tuin hebben en hebben daarom vorig jaar de keuze gemaakt voor het kopen van een inbouwzwembad in plaats van het grote opzetzwembad dat we hadden. Dit jaar gaat ons eerste seizoen zijn dat we er echt van kunnen genieten, maar ik moet zeggen dat ik er vorig jaar ook al veel gebruik van gemaakt heb, ook als was het nog niet helemaal af.

3. Zorg voor een comfortabele zwempartij in het grote opzetzwembad

We weten allemaal hoe het gaat als je kinderen hebt. Eerst zeuren ze aan je hoofd dat ze het zo warm hebben en dat het zwembad écht opgezet moet worden. En als je dan vervolgens een paar uur bezig bent geweest om alles op te zetten en te vullen met water, dan klagen ze dagen achtereen dat het water zo koud is.

Maar ze hebben wel gelijk. Eigenlijk is een groot opzetzwembad niet echt comfortabel als je het niet op de juiste manier onderhoud en verwarmt. Er gaat zo’n bak water in dat de zon het water niet goed warm kan houden. Nu kunnen kinderen best wel wat hebben en zullen ze er wel in springen, maar doordat het niet comfortabel is zullen ze er ook veel sneller weer uit zijn.

Het is dan ook slim om te kijken of je je zwembad goed door de zon kan laten verwarmen. Hier lees je meer over de mogelijkheden van het verwarmen van je zwembad door de zon en nog meer tips voor een opzetzwembad.

Los van bovenstaande manieren op het zwemwater te verwarmen kan je ook eventueel nog een warmtepomp aanschaffen. Doe je dit? Zorg dan ook voor de juiste isolatie onder en bovenop jouw opzetzwembad zodat het rendement van de warmtepomp ook groot is en je de warmte in de nacht niet allemaal verliest.

4. Onderhoud je zwembad op de juiste manier

Zorg voor de juiste materialen als je een groot opzetzwembad neerzet. Als je de juiste materialen erbij aanschaft dan valt ook het werk dat je er aan hebt mee. Denk hierbij aan de juiste filterpomp voor de grootte van jouw zwembad om algvorming te verminderen en het water te verschonen. Een zandfilterpomp is een goede keuze hierin.

Je grote opzetzwembad dient op een vlakke ondergrond te staan. Zelf hadden we altijd een grondzeil liggen, en daar bovenop nog grotere rubberen tegels van 1 m². Vooral omdat de kinderen er zo graag inspringen is een wat zachtere landing dan wel fijn.

Een afdekzeil is ook altijd heel belangrijk, niet alleen om de warmte van het water zoveel mogelijk te behouden, maar ook om de rommel uit je zwembad te houden.

5. Wat is je budget?

Ik vind het ook nog belangrijk om te vermelden dat je moet kijken naar het budget wat je te besteden hebt. Een groot opzetzwembad kost nu eenmaal meer dan een kleinere variant.

Maar wil jij graag de keuze maken en heb je de ruimte? Dan is het misschien slimmer om nog een jaartje langer te doen met het zwembadje wat je nu hebt zodat je ook wat meer kan investeren in een groter opzetzwembad.

Ik weet zeker dat je kinderen je dankbaar zullen zijn (mits je er voor zorgt dat het water niet ijskoud is).

Het opbergen van je grote opzetzwembad

Het opbergen van het opzetzwembad vind ik altijd de vervelendste klus. Om te beginnen moet je het zwembad leeg laten lopen, maar dat is nog niet alles.

Voordat je het opzetzwembad opbergt moet je er ook voor zorgen dat je het goed schoonmaakt en dat is best een klus. Tenzij je dat doet als het nog heel lekker weer is, want dan droogt hij goed.

Maar de meetse mensen wachten met het opruimen van het zwembad totdat het lekker weer voorbij is, en dan moet je met doeken aan de slag om ervoor te zorgen dat je hem volgend jaar ook weer fijn op kan zetten.

Maargoed, het is het allemaal waard als je die blije kindersmoeltjes ziet en de vele uren speelplezier bij elkaar optelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven