Een hele, hele, hele toffe nieuwe open haard!

En ja hoor, wederom een verbouwingsblog. Gelukkig stellen jullie deze blogs en interieurinspiratie wel op prijs heb ik gezien, dus ik kan jullie dan ook met een gerust hart meenemen in een blog over onze nieuwe hangende haard. De eyecatcher in onze woonkamer en mijn grote trots. Eerlijk gezegd had ik een half jaar geleden niet durven dromen dat wij deze prachtige hangende open haard in huis zouden hebben. Maar wat ben ik blij dat we toch deze keuze gemaakt hebben. Ik neem je graag mee in ons keuzeproces en waar we op gelet hebben bij het kiezen van de kachel.

Hangende haard; eyecatcher eerste klas

Ik vind een open haard die aan de muur hangt sowieso heel erg mooi. Maar naast dat die mooi is, is hij ook nog eens heel praktisch. Je kan er namelijk zo onderdoor met de stofzuiger. De vloer is eenvoudig schoon te houden en de kijk op deze hangende haard is ook heel anders dan op onze oude houtkachel.

Waarom een nieuwe haard in de woonkamer?

Laat ik daar eerst even mee beginnen. In eerdere blogs hebben jullie kunnen lezen dat we de hele woonkamer, keuken en eetkamer hebben verbouwd. De schrootjesplafonds eruit, muren eruit gesloopt, een nieuwe vloer, een paar stalen balken erin en alle muren gestuct. Het was een enorme klus waar we maanden mee bezig zijn geweest, maar uiteindelijk zijn er nog maar een paar kleine dingen die moeten gebeuren.

In onze oude woonkamer hadden we een oude houtkachel staan in een schouw. Check de foto’s hieronder. De schouw zouden we sowieso weghalen en het idee was dan om de houtkachel weer terug te plaatsen en een nieuwe pijp aan te brengen naar het rookkanaal.

oude houtkachel in schouw
houtkachel schouw

Zeg nou zelf, deze houtkachel is ook nog best leuk toch? Bij het uitbreken van de schouw en het verplaatsen van de oude houtkachel bleek echter dat deze aan de achterzijde niet meer in orde was. Er was het nodige aan kapot, de sluiting van de haard werkte niet meer goed en ook de hittebestendige stenen in de haard hadden hun werk niet helemaal goed gedaan. De achterzijde lag er namelijk ‘los’ in. Zoals je op de rechterfoto ziet zaten er nog tegels achter, maar ook die wilden we eruit hebben.

Het was dan ook niet echt verantwoord meer om deze houtkachel te behouden. Daarnaast is hij -vanwege zijn leeftijd- ook rendement technisch niet de beste natuurlijk. En toen kwam de hangende haard in beeld, haha.

Dik Geurts Vidar Wall

Van oude houtkachel naar hangende haard

De stap van een oude houtkachel naar een hangende haard is misschien niet helemaal vanzelfsprekend. Er zit namelijk nog een hoop tussenin. Het assortiment houtkachels is enorm natuurlijk dus maak daar je keuze maar eens uit. Toch was voor ons die keuze niet heel moeilijk. Bij een beetje rondkijken op internet viel mijn oog al snel op deze prachtige hangende haard van Droomkachels. Het is een haard van het merk Dik Geurts, een Nederlandse leverancier. Deze Vidar Wall is een van de weinige hangende haarden als je op zoek bent naar een echte houtkachel en geen ethanol haard.

Ethanol haarden zijn er ook in allerlei geuren en kleuren, maar er gaat wat mij betreft niets boven een échte houtkachel.

Hangende haard Dik Geurts

De reden dat we voor een hangende haard hebben gekozen is écht puur estetisch. Ze hebben de hangende Vidar haard namelijk ook in een staande variant. Dan heb je er gelijk een houtopslag onder. Op zich heel handig allemaal, maar nét wat minder apart. En ik hou wel van bijzonder in mijn interieur. Bijzonder, modern en strak met een gezellige touch. En van kwaliteit, daar houden we ook van, haha.

Liever iets meer betalen voor een haard waarvan we weten dat die van een goed merk afkomstig is en dat je iets bijzonders hebt. Dat is een beetje onze visie op interieur in het algemeen en onze hangende haard in het bijzonder.

Hangende haard Dik Geurts

Het plaatsen van de hangende haard in onze woonkamer

Tussen het besluit om voor een hangende haard te gaan en het daadwerkelijk plaatsen van de haard zat nog wel wat tijd. Want onze huiskamer moest eerst helemaal in orde zijn. Pas na het stuccen van de huiskamer en het schilderen van de muren kon de haard gehangen worden. En dan had ik ook nog in mijn hoofd om een muur met betonlook verf te schilderen. Daarnaast loopt het momenteel ook storm als je het hebt over aankopen van open haarden en houtkachels. Iedereen wil er graag deze winter warmpjes bij zitten en niet teveel afhankelijk zijn van de gasprijzen.

Afijn, de houtkachel werd keurig op tijd geleverd en de installateur van Droomkachels stond op de afgesproken dag netjes op tijd voor de deur. En voor ik het wist had hij onze haard al hangen. Hieronder maakte ik bij de start even snel wat foto’s van de voorbereiding en toen ik even aan het werk was riep hij me al om te komen kijken.

Hangende haard ophangen
Hier is de installatuer van Droomkachels bezig met de voorbereidingen voor de hangende haard
Hangende houtkachel Dik Geurts
En binnen no-time hing de haard al op zijn plek!

Het design van de Dik Geurts Vidar Wall

De houtkachel van Dik Geurts is super mooi en strak afgewerkt. Het design is modern en de uitvoering van deze hangende haard laat niets te wensen over. Het ophangen van de haard is (bijna) appeltje eitje te noemen. Nu zou ik hier zelf niet snel aan beginnen, maar de monteur kon die zware haard toch in zijn eentje hangen. Het is eigenlijk een kwestie van goed uitmeten, twee gaten boren (fijn dat het stof hier direct afgezogen wordt) en daarna het ophangsysteem van de haard bevestigen. Als de haard hangt kan de pijp bevestigd worden op (in ons geval) het bestaande rookkanaal en de rozet werkt het geheel mooi af.

Deze hangende haard heeft een rendement van 88% door het infrarood glas dat gebruikt wordt én het glas zit aan drie zijdes. Daardoor hebben we van alle kanten een mooi uitzicht op de haard. Super stijlvol vind je niet?

Het vlammenspel van deze haard die aan de muur hangt is overigens ook prachtig. Er zit aan de bovenzijde in de hangende haard een plaat die net wat kleiner is dan de haard zelf. Deze plaat die zorgt ervoor dat de vlammen niet rechtstreeks de pijp ingaan, maar dat ze tegen de plaat aankomen en er omheen gaan. Dit geeft een heel mooi effect. Daarnaast denk ik ook dat de warmte hierdoor langer in deze hangende houtkachel blijft, ook goed voor het rendement dus.

Vidar Wall Dik Geurts hangende haard, brandend

Het stoken van onze hangende haard

Je kan overigens de hoogte van de hangende haard zelf bepalen in overleg met de installateur. Normaal gesproken wordt de haard op ongeveer 40 cm hoogte gehangen vanaf de vloer, maar in ons geval hebben we gekozen voor 50 centimeter vanaf de vloer. Om twee redenen: ten eerste vind ik het een heerlijk idee om de warmte van de haard direct bij me in de buurt te voelen. Als ik nu in de schommelstoel bij onze Dik Geurts haard zit, dan zit ik op ongeveer dezelfde hoogte. Lekker warm én een leuke kijk op de vlammen.

Daarnaast heb ik dus een vlak op de muur geschilderd in betonlook en daar wilde ik de haard graag in laten vallen. Dat kwam met 50 centimeter vanaf de vloer ook beter uit. Een groot voordeel van deze hoogte is overigens ook dat we nu heel makkelijk bij de haard kunnen om deze aan te maken. Vergeleken met onze houtkachel is dit echt wel lekker. Een blok erbij leggen? We hoeven niet meer helemaal op onze knieën. Ook vanaf de bank hebben we een mooiere kijk op het vlammenspel. De hoogte van 50 cm waarop we de haard gehangen hebben heeft alleen maar voordelen dus wat mij betreft.

Brandende haard van Dik Geurts, de Vidar Wall hangende haard

Wij stoken omgekeerd

Ik heb nog even navraag gedaan bij de installateur van onze hangende haard over het stoken. Hij gaf ons aan dat het niet veel uitmaakt op welke manier je nu stookt, en wij vinden omgekeerd stoken het fijnste. Ken je dat? Je begint met een stapel grote houtblokken en ‘bouwt’ naar boven richting je aanmaakhout. In plaats van dat je met je aanmaakhout begint. Een paar aanmaakblokjes erop en je vuurtje is klaar. Het grote voordeel hiervan is dat je er het eerste half uur niet meer naar hoeft te kijken. Nu nog iets moois scoren om het haardhout in op te bergen en het plaatje is compleet.

Het schoonmaken van onze hangende haard

Nog een voordeel van het wat hoger hangen van de haard: je kan er makkelijker bij met schoonmaken 😉 . Natuurlijk halen we regelmatig de as uit de haard, daar hebben we een asstofzuiger voor. Verder maak ik het glas zo nu en dan schoon, gewoon met een vochtig doekje dat geen strepen achterlaat op het glas. Easy peasy.

Conclusie van onze keuze voor de Dik Geurts hangende haard

We zijn écht ontzettend blij met onze haard. Het feit dat hij aan de muur hangt is estetisch heel gaaf en hij is heel makkelijk te bedienen doordat hij wat hoger hangt. De warmte die ervan af komt is echt heerlijk en het feit dat je aan drie kanten de vlammen ziet is super gezellig. Geen andere haard had mooier gestaan in onze woonkamer. En ja, hij is niet heel goedkoop, maar het is een aanschaf voor lange tijd natuurlijk. Daar komt nog eens bij dat het met de gasprijzen van tegenwoordig best prettig is om wat vaker de houtkachel aan te doen.

Wij kijken er iedere keer naar uit om hem te branden en slaan geen weekend meer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven