Grote vakantie; 6 weken de kinderen thuis en zelf werken

Yes grote vakantie! De schoolbel gaat, kinderen rennen naar buiten en de heerlijke ontspannen vakantieperiode is begonnen. Zo ging het een aantal weken geleden, toch? Voor sommigen is de school inmiddels weer begonnen maar ik ben nog aan het puzzelen met mijn tijd als mama en mijn tijd als ondernemer. Wie heeft dit ooit verzonnen, die 6 weken aan een stuk? Het blijft iedere keer weer een uitdaging.

grote vakantie

Grote vakantie, mag het ietsje minder ?

Ik weet niet hoe het er bij jullie aan toe gaat maar bij mij als ondernemende, werkende mama is de grote vakantie altijd een enorme uitdaging. Ja, de 2 weken in Frankrijk aan het zwembad, die zijn enigszins relaxed. Maar die andere 4 weken dan? Die andere 4 weken zijn een kwestie van overleven. Van plan A, door naar B, C en D om toch te proberen mijn tijd zo goed en zo kwaad als het kan te verdelen. En dat dan zonder dat mijn kinderen en mijn zaak er onder leiden. En ikzelf natuurlijk, ook niet onbelangrijk!

Zodra we thuis zijn van Camping Chez Gendron (trouwens een fantastische kleinschalige maar supergezellige familie camping 60 km boven Bordeaux) begint de ellende. Oneindige wassen draaien en een berg spullen op te ruimen. Misschien wordt het stiekem tijd voor wat consuminderen 😉 . Het zweet loopt langzaam over mijn rug als mijn jongste dochter Lynn vraagt “Mam, wat gaan we morgen doen”? Uh schatje, dat weet mama nog niet!

Hoe hou ik mijn kinderen bezig?

De realiteit is namelijk dat ik mijn webwinkel TrendySpeelgoed.nl draaiende moet houden zonder mijn rechterhand Ingrid die nu op vakantie is. Tegelijkertijd moet ik nog een winkelpand volledig inrichten want onze fysieke winkel in Oss willen we op 7 september openen en Lynn wil NIET naar de vakantie opvang. Dat wordt dus nog een hele uitdaging.

Als ondernemer en veel van huis uit werkende moeder heb je zo je voordelen. Je bent er (of kan er zijn) als het écht nodig is. Is er iets aan de hand, dan hoef je dat niet van de opvang te horen, maar kan je kind gelijk bij jou terecht, dat is prettig. Maar in een grote vakantie als deze, gaan mijn kinderen niet naar de opvang. Best logisch ook, want anders gaan ze óók niet naar de opvang omdat ik er ben als ze van school thuis komen. Eigenlijk zijn ze de opvang een soort van ontwend, maar dat heeft wel consequenties.

Mijn opvangschema in de soep

Ondanks een goed uitgewerkt opvangschema loopt direct alles in het honderd. Oma moet geopereerd worden aan haar schouder en er kan dus helaas niet gelogeerd worden. Oudste dochter Lisa krijgt heel slecht nieuws over haar paard. In plaats van een week kamp met haar paard krijgt ze te horen dat haar paard zo ziek is dat we die moeten laten inslapen. Niet alleen heel verdrietig, maar ook nog eens het einde van plan C dat in de kast lag.

Gelukkig hebben werkende moeders altijd nog een plan D in de kast. Tenminste ik wel 😉 .

Deal with every issue 1 by 1 and don’t look further.

Dát is het goede advies dat ik ooit eens kreeg, mijn overlevingsmodus dus.

Afijn, dit is waarschijnlijk geen doorsnee scenario uit het leven van een gezin met kinderen die vakantie hebben. Ik weet het, maar toch ben ik nieuwsgierig hoe anderen het doen, want dit is wel een doorsnee van onze gemiddelde grote vakantie hier in huis.

Een minder lange grote vakantie

Zou dat een oplossing zijn? Een grote vakantie die geen 6 weken duurt, maar 4 bijvoorbeeld? En dan die 2 andere weken verspreiden over het jaar. Plak er eentje bij de herfstvakantie en bij de carnaval en je bent al een heel eind, denk ik dan 😉 . Zijn er meer werkende moeders die dit lastig vinden, of maakt het voor jullie niet veel uit? Misschien zijn het juist wel de moeders die veel van huis uit werken waarbij dit een terugkerende uitdaging is. Ik hoor het graag!

Wil je meer weten over mij of mijn webshop? Lees dan eens het interview dat ik recent gegeven heb voor Mamsatwork.

tip: Ga jij zelf niet op vakantie of ben je al terug en toch op zoek naar wat tips voor de laatste weekjes? Check dit blog even: niet op vakantie, 7 tips

 

4 gedachten over “Grote vakantie; 6 weken de kinderen thuis en zelf werken”

  1. Yep, erg lastig. Ik heb nu nog een baan maar werk ook hard om zelf iets op te zetten. Dus nu maar steeds een uurtje in de ochtend als ze een filmpje keken en zaterdagochtend als mijn man thuis was. Best een uitdaging inderdaad.
    Wat dat betreft denk ik wel dat ik, eenmaal als ondernemer, gebruik blijf maken van de vakantie bso, maar wel wat minder. Voornamelijk omdat met name de jongste 3 dagen toch wel erg veel vond ook al doen ze erg leuke dingen.

  2. In Amsterdam heb je vakantiekampen. Dagkampen zijn dat. Dan zijn de kids overdag op kamp en slapen ze thuis. Mijn dochter vindt het geweldig. Ze gaat elk jaar twee weken. Juist niet omdat ik moet werken, maar omdat we geen zes weken op elkaar moeten zitten. Dan gaan we ons teveel aan elkaar irriteren en hebben we een probleem. Dat wil ik ons allebei niet aandoen. Dunya komt thuis met knutsels uit de hobbytent, een medaille voor het sjoelen en is hard aan het oefenen voor de playbackshow van morgen. Ze heeft in die weken dat ze op kamp is echt een supervakantie. En je kunt je kind zoveel weken opgeven als je wilt. Maar dan moet je kind het wel leuk vinden. Als ze niet naar de BSO wil in de vakantie…. Dunya zou het juist dolgraag willen. Zolang ik geen werk heb, moet ze het doen met de herinneringen.

  3. Het was inderdaad een hele uitdaging om de puzzel rond te krijgen. Gelukkig werd de jongste pas na 2 weken vakantie 4 en ging ze daarvoor nog naar het kdv, de oudste heeft wat bso gedaan en een vriendin, schoonzus en oma hebben geholpen. Daarnaast hebben mijn man en ik onze vrije dagen verdeeld. Een vakantie was hierdoor niet echt mogelijk, maar we hebben wel leuke dingen gedaan.

  4. Ik denk dat het voor de ouders zonder eigen zaak laztig blijft. Je houdt vijf weken vakantie in het jaar. En je kids twaalf plus weken. Buitenschoolse opvang is voor mij in elk geval de enige oplossing. En ik kan me herinneren dat ik die zes weken in de zomer ontzettend nodig had om bij te komen als kind. Die verkorten lijkt mij persoonlijk nietbhandig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven