Halloween oorsprong en soortgelijke feesten; een mooi vergelijk!

Halloween, een aantal jaar terug merkte je er vrij weinig van in Nederland op wat horrorfilms op tv na. Nu wordt er op steeds meer plaatsen Halloween gevierd. Van het langs de huizen gaan tot echte (en volgens mij best wel enge) spooktochten door een donker bos.

Maar waar ligt de Halloween oorsprong nu eigenlijk en wat is de bedoeling van het Halloween feest?

In dit blog lees je alles over Halloween, over de oorsprong, maar je vindt hier ook alle blogs die we geschreven hebben en die met Halloween te maken hebben.

Denk bijvoorbeeld aan blogs over Halloween decoratie, halloween kleding, maar ook knutselen voor Halloween en ga zo maar door.

Ben jij een échte Halloween liefhebber? Dan ben je op de juiste pagina terecht gekomen!

Steeds meer Halloween feesten

Nu wonen wij in een klein dorp waar het tot voor kort nog niet zo leefde, maar ook hier wordt steeds meer georganiseerd.

En aangezien er ook in de kinderprogrammering op tv steeds meer over wordt verteld, beginnen mijn jongens nu ook. “Mogen wij ook mam? Toe? Want dat hoort toch? Met Halloween ga je je verkleden als zombie en dan mag je langs de deuren voor snoep. Echt waar hoor!”

Uhm tja, wat zeg je dan? “Halloween komt oorspronkelijk eigenlijk uit Amerika jongens. Wij vieren dat niet in Nederland.” Maar is dat wel zo?

Halloween oorsprong en soortgelijke feesten

halloween oorsprong

Wist je dat er veel meer feesten zijn dan alleen Halloween, met een soortgelijk doel? Ik zet ze voor je op een rijtje. Maar allereerst even ‘wanneer is Halloween’?

Halloween op 31 oktober

Halloween wordt elk jaar op 31 oktober gevierd, aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. De naam komt van het feest All Hallow’s Even en komt oorspronkelijk uit het 16de eeuwse Schotland.

Pas in de 19de eeuw werd het feest bekend in Amerika toen grote groepen immigranten uit Europa daarheen verhuisden.

Oorsprong van Halloween

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain, het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter.

Er werden grote vreugdevuren aangestoken en men geloofde ook dat op die avond de deur naar de onderwereld een klein stukje openstond voor de overleden zielen, maar ook slechte demonen. Om zich daar tegen te beschermen, begonnen mensen zich te verkleden.

Dat is dan de Halloween oorsprong, maar hoe is dat in de rest van de wereld? Ik kwam erachter dat er in bijna alle uithoeken van de wereld wel vergelijkbare feesten zijn:

China; het maanfeest

In China viert men ook het oogstfeest met het zogenaamde Maanfeest. Dat is meestal half september, maar de gehele maan maand oftewel lunar month staat in China bekend als het zogenaamde Guǐ yuè, oftwel de Geesten maand.

In Hong Kong is het een heel groot feest en noemt men het The Hungry Ghost Festival.

Japan; het Obon festival als Halloween

Ook in Japan is een soortgelijk feest. Men noemt dit feest het Obon Festival. Aan het eind van de oogstperiode gelooft men in Japan dat de geesten van de overledenen nog eenmaal terugkomen naar hun familie.

Er worden bloemen en lantaarns aangestoken en er wordt voedsel geofferd. De mensen gaan naar de graven van hun overleden familie om de geesten uit te nodigen voor dit feest.

Aan het eind van deze feestperiode sturen ze de overledenen weer terug door een traditie genaamd Toro Nagashi (drijvende lantaarns). Drijvende lantaarns leiden de doden via de rivier weer terug.

Zuid-Amerika en polen; Day of the dead

Day of the dead, oftewel dag van de doden valt ongeveer gelijktijdig met Halloween en wel op 1 november.

Het is het meest bekend in Zuid-Amerika, maar ook in Polen wordt dit gevierd. Gedurende 2 dagen wordt dit feest in Polen gevierd.

De eerste dag is echt Allerheiligen en men bidt voor alle zielen in de hemel. Op de tweede dag bidt men voor alle zielen die niet in de hemel zijn gekomen.

Ook dit is een familiefeest waarbij men samenkomt en overleden geliefden herdenkt.

Mexico; Dag van de doden

Mexico is nog wel het meest bekend door hun viering van deze Dag van de doden. De traditie is vrijwel hetzelfde, maar de versieringen zijn heel uitbundig.

Overal zie je skeletten, versierd met allerlei kleuren en glitters. Supermooi om te zien!

Zo zie je dat de Halloween oorsprong eigenlijk een heel andere bedoeling heeft voor het feest dan waar we het nu voor gebruiken.

Niet alleen Halloween, maar ook alle andere feesten zijn stuk voor stuk hele mooie tradities om stil te staan bij degenen die zijn overleden.

Dat lijkt bij het hedendaagse Halloweenfeest een beetje op de achtergrond geschoven te worden.

Maar even heel eerlijk, verkleden en ook nog eens snoep ophalen is natuurlijk ook heel aantrekkelijk. Vertel eens, wist jij van de Halloween oorsprong? En vieren jullie het ‘actief’ of niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven