Guilty pleasure; de guilty pleasures van vrouwen op een rij

Het is al weer een tijd geleden dat ik op Facebook de vraag stelde aan onze lezeressen. Wat is jouw guilty pleasure? Gewoon uit nieuwsgierigheid, omdat ik er zelf de nodige heb, maar ook enorm benieuwd was naar de bekentenissen van andere vrouwen op dit gebied. Ik bedoel, wie heeft er nu geen guilty pleasure? Iedereen toch. Ook al leek het een aantal jaren terug een soort van modewoord, tegenwoordig is de term guilty pleasure meer geaccepteerd als gebruiksterm.

guilty pleasure

Wat is een guilty pleasure eigenlijk?

Het is een term die eigenlijk een tegenstelling in zich heeft en hij wordt vooral gebruikt om aan te duiden dat je iets leuk vindt waar je je tegelijk schuldig over voelt. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat het eigenlijk niet kan, of omdat je weet dat het héél ongezond voor je is.

Het typische eraan is dat een guilty pleasure wel algemeen geaccepteerd wordt, juíst omdat je aangeeft dat je er aan toegeeft en jezelf toestaat om te genieten, ook al voel je je een beetje schuldig. Je biecht op.

Omdat de term steeds meer gebruikt wordt, lijkt ook het gebruik ervan een beetje te veranderen (volg je me nog?). Guilty pleasure wordt tegenwoordig ook wel gebruikt om aan te geven dat je iets gewoon heél graag doet, ziet of eet. Zonder dat het iets is waar je je echt schuldig over voelt.

Hoe leuk was mijn vraag

Afijn, zoals gezegd stelde ik de vraag vanwege mijn nieuwsgierigheid. Vaak plemp ik dit soort ingevingen direct online zonder dat ik er goed naar kijk en terwijl ik eigenlijk bezig ben met het schrijven van iets anders. Ik ben alleen altijd bang dat ik het weer vergeet dus doe ik het snel tussendoor. Zo ook deze keer. En daar ging het mis…

Want ik schreef quilty in plaats van guilty. Dom, dom, dom en dat heb ik geweten 😛 . Genadeloos zijn onze lezeressen dan, haha. Maargoed, ik ben ook maar een mens en aangezien er zoveel woorden uit mijn toetsenbord komen vallen neem ik dit soort acties van mezelf maar gewoon voor lief.

In ieder geval zorgde het wel voor voldoende reacties 😉 . De eerste guilty pleasure die naar voren kwam was dan ook ‘mensen ongevraagd verbeteren’… je snapt hem wel.

De guilty pleasure lijst van onze lezeressen

Uit alle reacties blijkt duidelijk dat de guilty pleasure voor het merendeel van de vrouwen te maken heeft met eten of drinken. Op de tweede plaats komen de guilty pleasures die betrekking hebben op tv kijken. Stiekem vraag ik me nu een beetje af of dit bij mannen ook zo zou zijn. Zouden zij ook de meeste guilty pleasures hebben met ook eten en drinken of ligt dat voor hen anders?

1. Food and drinks gerelateerde pleasures

Op het gebied van food kom je regelmatig een guilty pleasure van iemand tegen. Niet kunnen stoppen met chocolade eten kan zoiets zijn bijvoorbeeld. Of persé bij de grote gele M-drive-in naar binnen rijden terwijl het geen etenstijd is. Niet één snoepje pakken maar een hele zak naar binnen werken. En ga zo maar door.

De lijst van onze lezeressen gaat als volgt:

 • Broodje filet americain
 • Alles waar chocolade op onder of tussenin zit (9x)
 • Teveel koffie drinken
 • Coca Cola
 • Earl grey thee met veel suiker
 • Veel wijn (4x)
 • Pak koekjes
 • Latte met chocolade zeezout karamel
 • Chocola met een fles jillz
 • Napoleon salmiakballen en stophoest  (2x)
 • Groot bord warm eten
 • Chai tea latte
 • Etentje in een goed restaurant met een bijpassend wijntje..
 • Een lekkere Cuba Libre maken (rum, cola, schijfje citroen)
 • Kerstliedjes en kitsch kerstboom en kerstkoekjes
 • Tony Chocolonely (2x)
 • Kaas, zo pittig of schimmelig mogelijk (2x)
 • Een Engelse kop thee, dus super zwart, sterk en met melk
 • Geroosterde beschuitbol met pure chocolade
 • Snee brood met sambal en kaas.. onder de grill
 • Warm bad, wit wijntje erbij en dan een roddelblaadje lezen!
 • Kaas chips van de lidl (2x)
 • Ben en Jerry
 • Hard broodje tonijn of brie
 • Chocola verstoppen in de kast en dan stiekem stukjes pakken wanneer de kinderen niet kijken

