De Großglockner bezoeken? Natuurlijk moest die op het lijstje!

Veel Oostenrijk-gangers hebben er van gehoord of hem zelf al bezocht, de Großglockner. Of beter gezegd, de Großglockner strasse, want de Großglockner zelf kan je niet zomaar even bezoeken. Je kan er wel van een afstandje naar kijken. Ook mooi 😉 .

Zo gezegd zo gedaan. Na het lijstje van prachtige erlebnissen die we de afgelopen dagen hebben bekeken was het vandaag de beurt aan de Großglockner, het hooggebergte in het hart van de Hohe Tauern.

Grossglockner Hoghalpenstrasse Oostenrijk

Großglockner Hoghalpenstrasse

De Großglockner meet een hoogte van 3798 meter en is daarmee de hoogste berg in Oostenrijk. Zoals gezegd kan je de berg zelf niet op. De Großglockner strasse zorgt ervoor dat je uiteindelijk op het punt komt waarvandaan je deze berg heel goed kan bekijken. Maar niet alleen deze berg zelf is het bekijken waard, de rit zelf is ook erg mooi.

Grossglockner Hoghalpenstrasse uitzicht

Autorit over de Großglockner strasse

Enthousiastellingen zullen zelfs zeggen… 48 kilometer onvergetelijk rijplezier! Nu ben ik zelf niet zo’n autorijder, dus ik ben daar iets minder lyrisch over, maar dat mag de pret niet drukken. Uiteraard kan ook ik niet ontkennen dat de route over dit deel van de alpen een fenomenale is.

Lees ook: de Krimml watervallen, de hoogste watervallen van Europa

De alpenstraat zelf is geopend in 1935, maar is sinds die tijd aardig opgeknapt. Je vindt hier geen onprettige, onveilige bergweggetjes. Nee, de Großglockner Hoghalpenstrasse is er eentje die je zonder het hart in je keel kan rijden. Hier hoef je zelfs geen fantastische chauffeur voor te zijn.

grossglocknerstrasse fietsen
Diep respect voor alle fietsers die zich hier aan wagen!

Alhoewel… het is wél van belang dat je weet hoe je in de bergen rijdt. Binnen no-time ‘vlieg’ je namelijk van ongeveer 1100 meter hoogte naar het hoogste punt van 2571 meter boven de zeespiegel. Die stijging van honderden meters vergt wel wat van je rijkunsten natuurlijk. En niet alleen de stijging, maar vooral ook de dalingen 😉 . De typische geur die van het remmen afkomt, die ruik je namelijk al als je bij de kassa aankomt, helemaal onder aan de route! Al die auto’s die ‘op hun remmen’ naar beneden komen, zorgen voor een bepaalde ‘smell’ die je tegemoet komt als je de Großglockner strasse oprijdt.

Grossglockner Hoghalpenstrasse

Tip:Vergeet geen pilletje tegen autorijziekte in te nemen als je daar gevoelig voor bent. De 36 haarspeldbochten zorgen voor een onrustige maag!

Wat is er allemaal te doen en te zien op de Großglockner route?

Er zijn heel veerl verschillende uitstappunten langs deze route. Hutjes waar je informatie vindt over bijvoorbeeld de gletsjer en de aanwezige roofvogels. Maar ook over de ecologie van het hooggebergte met zijn marmotten.

Lees ook: overweldigende Weissee gletcherwelt in de zomer

Wat mij betreft zijn niet al deze voorzieningen even interessant. Het voordeel is… je hoeft ze niet persé te doen, je kan er ook gewoon voorbij rijden. Zeker als je met kinderen deze route gaat rijden lijkt het me verstandig dat je niet alle informatiepunten en tentoonstellingen afgaat. Liever stop je dan ook zo nu en dan om een korte wandeling te maken, te genieten van het uitzicht of even een van de vier themaspeelplaatsen te bezoeken.

Großglockner
Grossglockner zelf

Het uiteindelijke doel… de Großglockner zelf

De route niet helemaal afrijden is geen optie! De Großglockner is het uiteindelijke doel, ook al is de omgeving er naartoe ook mooi.

