Zodra het kouder begint te worden krijg ik zin om de lekkere hachee te maken volgens mijn moeders recept. Het enige verschil? Zij maakte deze hachee vroeger in de pan, ik ga deze hachee maken in de slowcooker. Wel zo makkelijk.
Heb je nog geen slow cooker? Check dan even mijn blog met de lekkerste slowcooker recepten. Hierin leg ik ook uit waarom jij als drukke mama eigenlijk ook een slowcooker in je keuken zou moeten hebben. En uiteraard waar je op moet letten als je zo’n ding aanschaft. Maar dit terzijde.
Terug naar het hachee recept, want daar kwam jij voor lezen natuurlijk. Dit hachee gerecht is bedoeld voor 4 personen. Je eet het bijvoorbeeld met rijst, maar ook met aardappelen of een stamppot is het heel lekker.
Hachee maken in de slowcooker
Het grote voordeel van het maken van hachee in de slowcooker of de Express Pot is dat je het er in de ochtend in stopt en dat je hachee s’avonds klaar is als het etenstijd is. Verder hoef je er tussendoor niet meer naar om te kijken.
Laat je betoveren door de wereld van heerlijke gerechten met de kookcursus van de Kookuniversiteit. Alle ins en outs vind je hier!
Ingrediënten voor de hachee (4 personen):
- ± 750 gram runder riblappen (of hacheevlees)
- 3 uien
- 4 knoflookteentjes
- 4-6 kruidnagels
- 4 laurierblaadjes
- 2 eetlepels Ketjap Manis
- 1 eetlepel appelstroop
- een plakje ontbijtkoek (om te binden)
- 1 eetlepel tuinkruidenbouillon (mag ook andere zijn hoor)
- scheutje water
- theelepeltje azijn
- bakboter
Recept hachee maken:
Leg het vlees even uit de koelkast om op temperatuur te komen. Snij de runder riblappen daarna in blokjes van ongeveer 2-3 cm. Het voordeel van hacheevlees is dat het al voor je gesneden is. Wel zo handig, want runder riblappen laten zich niet zo heel makkelijk snijden vind ik. Bak de blokjes rondom even aan in de pan.
Snipper de uien en pers de knoflookteentjes uit. Als het hachee vlees is aangebakken dan leg je dit alvast in de slowcooker. Vervolgens bak je de ui met de knoflook totdat de ui een beetje glazig is. Voeg daarna bij het vlees in de slowcooker.
Ook lekker: zelf spareribs maken in slowcooker
Voeg vervolgens de laurierblaadjes toe, de kruidnagels, de ketjap, de appelstroop, het water, de bouillonpoeder en het beetje azijn. Je vlees hoeft niet helemaal onder het vocht te staan. Even doorroeren. Verkruimel vervolgens de ontbijtkoek door de pan en doe de deksel er op. Ik heb zelf de appelstroop en ontbijtkoek na 4 uurtjes toegevoegd, maar dit kan ook direct.
Tip: Ik doe zelf de kruidnagels altijd in een klein thee eitje. Dan hoef ik ze niet meer te zoeken als de hachee klaar is.
Hachee maken in slowcooker
Hachee maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Als je maar weet welke ingrediënten je nodig hebt, en dat weet je nu!
De voorbereiding daar ben je een klein kwartiertje mee bezig. Vervolgens dient de hachee in dit recept ongeveer 8 uur in de slowcooker te zitten op stand low. Heb je minder tijd? Zet hem dan ongeveer 5 uur op de stand high, dat kan ook.
Zelf gebruik ik het liefst de stand low, dit komt namelijk de smaak nog meer ten goede. Hou er dan wel rekening mee dat je op tijd begint, anders eet je wel pas heel laat 😉 .
Bestel mijn e-book met 60 heerlijke recepten voor nog meer inspiratie!
Hachee maken in de pan
Maak je deze hachee niet in de slowcooker maar gewoon in de pan? Dat kan natuurlijk ook. Dan stoof je hem ruim 2 uur in een gesloten pan. Maar in de slowcooker is een stuk makkelijker! Een ander voordeel is dat de smaken lekker lang in kunnen trekken.
Wat eet je bij dit hachee recept het lekkerst?
Wij vinden deze hachee volgens het recept van mijn moeder erg lekker bij een stamppotje. Dit keer hebben we hem gegeten met spruitenstamppot, maar met andijviestamppot of wortelstamp smaakt hij ook heerlijk natuurlijk.
Daarnaast vind ik het zelf ook erg lekker om hachee te maken en met rijst te eten. Je moet er dan alleen nog wel wat extra groenten doordoen vind ik. Lekker wat paprika bijvoorbeeld.
Na het uitvoeren van het recept, ben ik ontzettend nieuwsgierig naar jouw kookkunsten en smaakbeleving! Deel alsjeblieft jouw verhaal met me.
Ik ben een beginnende slowcooker. Ik ga dit recept ook proberen. Het verschil tussen (tuinkruiden) bouillon poeder en een bouillonblokje is me niet helemaal duidelijk. Ik dacht dat je met poeder een verkruimeld bouillonblokje bedoelde?
Ook is me bij het koken met een slowcooker nog niet duidelijk of er nu wel of niet water bij moet (in het algemeen). Ik dacht dat de ingedrienten altijd minstens voor de helft onder water moesten staan? Dat is wat anders dan niet of nauwelijks water erbij doen, omdat er vanzelf water vrijkomt uit vlees of groente. Hoe zit dit nu?
Hi Karin, je kan in plaats van tuinkruiden bouillonpoeder ook prima een bouillonblokje verkruimelen. De smaak is dan wel iets anders, maar het lijkt uiteraard wel op elkaar.
Voor wat betreft vocht toevoegen… dat hangt helemaal af van het gerecht dat je gaat klaarmaken en daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het is zeker niet zo dat je zomaar alles voor minstens de helft onder water moet zetten, brrr… dan krijg je vaak waterige recepten die nergens naar smaken. Mcht je hier meer over willen leren dan kan je mijn online slowcooker cursus volgen als je wilt. Hier vind je wat meer informatie: https://shop.mamsatwork.nl/checkout/slowcooken-voor-beginners
ik ga het proberen want wordt de 1e x dat ik de slowcooker ga gebruiken. ik neig ook heel erg om je e book te bestellen maar zit ik dan ergens aan vast ???
Hoi Liek, je zit nergens aan vast hoor, het is een eenmalige bestelling en je komt hiermee in ons nieuwsbrieven bestand waarbij we je op de hoogte houden van extra nieuws rondom de e-books, maar verder niets. Uiteraard kan je je ook gewoon afmelden voor de nieuwsbrief als je dat wilt.
Heel veel kookplezier met alle lekkere recepten!
Het was heerlijk, ik heb alleen nog een eetlepel mosterd en een scheutje worcestersaus toegevoegd en sukade lappen gebruikt. Ik had enkel een half kopje water erbij gedaan en moest het toch nog indikken met wat maïzena. Blijft bijzonder hoeveel vocht er vrij komt tijdens het slowcook proces.
Bedankt voor je recept!
Graag gedaan Marita, en bedankt voor je aanvullingen op mijn hachee! Altijd leuk om weer iets nieuws te proberen.
Ik ga een poging doen.
Maar mag het zonder de appelstroop en de ontbijtkoek?
Hi Elisbeth, dat mag hoor, alhoewel wij dat zelf juist een heel lekkere toevoeging vinden, hahaha. Hou er een beetje rekening mee dat je zonder ontbijtkoek het vocht van de hacheen misschien op het laatst nog wat mag binden, dat zal wellicht wat dun zijn. Maar met een beetje maizena is dat zo gepiept!
Sorry, maar ik begrijp in veel recepten de ingrediënten van hachee niet. Er wordt van alles bijgegooid, zelfs hier ketjap. Ik doe het volgens het recept van mijn oma: 1 kilo runderlappen, 2 kilo uien, 2 laurierblaadjes, azijn, maizena, peper en zout. Dat is alles en het is absoluut de lekkerste!
Helemaal prima toch? Altijd lekker op verschillende keuzes te hebben, ieder kiest wat hij of zij het lekkerste vindt.
Precies, ik doe er bijvoorbeeld lekker cajunkruiden in en sambal, vind ik persoonlijk heerlijk 🙂
De kruidnagels prik ik in een laurierblad. Die kun je er meestal ook zo uit vissen.
Slim idee Janke!
Dank je wel voor dit heerlijke recept. Het staat nu voor de tweede keer in de slowcooker
Wat fijn om te horen Astrid, geniet ervan!
Hachee met rijst
Ik heb afgelopen weekend de hachee gemaakt, ik vond de smaak lekker, maar ietsje te zoet.
Ook vond ik de verhouding vlees-uien niet goed: er moet echt meer ui in.
Ik ga dit recept zeker vaker maken, maar pas het dan iets aan.
Kan dit recept ook een dag van tevoren gemaakt worden en dan een dag later gewoon weer opwarmen?
Dat kan zeker Tobi!
Al vele malen gemaakt. Heerlijk. Soms doe ik er ook hele minichampignons doorheen. Ook ik, maak dit een dag van tevoren, om het lekker lang te laten pruttelen. En dan neem ik het de volgende dag mee naar een klant (cliënt), waar we dan samen eten. De klant van morgen (vrijdag), heeft het nog niet eerder op deze manier gegeten. Ben benieuwd.
Heel fijn om te lezen Jet, ik hoop dat je client er ook heel lekker van eet 😉
Dag Joyce,
Wat een geweldige reacties.
Ik wil dit recept ook heel graag proberen, maar mijn vraag is, gaat er helemaal geen zout en peper over het vlees?
Hi Jannie, ik doe er geen extra zout of peper overheen, maar vergeet niet dat in de tuinkruiden bouillon poeder ook zout zit 😉 . Gisteren zelf weer gegeten… zo lekker!
Dit was mijn eerste gerecht gemaakt in de slowcooker!
Ongelooflijk lekker! Dank je wel Joyce, voelde me even een masterkok. 🙂
Ah wat lief, dankjewel! Heel veel plezier met je slowcooker
Beste Joyce,
Ik wil aankomend weekend deze hachee maken. Ik vroeg me af of de tuinkruiden bouillon ook te vervangen is voor een runder bouillon blokje? Zo ja, zou je dan een heel blokje aanraden of minder?
Alvast bedankt 🙂
Hi Lisanne,
Dat kan zeker hoor, een blokje is dan prima!
Hoi, wat mij opvalt is dat je er geen water bij doet. Hoe krijg je dan een saus?
Hi Mo, in de slowcooker komt er sowieso vocht vrij. Zolang je de deksel op de slowcooke rhebt blijft dat vocht in de slowcooker en vormt zich vanzelf een saus. In sommige gerechten voeg ik wel een beetje vocht toe, maar vaak kom je er dan achteraf achter dat je teveel (of te dunne) saus hebt
Dit recept ook gemaakt.
Alleen ging er ergens wat mis toen mijn partner een hart probleem kreeg, en ik hals over kop naar het ziekenhuis moest.
Compleet mijn slowcoocker vergeten natuurlijk.
Dus de hachee heeft 18 uur in de pan gezeten, en was èèn grote prutzooi.
Maar lekkerder..,………
Dus we maken dit vaker, maar dan laten we het wel effe langer slowpruttelen.
Dus als je tijd hebt, maak het zaterdagmorgen, en eet het zondagavond. ( bijvoorbeeld )
Oh wat heftig zeg, ik hoop dat alles weer in orde is met je partner? Wat dat betreft is een slowcooker ideaal 😉
Goedenmiddag
Zo juist gemaakt en hij was heerlijk!!
Fijn Marco!
Wat doet de appelstroop met dit recept ? Heb verder alles in huis behalve de appelstroop ☹️
Sorry voor mijn late reactie Monique, maar je kan het best achterwege laten hoor. Het maakt het wat zoeter. Is het gelukt zonder?
Dank voor je duidelijke r3cept, mijn gezin is wat groter dan 4 personen ,als ik 1,5 kg hachevlees maak. Moet ik alle andere ingrediënten verdubbelen?