2. Guilty pleasures in de muziek

Je komt guilty pleasures tegen op allerlei gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muziek. Je hebt vast en zeker een nummer waar je veel plezier aan beleefd maar waarvan je eigenlijk ‘weet’ dat de algemene opinie anders is. Zo hebben wij de afgelopen weken het nummer ‘de Kneu’ nogal eens hard mee gezongen. Verschrikkelijk, maar toch…

Een ander voorbeeld hierin is dat je alle liedjes van kinderen voor kinderen nog steeds volop mee kan blèren, ook al ben jij die tijd allang voorbij.

 • Duitse schlager muziek (2x)
 • Nummer van Vicky Leandros “ich liebe das leben”

Lees ook: de Luizenmoeder serie; 5x herkenning

3. Een guilty pleasure op tv

Ook tv-programma’s worden vaak gezien als een soort van guilty pleasure waaraan je je hart kan ophalen. Vaak gaat het dan om een programma wat niet zo inhoudelijk is en waar veel mensen een -niet zo positieve- mening over hebben.

 • ANTM (deze moest ik googlen… America’s Next Top Model)
 • Darten kijken
 • GTST
 • Foute Duitse zwijmel film
 • Hersenloze onzin: samantha & micheal, Idioten op de weg, Trauma team en Gordon gaat trouwen
 • Temptation Island
 • Dr Phil
 • Plat op de bank de hele avond Netflixen (3x)

4. Kleding pleasures

 • Say yes to the dress!

5. Personen

 • Davy van de Albert Heijn reclame
 • Dan Karaty van So You Think You Can Dance

Lees ook: last van schuldgevoel? Zo pak je dat aan.

Mijn eigen guilty pleasures

Ik weet niet of jij daar nieuwsgierig naar bent, maar ik zet mijn guilty pleasures toch ook maar even op een rijtje. Ook bij mij hebben ze het meeste te maken met eten en drinken.

 • Heerlijk uit eten gaan met een passend wijntje erbij is er voor mij ook wel een die in de top 3 staat. Op zich voel ik me daar overigens niet echt heel erg schuldig over, tenzij het voorkomt uit ‘geen zin hebben om te koken’. Dan voel ik me wel schuldig.
 • Koffie. Liters koffie. Of eigenlijk cappuccino. We hebben thuis zo’n extreem duur bonenapparaat. Een echte guilty pleasure wat mij betreft want als ik over de prijs nadenk van dat ding, dan word ik al een beetje misselijk. Ik vind het eigenlijk niet kunnen, maar tegelijk geniet ik zo enorm van lekkere koffie dat ik die uitgave maar gewoon voor lief neem.
 • Verder kan ik me maar moeilijk beheersen als we snoep of koek in huis hebben wat ik écht lekker vind. Dan ben ik geneigd om de zak helemaal leeg te eten. Sommige snoep- en koeksoorten kan ik makkelijk laten staan, maar je mag me bijvoorbeeld midden in de nacht wakker maken voor spritskoekjes met zo’n advocaat-streepje erop. Ik weet niet eens hoe ze heten maar dat komt waarschijnlijk omdat de verpakking nooit lang in de la ligt. Dan is het alweer op.
 • Ik ben ook echt een enorme fan van knoflook. De enige reden dat ik me in hou en geen hele bollen in mijn eten verwerk is de medemens.

Waar ik ook wel om moest lachen… Lotte kwam zojuist even bij mij staan terwijl ik dit artikel aan het schrijven was. Ze vroeg me ‘Mam, wat is een guilty pleasure’? En nadat ik het uitgelegd riep ze ‘Oh, dan heb ik die ook! Dat is de frikandel uit de airfryer op vrijdagmiddag én mijn omkeerbare pailletten shirts’ 😛 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven