Een Hannover citytrip met kinderen plannen? Eitje!

Een citytrip met kinderen, het stond al een tijdje op ons lijstje. In ieder geval op die van mij en Frank. Gewoon lekker een paar dagen cultuur snuiven in een stad in plaats van een luilekker vakantie van een paar weken of ronddwalen in ons eigen durpske. Maar ook al stond die citytrip bovenaan mijn wishlist, ergens zag ik er ook tegenop. Ik denk doordat ik gewoon niet precies wist hoe onze kinderen dit zouden ervaren. We namen dus de proef op de som en deden een Hannover citytrip. Uiteraard vertel ik je hieronder onze ervaringen met betrekking tot onze eerste heuse citytrip met kinderen!

hannover citytrip met kinderen selfie

Waarom een Hannover citytrip?

Misschien ligt Hannover niet zo voor de hand en denk je bij een citytrip naar Duitsland eerder aan Berlijn, Keulen of Düsseldorf? Bij mij kwam Hannover ook niet als eerste idee opborrelen, maar ik ben een beetje rond gaan snuffelen op internet en werd verliefd op het idee van ‘de Rode Draad’ in Hannover en de mooie foto’s. Voor mij voldoende ‘voeding’ om de Hannover citytrip in samenwerking met Hannover citymarketing te gaan plannen.

Update april 2020

Voorbereiding kinderen

De kinderen alvast wat voor bereiden op de citytrip die we met ze zouden gaan ondernemen  leek me een goed idee. Ik ben een aantal dagen van tevoren begonnen om ze wat dingen over Hannover te vertellen. Wat we zouden gaan bekijken en hoe de dagen een beetje ingedeeld zouden gaan worden. Daarnaast leek het me ook een goed idee om ze vast ‘mee te delen’ dat we daar vooral niet op onze luie wammes zouden gaan zitten. Er valt veel te zien dus we hebben een druk programma opgesteld. Uitrusten doen we dan in de auto wel weer. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen!

Hou oud zijn onze kinderen?

Achteraf kan ik wel stellen dat de Hannover citytrip niet het enige is wat ons verrast heeft, maar ook de houding van onze eigen kinderen. Even voor jullie beeldvorming. Luc is onze oudste en die is 11. Hij is een fanatiek gamer en Pokémon Go’er en staat aan het begin van zijn middelbare school carrière. Onze jongste is Lotte, inmiddels al weer 7 jaar. Een leergierig meisje, maar wel een beetje een diva 😉 en ready voor groep 4.

Een citytrip met kinderen die de kinderwagen nog niet uitkomen, dat zie ik nog wel voor me. Zo’n lief schattig baby’tje wat nog veel slaapt die kan je eigenlijk overal wel mee naartoe nemen (dat deden wij tenminste wel). Maar met kinderen die hun eigen wil niet meer onder stoelen of banken steken…

Jezelf voorbereiden op je Hannover citytrip kan je doen door mijn blog te lezen 😉 , een reisgids te lezen én deze 360° view van Hannover alvast te bekijken.

hannover citytrip met kinderen erlebnis zoo

Wellicht roep jij ‘Oh, maar dat is een prima leeftijd om een citytrip met kinderen te ondernemen’, maar ‘ergens’ moest ik dat bewijs eerst zelf ervaren. Gelukkig zijn ze Cum Laude geslaagd.

Rekening houden met je kinderen tijdens een citytrip

Wel hebben we de Hannover citytrip ook deels ingericht op onze kinderen. Wat mij betreft overigens niet meer dan normaal, zeker niet als je graag wilt dat ze er een goede ervaring aan overhouden. Per slot van rekening wil je je kinderen ook een volgende keer weer meenemen.

hannover citytrip met kinderen erlebnis zoo

Op deze leeftijd (7 en 11) hield dat voor ons in dat we bijvoorbeeld naar de Erlebnis Zoo zijn geweest. Even dieren kijken en spelen. Maar ook dat we met regelmaat een hapje en een drankje hebben gedaan. Maar goed ook trouwens, want met 30° in Hannover City rondwandelen zorgt voor het nodige vochtverlies 😉 .

Heb je kinderen die wat jonger zijn dan die van ons, dan denk ik dat het handig is als je nog wat meer speeltuintjes tussendoor inlast zodat ze zich even kunnen ontladen. Alhoewel… Ilse ging naar Berlijn met kinderen en ook dat ging hartstikke goed!

Wat hebben we gedaan tijdens onze citytrip met kinderen?

We zijn op donderdagochtend aan onze reis begonnen en hebben 2 overnachtingen gehad. Zaterdag in de loop van de middag zijn we weer richting huis gereden. Nu terugkijkend heb ik er spijt van dat we niet vroeger vertrokken zijn op die donderdag, maar ik moest nog wat zaken afronden voor mijn werk, dus dat zat er niet in. Het geeft wel aan dat we nog lang niet uitgekeken waren! We hebben zo enorm veel foto’s gemaakt dat ik het gewoon jammer vind dat ik ze je niet allemaal kan laten zien, maar ik heb een mooie mix voor je proberen te maken.

Bezichting Neues Rathaus

Aangezien we op uitnodiging van Hannover marketing de stad hebben bezocht en zij ook graag even wilden kennismaken hebben we, na aankomst en inchecken op donderdag, samen met Sandra de bus genomen naar het Neues Rathaus. Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo’n fantastisch stadhuis heb gezien. Niet alleen wijzelf, maar ook onze kids waren ervan overtuigd dat het meer een paleis leek dan een stadhuis! Kijk even mee; ) .

hannover citytrip met kinderen Rathaus

Binnen op de begane grond hebben ze Hannover City in maquette vorm nagebouwd. Vier maquettes uit 4 verschillende periodes van Hannover. Niet alleen mooi om de verschillen te zien, maar ook gelijk duidelijk voor de kinderen bij het verhaal over de verwoestingen in de oorlog en de wederopbouw daarna.

Maar dat is niet alles! Met de trap en de lift naar boven zorgt ervoor dat je in het bovenste puntje van de toren kan komen. Je beloning? Een onbeschrijflijk mooi overzicht over Hannover. Speachless.

hannover citytrip met kinderen uitzicht Rathaus

Leuk detail: de lift die je een stuk naar boven brengt is helemaal van glas. Je kijkt dus door de vloer en door het plafond heen naar beneden en naar boven de smalle liftschacht in. Leuk! En een tikkie spannend als je last hebt van hoogtevrees.

hannover citytrip met kinderen herrenhauser garten

HerrenHäuser Gärten

Fanatiek als we zijn geweest deze dagen hebben we het stuk naar de tuinen gelopen vanaf de bushalte verderop, in plaats van de tram te nemen die voor de tuinen stopt. Voor ons hield dat in dat we een hele lange laan moesten aflopen. En wat doe je dan? Juist! Pokemon Go spelen, want een citytrip met kinderen moet ook voor de kids wel leuk blijven natuurlijk 😉 .

hannover citytrip met kinderen

De koninklijke tuinen van Hannover. Laten we voorop stellen. Ik heb geen bijzonder groene vingers. Maar ik hou wel van de natuur. Wat een ontzag heb ik voor de mensen die deze hotspot in Hannover City onderhouden zeg. Met prachtige fonteinen en een enorme precisie wekt de Herrenhäuser Gärten de indruk dat het niet grootser en overweldigender kan.

hannover citytrip met kinderen herrenhauser garten

Tip: Zorg ervoor dat je binnen de gestelde ‘watertijden’ op locatie bent, want anders mis je de prachtige fonteinen die het geheel compleet maken. Deze staan namelijk niet de hele dag aan. Wij waren net op tijd om ze nog te aanschouwen. Onderweg wandelend om de grootste fontein van dichtbij te bekijken werd deze tot onze schrik steeds kleiner. Wat ook weer leidt tot een hilarische herinnering als ik aan die gezichtjes van de kinderen denk. Hieronder zie je dat we op deze afstand de fontein nog prachtig konden fotograferen. Eenmaal bij deze fontein aangekomen, was er geen fontein meer over 😉 .

hannover citytrip met kinderen herrenhauser garten
hannover citytrip met kinderen herrenhauser garten

De Rode Draad

hannover citytrip met kinderen, kunst

Ik ben zelf geen fanatiek kaartlezer. Ik kan het wel, maar heb altijd het idee dat ik alles om me heen mis. De route uitstippelen laat ik normaal gesproken dus graag aan iemand anders over, zodat ik zelf lekker van de omgeving kan genieten. Daar hebben ze in Hannover wat leuks op gevonden. De Rode Draad. De Rode Draad is een rode lijn van 4,2 km die door Hannover loopt en je leidt langs architectonische, historische en mooie bezienswaardigheden in de stad. Geen kaart meer nodig dus!

Je volgt gewoon de rode lijn en bij de ronde stippen met cijfer vind je een van deze bezienswaardigheden. Als je écht de ins- en outs wil weten, zorg dan dat je een boekje haalt bij de Tourist Information met alle informatie van de hot spots.

hannover citytrip met kinderen centrum
hannover citytrip met kinderen standbeeld

Het centrum van Hannover is een walhalla voor shopaholics. Ik heb me daar voor deze keer maar niet teveel aan gewaagd, vanwege de kids, maar gewoon lekker slenteren door de stad en wat jamsessies beluisteren, daar houden ze wél weer van. In alle gezelligheid dus op zoek naar de Starbucks…

hannover citytrip met kinderen

In ons geval liep het volgen van de Rode Draad ook nog uit op een spelletje ‘zoek de draad’ aangezien er wat stukken weg opgebroken waren en we de Rode Draad in de buurt weer moesten gaan zoeken. Goed voor de padvindersneuzen en het nodige vermaak.

hannover citytrip met kinderen rode draad

Hannover Erlebnis Zoo, dierentuin op zijn best

Een dierentuin die het niet alleen voor de dieren mooi maakt maar die ook voor haar bezoekers een beleving wil neerzetten. Van Egyptische stijl bij de olifanten tot aan een daadwerkelijk zee-gevoel bij de ijsberen en van een schip vol pinguïns tot aan de ‘beste speeltuin ever’ volgens onze kinderen. Iedereen komt hier aan zijn trekken!

hannover citytrip met kinderen erlebnis zoo ijsbeer
hannover citytrip met kinderen erlebnis zoo aap
hannover citytrip met kinderen erlebnis zoo
hannover citytrip met kinderen erlebnis zoo

Lekker ook om op het einde van de dag een heerlijk hapje te gaan eten in de dierentuin bij Gasthaus Meyer om dan later op de avond via de achteruitgang uiteindelijk de dierentuin te verlaten 😉 . Ik noem maar zoiets als ‘lekker samen nog rustig een wijntje doen terwijl de kids zich in de speeltuin vermaken’.

hannover citytrip met kinderen erlebnis zoo

Living a fairy tale

Onze laatste ochtend stond in het teken van Marienburg Castle. Een sprookje. Niet alleen het kasteel, maar óók het verhaal erachter. En dan te bedenken dat het allemaal nog niet zo heel lang geleden is dat dit bewoond was. Koning George V van Hannover liet dit kasteel bouwen voor zijn geliefde Marie van Saksen-Altenburg om nogmaals zijn liefde te tonen voor deze toekomstige koningin. Aangezien de koning zelf blind was is voor hem zelf het kasteel in maquette vorm nagebouwd, zodat hij kon voelen hoe het er uit zag.

hannover citytrip met kinderen marienburg castle
hannover citytrip met kinderen marienburg castle

Ook al het miniscule houtsnijwerk binnen in de kamers van het kasteel is bewust toegepast. In de bibliotheek bijvoorbeeld kon de Koning zo zoeken waar welke boeken stonden. Iedere kast had namelijk zijn eigen houtsnijwerk.

hannover citytrip met kinderen marienburg castle

Aan de foto’s kan je zo zien hoe sprookjesachtig het kasteel is. Maar als je je dan ook bedenkt dat de Marienberg -de berg waarop dit prachtige kasteel ligt- tevens de berg is waar de zeven dwergen van Sneeuwwitje op werkten, dan wordt het verhaal nog mooier! Toen Lotte samen met ons vanuit het kasteel ook nog eens de zevende berg zag van de bergen waar Sneeuwwitje haar zeven dwergen ‘vond’ toen was het feest compleet.

hannover citytrip met kinderen marienburg castle

Ze heeft 2 uur lang ademloos staan luisteren naar onze gids… die Engels sprak 😉 . En ik moest uiteraard alles letterlijk vertalen.

Lees hier meer over een Stedentrip Berlijn, met kinderen en de mooiste plekken in België

Eindconclusie van onze Hannover citytrip met kinderen

Het was een klein feestje. Van het begin tot het eind. Het is uitstekend te rijden, vanuit den Bosch 3,5 uur en er is ontzettend veel te doen. Ik zou eigenlijk nog heel graag terug willen. Maar uiteraard zijn er nog veel meer plekken die ik graag wil zien, dus ik ben bang dat we hier niet op korte termijn aan toe komen.

Een van de dingen die dan nog op mijn to-see lijstje staat is de 360° Beachclub Hannover waar je -je raadt het al- een 360° view hebt! Misschien beter om hier lekker samen te gaan chillen zonder de kinderen 😉 .

Maar mochten we weer gaan, dan is er wat ons betreft geen discussie over waar we verblijven. We zijn op en top verwend in het Novotel, met haar prachtige uitstraling en interieur en uiteraard het heerlijke ontbijtbuffet. Het beste begin van de ochtend. Eerst gezellig met zijn viertjes goed ontbijten en dan samen nog een cappuccino na drinken terwijl de kinderen in de game-room zitten 🙂 .

hannover citytrip met kinderen novotel
hannover citytrip met kinderen novotel
hannover citytrip met kinderen novotel

Nu ik dit zo zit terug te lezen bedenk ik me dat we misschien wel veel eerder aan een citytrip met kinderen hadden kunnen beginnen. In ieder geval was onze Hannover citytrip een enorm goede aftrap en hoop ik nog veel van dit soort citytrips met mijn kinderen te mogen maken. We hebben iedere seconde genoten!

Vertel eens, heb jij al eens een citytrip met kinderen gemaakt? Hoe oud waren ze toen en wat zijn je ervaringen geweest? En waar moeten wij volgens jou écht naartoe?

Info:Over alle plekken waar we geweest zijn: Hannover marketing en TourismeHerrenhäuser GärtenErlebnis ZooMarienburg CastleNovotel

1 gedachte over “Een Hannover citytrip met kinderen plannen? Eitje!”

  1. Avatar foto
    Ans van de Pas- Reijven

    Wat heb ik genoten van de prachtige foto’s en de perfecte uitleg over Hannover. Ik zou er meteen naar toe willen. Wie weet komt het er nog van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven