(Groot)moederliefde

Moeder

Al ver voor ik moeder werd, wist ik dat ik, mocht ik ooit een kindje krijgen, ik zou blijven werken. Ik wist van mezelf dat als ik helemaal thuis zou blijven, ik een minder aangename en lieve moeder zou worden, dan wanneer ik ook af en toe iets anders zou kunnen doen dan alleen voor mijn kinderen zorgen. Ik wist dat ik mezelf verder zou willen ontwikkelen en dat ik mijn wereld groter zou willen houden dan alleen de betrekkelijke kleinheid van het thuis zijn. Natuurlijk was er ook de financiële kwestie. Maar ook al was deze kwestie er niet geweest, had ik besloten om door te blijven werken als ik kinderen zou krijgen.

Grootmoeder

Al ver voor zij grootmoeder werd, wist zij dat, mocht zij ooit grootmoeder worden, zij zou stoppen met werken. Ze wist dat ze thuis zou blijven om te zorgen voor het kindje van haar kind. Ze wilde dat haar kind zou kunnen doen wat zij wou, zich zou kunnen ontwikkelen tot wie zij wou. Ze wist dat zij, met alle liefde die zij in zich had, de beste oma zou worden die een kind zich zou kunnen wensen. Zij zou er zijn, wanneer haar eigen kind aan het werk was, zij zou het eerste lachje zien, de eerste pasjes meelopen aan de hand. Zij zou datgene oppakken, wat haar eigen kind zou laten liggen.

Dilemma’s

Wat ik, ver voor ik moeder werd, natuurlijk niet wist, is hoe groot het dilemma soms is tussen aan het werk gaan en thuis blijven. De onmacht en de twijfel als mijn kind ziek is, het te moeten achter laten in de, weliswaar erg vertrouwde, handen van een ander. Schipperen tussen dat wat ik denk dat het beste is voor mijn kind en dat wat het beste is voor mij. Het schuldgevoel als mijn kind zegt: “mama, moet je nu alweer aan het werk?” De heimwee die ik heb, als ik op mijn werk ben en de korte telefoongesprekjes die daar dan op volgen, als ik me niet kan bedwingen om even te horen hoe het gaat.

Liefde

Wat zij, toen zij grootmoeder werd, deed, was precies wat zij zich had voorgenomen en nog meer. Zij werd het verlengstuk van de ouders. Een niet weg te denken pilaar in het nog zo jonge bestaan van haar kleinkinderen en in het dagelijks leven van haar eigen kind. Haar grenzeloze liefde zorgde ervoor dat haar kleinkinderen alles kregen wat zij nodig hadden op de momenten dat haar eigen kind aan het werk was. Ze lachte samen met haar kleinkinderen de eerste lachjes, liep samen met hen de eerste pasjes, ging met ze naar de dokter als ze ziek waren, ze pakte dat op waar haar eigen kind niet aan dacht, was vergeten of zelfs niet wist.

Wat ik, ver voor ik moeder werd, ook niet wist is hoe groot moederliefde eigenlijk is. Of zou ik moeten zeggen hoe grootmoederliefde eigenlijk is?

Vandaag ging mijn dochter voor het eerst schaatsen. Mijn net vier jaar oude meisje, voor het eerst op de ijzers. En ik was er niet bij. Ik had er ternauwernood aan gedacht om schaatsjes in huis te halen, via via, ook nog. Saved by others… De gedachte dat oma haar naar school zou brengen, bracht bij mijn dochter rust. (Dan komt het wel goed, zal ze gedacht hebben) Bij mij bracht het wat minder rust. De gedachte aan mijn, toch wat fragiele, moeder op het ijs, met mijn, wat lichamelijke beweging betreft niet zo zelfverzekerde dochter en mijn bijzonder wel zelfverzekerde zoon van bijna twee, was niet een hele geruststellende. Maar..mijn moeder is een bikkel en als de kinderen willen schaatsen, dan zullen ze schaatsen. Ook al zijn de leertjes van de schaatsen te kort, moet ze een half uur op haar knieën op het ijs liggen om de schaatsen vast te maken, haar kleindochter zal schaatsen! En ze heeft geschaatst. Ik was er niet bij en dat spijt mij, maar mijn dochter heeft er geen schade van ondervonden, want zij was met haar oma, haar eigenste gouden oma, die voor ons niet in waarde is uit te drukken.

Deze column is geschreven door Janinne Werkman

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

2 gedachten over “(Groot)moederliefde”

  1. Ans van de Pas

    Wat een mooie column van Jannine over (Groot)moederliefde.
    Ik herken er veel in. Zelf heb ik geen dochter maar ben wel gezegend met een fantastische schoondochter. Zij heeft mij oma gemaakt van twee heerlijke kleinkinderen en ik neem graag de zorg voor hen over als het nodig is.

  2. Prachtig. Een stuk over liefde. Voor kinderen, kleinkinderen, moeders, grootmoeders, werk en jezelf. Ik hoop later mochten mijn kinderen mij oma maken, er voor ze te kunnen zijn zoals in dit stukje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top