Aan het eindpunt van de route bevindt zich de Kaiser-Franz-Jozefs-Höhe op 2369 meter hoogte. Verder kan je niet. Je rijdt er zo (gratis) de parkeergarage in. Is het mooi weer? Dan rij je lekker naar het bovenste dek, vandaar af kan je direct door met je korte wandeling naar de Wilhelm-Swarovski-uitkijktoren. Een glazen toren waarbij je op het hoogste uitkijkpunt staat. Je maakt hier overigens niet de mooiste foto’s, want als je niet uitkijkt heb je op iedere foto de parkeerplaats zelf ook staan. Wel vind je onder aan deze toren de mogelijkheid om een aantal wilde marmotten van dichtbij op de foto te zetten 😉 . Zij hebben daar hun ‘burgt’ gegraven.

grossglockner marmot

Onderaan de parkeergarage vind je het bezoekerscentrum waar onder andere ook een film gedraaid wordt over de aanwezige flora en fauna in het hooggebergte. Aan de rand, bij de promenade, maak je de mooiste foto’s van de Großglockner. Geen parkeerplaatsen meer die in de weg staan, alleen maar berg en ijs. Prachtig!

Spijt als haar op mijn hoofd…

Waar ik wel spijt van heb -en nu ik het opschrijf komt dat gevoel nog heftiger terug- is dat we niet helemaal naar de mond van de gletsjer zijn gelopen. De mogelijkheid is er zeker en mocht je daar zijn, calculeer daar dan extra tijd voor in, het lijkt me zo gaaf! Je gaat dan met een lift een stuk naar beneden om vervolgens onderin over een pad naar de mond van de Großglockner gletsjer te lopen. Ik schat een wandeling van een dik uur.

Ps… Wij hadden ook hier weer heerlijk weer. Neem voor de zekerheid warmere kleding mee, want het kan hier ook zomaar omslaan!

Lees ook: Baumzipfelweg Hinterglemm, een duur uitje

Wij hadden onze kids echter beloofd dat we nog naar het speelpark onderaan de Großglockner Hoghalpenstrasse zouden gaan. En die belofte, daar kwamen we niet onderuit dat snap je 😉 .

Kosten:

Om de Großglockner Hoghalpenstrasse op te komen moet je entree betalen. Je betaalt per auto € 35,50 en per motor € 25,50. Na 18.00 ’s avonds betaal je voor een auto nog € 25,00 en voor een motor € 18,50.

In het hoogseizoen is deze route geopend tot 21.30, meer info vind je hier.

Met Salzburgerland Card is de entree gratis.

Erlibnispark Ferleiten

Wild & Erlebnispark Ferleiten

Bij de kassa, onderaan de Hoghalpenstrasse bevindt zicht het Wild & Erlebnispark Ferleiten. Het kostte ons de nodige moeite om de kinderen ervan te overtuigen dat we toch écht eerst de Großglockner gingen bekijken, want dit park heeft op kinderen een behoorlijke aantrekkingskracht. In het Erlebnispark kunnen kinderen zich makkelijk een aantal uurtjes vermaken en de toegang is gratis.

Erlebnispark Ferleiten

Wil je het Wildpark in dan dien je wel entreegeld te betalen (prijzen zie hieronder). Wij vonden het erg leuk om ook nog even door het Wildpark te wandelen, maar je moet er niet teveel van verwachten. Hadden wij er apart voor moeten betalen, dan denk ik niet dat we het gedaan zouden hebben. De entree was voor ons echter gratis vanwege de Salzburgerland Card, mooi meegenomen dus!

Kosten:

Voor volwassenen betaal je € 8,00 entree, voor kinderen € 3,50

TIP:Wij verblijven zelf deze vakantie in Viehhofen, bij Landal Greenparks
Rehrenberg. Een prima locatie met perfecte appartementen en wat ons betreft echt centraal gelegen voor de vele uitstapjes die we willen maken. We hebben maximaal een uur gereden naar de verste locaties waar we geweest zijn, heel goed te doen dus!

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven