Hip in st. Tropez met een hamamdoek over de schouder (en winactie)

Enige tijd geleden ontving ik van Happy Towels een heerlijke zachte hamamdoek. Om uit te proberen. En dat heb ik volop gedaan!

hamamdoek_zee

Het verhaal van de hamamdoek

De hamamdoek komt oorspronkelijk uit Turkije, waar ze gebruikt worden in badhuizen. Ook de handdoeken van Happy Towels worden vervaardigd in Turkije, door wever Metin en zijn familie. Maar de hamamdoeken van Happy Towels zijn anders dan anderen. Ze hebben bijzondere kleuren, opvallende dessins en een unieke weeftechniek. Zo wordt de nieuwste lijn deels geproduceerd van bamboegaren, waardoor de doeken heel zacht en absorberend zijn. Daarnaast zorgt Happy Towels er ook voor dat er een deel van de opbrengst naar een Turks goed doel gaat dat studiebeurzen verstrekt aan meisjes uit arme gezinnen.

Gebruik hamamdoek

hamamdoek_happy_towelsMaar waar gebruik je een hamamdoek nu eigenlijk voor? Van oorsprong werd de hamamdoek gebruikt tijdens de hamam van het Ottomaanse rijk.

De vrouwen gingen naar de hamam om hun sociale contacten te onderhouden. Even gezellig onder elkaar, nieuwtjes delen, plezier, geluk, maar ook verdriet. Eigenlijk zoals wij met vriendinnen de sauna ook gebruiken. Fijn om samen even te praten, met de voeten in het water en aandacht voor elkaar. De vrouwen die met regelmaat de hamam bezochten lieten de wevers mooie doeken weven, om zo stijlvol in de hamam te verschijnen.

Tegenwoordig wordt de hamamdoek veel breder gebruikt. Als sjaal bij kouder weer, als zomerdekentje, om te picknicken of gewoon ter decoratie in de huiskamer. Tijdens onze vakantie heb ik de hamamdoek ook heel veel gezien. Nu is het op zich niet zo raar aangezien deze doeken heerlijk zijn voor op het strand (en die van Happy Towels zijn ook nog eens extra lang dus dat is helemaal fijn), maar wat me opviel is dat de hamamdoek extreem vaak in het straatbeeld van st. Tropez en Cannes te zien was. En dan niet zozeer bij vrouwen, maar met name bij de hippe, uitstekend gekapte, bebaarde en van sixpack voorziene jongens. Of dat mijn oog nu steeds getrokken werd door de jongens of door de hamamdoeken daar ben ik nog niet helemaal achter 😉 .

hamamdoek

Mijn eigen hamamdoek dient in de zomer als lekker dekentje voor de wat koudere avonden, zodat ik toch lekker kan buiten zitten. Hij hangt dan ook -heel fashionable- over een gekalkt wit laddertje onder de veranda. Als het weer straks minder wordt dan mag hij mee naar binnen om de bank te sieren en dienst te doen in de periode dat we de gashaard nog niet aanhebben. Niets lekkerder dan met de voetjes omhoog op de bank een boek lezen onder een mooie hamamdoek!

Heb jij een hamamdoek? En zo ja, waar gebruik jij hem dan het meeste voor?

Winactie:

Mocht je er nog geen hebben, dan kan je er bij ons eentje winnen! Happy Towels geeft er eentje weg voor een van onze lezeressen. Vul onderstaande formulier in om kans te maken, geef in een reactie onder de facebookpost aan waar jij de hamamdoek voor wil gebruiken èn tag een vriendin die wellicht ook interesse heeft. Deze winactie loopt tot 15 September 2015.

[Form id=”97″]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven