Ik weet het, het is misschien een beetje een ranzig onderwerp, maar hier in huis is het een dingetje, dus vandaar dat ik het uitzocht. Hoe vaak kan je eigenlijk dezelfde handdoek gebruiken? Moet deze meteen na één keer gebruik in de was? Of kan je dezelfde handdoek vaker gebruiken? En wat denk je van het gebruiken van de handdoek van een ander gezinslid? Ik geef je antwoord op al deze vragen en -uiteraard- doe ik uit de (hand)doeken hoe het bij ons gaat.
Dezelfde handdoek vaker gebruiken
De meningen zijn zwaar verdeeld over dit onderwerp. De één roep ‘gatver, na één keer gebruik doe ik de handdoek direct in de was’ en de ander geeft nuchter aan dat hij of zij een week met een handdoek doet. Maar wat is nu eigenlijk slim en ‘schoon’?
Want voorop staat toch dat we een beetje hygiënisch willen zijn als het om ons huishouden gaat.
Het huishouden is hier geen top prioriteit moet ik toegeven en nog meer wassen draaien vind ik eigenlijk niet nodig, als het niet persé hoeft. Dus zaak om eens uit zoeken wat eigenlijk normaal is in het gebruik van handdoeken. Wat is normaal gebruik, hoe vaak en wat is hygiënisch? Niet alleen voor je gezondheid, maar ook met betrekking tot duurzaamheid bijvoorbeeld.
Vind jij je handdoeken niet fris ruiken ook al komen ze rechtstreeks uit de wasmachine? Gebruik eens een wasparfum, dat doet wonderen!
Hoe gaat het handdoeken gebruik bij ons?
Laat ik eerst eens even ingaan op ons eigen gebruik. Wij zijn nogal verschillend in het gebruiken van de handdoeken.
Sterker nog, met een paar pubers in huis is het handdoeken gebruik hier soms ronduit frustrerend. Van handdoeken op een frotje in de puberkamers tot het verdwijnen van mijn handdoek omdat puberzoon denkt ‘die kan ik nog wel gebruiken’.
Wij doen zelf meestal een paar dagen met het gebruik van de handdoeken, maar mijn pubers pakken het liefst iedere dag een nieuwe!
Ik ben bijvoorbeeld ook regelmatig mijn handdoek kwijt en heb er zelfs al aan zitten denken om al onze handdoeken te laten bedrukken, je weet wel, zoals ze ook kleding bedrukken. Lekker overal de naam op zetten en dan maar hopen dat iedereen echt zijn eigen handdoek pakt. Dat bedrukken is geen garantie natuurlijk, dat snap ik, maar wellicht een goede start.
Hoe vaak kan je eigenlijk dezelfde handdoek gebruiken?
Het uitgangspunt is dat je de handdoek gebruikt als je net uit bad of uit de douche komt. Je hebt heerlijk gedoucht en jezelf van top tot teen gewassen en je bent schoon. Toch? Dan stap je onder de douche vandaan en droog je jezelf af. Ik snap dat je dan denkt dat die handdoek zo makkelijk een weekje te gebruiken is. Want je bent immers schoon als je je afdroogt.
Toch is dat niet helemaal waar.
Bij het afdrogen verlies je namelijk nog de nodige dode huidcellen die allemaal op je handdoek achterblijven. Als je deze handdoek dan ergens in je kamer neergooit kunnen bacteriën zich heerlijk vermenigvuldigen. Een natte klamme handdoek en een wat hogere temperatuur (zoals in de badkamer bijvoorbeeld) staan namelijk garant voor een lekker broednest voor bacterieën. En voor een stinkende handdoek, jasses!
Na één keer gebruik direct je handdoek in de was gooien is voor je gezondheid misschien wel het beste. Maar duurzaam is anders natuurlijk. Daarom is een tussenweg eigenlijk de betere oplossing.
Gebruik je handdoek maximaal drie dagen en gooi hem dan in de was. Van belang is dan wel dat je de handdoek tussentijds goed laat drogen.
Hoe laat je je handdoek goed drogen?
Het ophangen van je handdoek in de badkamer is eigenlijk ook niet zo’n goed idee, omdat de badkamer nu eenmaal veel vocht bevat door het badderen en douchen. Beter is het om je handdoek in een andere ruimte te laten drogen.
Zo hang ik bijvoorbeeld mijn handdoek op in onze vide. Heel handig en het droogt snel. Het ziet er alleen niet zo tof uit vind ik, dat is wel een beetje jammer natuurlijk. Een plafonddroogrek zou een goede oplossing kunnen zijn.
Handdoeken op een haakje naast elkaar hangen is ook niet zo’n goed idee. Na het gebruiken zijn de handdoeken nat en als je ze op een haakje hangt, dan blijven ze toch in elkaar gedrukt hangen. Zo blijft de handdoek te lang nat. En helemaal als je er meerdere naast elkaar hebt hangen natuurlijk.
Handdoek van een gezinslid gebruiken
Het wordt ook afgeraden om een handdoek van een gezinslid te gebruiken. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik al onze handdoeken thuis van een naam wil voorzien door ze te laten bedrukken. Ik vind het eerlijk gezegd ook een goor idee, om elkaars handdoeken te gebruiken.
Maar blijkbaar heeft niet iedereen daar last van. Toch kunnen niet alleen bacterieën hun gang gaan, maar ook virussen verspreiden zich op deze manier sneller in een gezin.
Niet doen dus.
Heb jij ook m.b.t. overige schoonmaakklussen een handleiding nodig? Check dan onderstaande schoonmaakschema eens, die helpen om meer structuur te krijgen in je huishouden.
Conclusie handdoekengebruik
Zorg er dus voor dat je altijd je eigen handdoek gebruikt. Je zou voor ieder gezinslid een eigen kleur handdoek kunnen gebruik, of je laat er de naam op bedrukken.
Na het afdrogen hang je de handdoek te drogen, liefst niet aan een haakje, maar helemaal uithangen. Bij voorkeur ook niet in de badkamer. Na maximaal 3x gebruiken gooi je de handdoek in de was. Wassen op 60° en daarna weer lekker schoon in de kast.
Wil jij graag dat je handdoeken lekker fris blijven ruiken, ook na het gebruiken ervan? Dan is wasparfum een goed idee. Sinds dat ik wasparfum gebruik hebben wij geen last meer van een stinkende was en ruikt de was écht lekker.
Hoe gaan jullie om met het gebruik van handdoeken? En heb je nog tips voor het opvoeden van onze pubers?
Als je je handdoek meerdere malen gebruikt hoe pak je dat dan aan? Want je droogt je hele lijf en dus ook je billen, daar wil je toch niet de volgende dag je gezicht weer mee afdrogen?
Ik gebruik mijn handdoek altijd 2/3 keer maar mijn man doet hem al na 1 keer gebruiken in de was. Ik zelf doe dit puur omdat het een duurzame keuze is terwijl mijn man het erg vies vindt. Wel erg handig om een handdoek te bedrukken! Erg leuk geschreven blog met goede tips.
Groetjes, Carla
Na gebruik in de was! En voor de kleine kattewasjes, even met een washandje opfrissen, heb ik een stapel gastendoekjes liggen.
En wat betreft puber… Nadat hij een keer geen schone kleding in zijn kast had liggen gaat het perfect. En anders zelf wassen, kunnen ze ook best hoor 😉
Hi Jessica, Ik betwijfel of mijn pubver daar last van heeft als hij geen schone was in zijn kast heeft liggen 😉 . Alhoewel… ik bemerk ook enige verandering bij hem, dus wie weet komt het allemaal nog goed!