Ik hoor graag
Hoi Annemarie, precies verdubbelen van de ingrediënten hoeft niet hoor. Ik zou er sowieso geen extra vocht aan toevoegen, de laurier en de kruidnagel zal ook genoeg zijn verwacht ik. Wellicht wat extra ketjap, appelstroop, ontbijtkoek en bouillonkruiden (de laatste kan je als laatste valk voor het serveren nog toevoegen als je wilt). Succes en eet smakelijk!
Hoi, moet ik het vlees eerst aanvragen? Of kan het er zo in. Hoop het.
SC komt deze week en hachee lukt mij nooit dus ik ben benieuwd als ik dit maak
Hoi Bianca, ik bak ze vaak even aan in de pan, maar het is niet noodzakelijk hoor. Het enige verschil is dat je ze iets mooier van kleur krijgt én dat de gesneden blokjes vlees niet meer uit elkaar vallen. Veel plezier in ieder geval met het koken met de slowcooker, je gaat het vast leuk vinden!
Kan je het vlees er ook in z’n geheel in doen? Ik hou nl van draadjes vlees.
Ja hoor, kan zeker Alide. Veel plezier met kooken met de slowcooker!
Wat een grandioos recept! De smaak is helemaal perfect, er hoeft niets meer bij aan zout of peper o.i.d. Dit recept is een blijvertje! Bedankt Joyce.
Dankjewel Erna, ik vind hem zelf ook erg lekker, maar altijd fijn om te horen dat anderen er ook zo van genieten!
Riblappen zij idd niet goed te snijden maar sinds ik een vleesschaar gebruik is vlees snijden ( knippen ) wel heel gemakkelijk echt een aanrader trouwens de hachee is heerlijk gebruik mijn slowcooker regelmatig heb mijn dochter er ook een kadoo gedaan met kerst
Slim idee Annette, daar ga ik ook eens naar op zoek! En bedankt voor je compliment over de hachee 😉
Ik heb gisteren ook jouw recept gebruikt als eerste in mijn nieuwe slowcooker 🙂 ook hier prima gelukt en smaakt naar meer 🙂
Dankjewel!
Top om te horen Gini, dankjewel!
Wanneer je na 4uurtjes de ontbijtkoek en appelstroop toevoegt, moet je het dan eerst nog even door roeren?
Ja hoor Tamara, dan kan je het best even doorroeren. Ik heb ze trouwens ook wel eens gewoon aan het begin toegevoegd, dat gaat ook prima. Geniet ervan, ik hoor graag van je wat je ervan vond 😉
Heerlijk hachee recept.Heb het zondag gemaakt en gegeten met een savooiekool stamppotje en een dag later met rijst en spercieboontjes op zijn Surinaams.Een echte aanrader…!!
Dankjewel voor je reactie Marc, altijd tof om te horen als het in de smaak valt! Dat savooiekool stamppotje klinkt ook lekker!
Beste Marc,
Dat idee met sperziebonen en rijst op z’n Surinaams lijkt mij ook wel lekker 😋
Heeft u daarvan een recept?
Alvast bedankt
Groetjes Patricia
Perfect!
Tip: Kliekje opgewaardeerd met gefruit uitje, een puntpaprika, uitgebakken blokjes gerookt spek en een half bakje kastanjechampignons
Heerlijk met pasta…
1 x gemaakt en direct favoriet hier!
Mijn partner ‘ik lust geen hachee’ maar hij was de eerste die zijn bord leeg at 😉
Heeeeerlijk en lekker gemakkelijk!
Dat is fijn om te horen Ingrid, stiekem is het ook mijn favoriet!
Eerste gerecht uit mijn nieuwe Crock-pot slowcooker.
Perfect gelukt en erg lekker.
Gewoon de volle 8 uurtjes gedaan.
Lekker met rode kool en aardappeltjes.
Hoi Ron, wat superleuk dat het gerecht je goed in de smaak is gevallen. Altijd fijn om te horen! Veel plezier met je crockpot, en mocht je een lekker recept voor me hebben, let me know!