HappyNurse kijkt naar personeel én patiënt, ook bij hoge werkdruk in zorg

Als je jong bent en je werkt niet in de zorg dan sta je er misschien nog niet zo bij stil, maar we worden er op den duur allemaal mee geconfronteerd: zorgen voor een ander en de werkdruk in de zorg. Toch kan het ook anders met de werkdruk en de aandacht voor de patiënt, zo bewijst HappyNurse in de praktijk, én blijkt uit onderzoek. Je hebt nu waarschijnlijk nog geen zorg nodig en bent vooral bezig met alles wat je eigen leven raakt. Maar als je ouder wordt, dan gaat zorg waarschijnlijk een grotere rol spelen.

De laatste jaren word ik bijvoorbeeld zelf steeds vaker geconfronteerd met de zorgbranche omdat mijn moeder veel zorg nodig had voordat we van haar afscheid moesten nemen. Daarnaast ontving mijn vader de afgelopen maanden ook veel zorg. En ook al kan ik in mijn directe omgeving (nog) geen schrijnende situatie schetsen, ik voel wel dat de werkdruk hoog is. En als ik dat al voel… hoe zal de patiënt dat dan voelen?

werkdruk in de zorg

Waarom is de werkdruk in de zorg zo hoog?

HappyNurse liet onderzoek doen naar de werkdruk in de zorg, de impact die dat heeft op de verpleegkundigen zelf en de bevlogenheid van verpleegkundigen in het algemeen. Ben jij -of ken jij- een zorgprofessional? Lees dan vooral even verder of attendeer die ander hierop.

Iedereen heeft het tegenwoordig over de hoge druk op werk. Niet alleen werknemers in de zorgbranche hebben last van stress, ook andere professionals kampen met hoge werkdruk. Vergrijzing, macht van de verzekeraars, administratie… het leidt allemaal tot extra stress bij verpleegkundigen en een hoge werkdruk in de zorg.

Het kan ook anders volgens HappyNurse

HappyNurse is een landelijke uitzend- en thuiszorg organisatie voor de zorgbranche. Bij HappyNurse weten ze hoe ze de zorgprofessionals kunnen bijstaan, óók met de hoge werkdruk in de zorg. De bevlogenheid van de verpleegkundigen die bij HappyNurse werken is dan ook beduidend hoger dan bij de professionals die elders in de zorgbranche werken (53% versus 23%). Zo blijkt uit recentelijk uitgevoerd onderzoek van Wilmar Schaufeli (hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie, Universiteit Utrecht).

Hoe kan dat?

Volgens Marijke – oprichtster en eigenaar van HappyNurse- is dit eigenlijk heel simpel. Wil je ervoor zorgen dat de zorgprofessional goed in zijn of haar vel zit? Dan moet je ervoor zorgen dat ze energie krijgen van hun werk in plaats van dat het energie slurpt. Dat geldt in principe voor iedere branche natuurlijk, maar met name bij HappyNurse is dat één van de speerpunten van de organisatie. Niet gek ook, want de oprichtster zelf geeft ook een hele bevlogen indruk 😉 .

happynurse marijke

Waarom Marijke HappyNurse startte

Ook Marijke ondervond aan den lijve dat de werkdruk in de zorg te hoog is. In de tijd dat zij in het ziekenhuis lag ervaarde ze dat goede zorg leveren aan patiënten samenhangt met het geluk dat de verpleegkundige ervaart in zijn of haar beroep. Want alleen gelukkige verpleegkundigen leveren de beste zorg aan patiënten, aldus Marijke. De mogelijkheid om te kunnen leren en jezelf te ontplooien heeft daarbij een positieve invloed op het geluksgevoel tijdens werk.

Want laten we eerlijk zijn… een zorgprofessional begint vanuit een roeping of een passie aan een baan in de zorg. Het werken met – en zorgen voor- anderen staat hierbij centraal. En dat is nu juist hetgeen dat door de hoge werkdruk in de zorg niet meer bovenaan de prioriteitenlijst lijkt te staan.

Dat kan anders dacht Marijke. En inmiddels bewijst ze al 10 jaar -samen met alle werknemers- dat dat inderdaad zo is. De uitkomst van het onderzoek is dan ook de kers op de taart van hun 10-jarig bestaan.

Bijeenkomst HappyNurse

Event Happyning op de Dag van de Verpleging

Op de Dag van de Verpleging (12 mei) vierde HappyNurse dan ook haar 10-jarig bestaan met een Happyning voor zorgprofessionals. Niet alleen voor hun eigen werknemers, maar voor al het verplegend personeel. Ik nam er ook een kijkje. Er loopt aardig wat ‘blauw’ rond in een HappyNurse sweater, maar er zijn ook veel andere zorgprofessionals op de been.

De dag bestaat uit een korte introductie van het onderzoek om vervolgens over te gaan in interessante workshops waar je je voor kon inschrijven. Van meer kennis over dementie tot aan specifieke zwachtelmethodieken en van een workshop over gezonde eetpatronen bij een nachtdienst tot aan leren omgaan met agressie. Er is volop aandacht voor het leren en ontwikkelen van de aanwezigen, precies zoals HappyNurse het voor ogen heeft.

Daarnaast is er de mogelijkheid om te speeddaten met werknemers en franchisers van HappyNurse.

happynurse dag van de verpleging

En natuurlijk is er tijd voor een lolletje tussendoor… even samen met je collega’s op de foto 😉 .

HappyNurse bijeenkomst

Wat draagt bij aan een geluksgevoel ?

Aspecten van het werk in de zorg die als positief worden ervaren, motiverend zijn en energie geven zijn:

 • De mogelijkheid jezelf te ontwikkelen in je werk
 • Afwisseling van werk
 • Een goed vertrouwen in leidinggevenden en blijk van waardering
 • Kleine zelfsturende teams
 • Aandacht voor de patiënt

Nu is het niet zo dat de werkdruk in de zorg hoog is bij alle instanties behalve bij HappyNurse, ook daar kennen ze een hoge werkdruk. Maar uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de negatieve invloed van de hoge werkdruk in de zorg bij de werknemers van HappyNurse veel kleiner is! Dan doe je toch iets goed zou ik zo denken.

Werken bij HappyNurse

Zit jij in de zorg en mocht je een overstap overwegen… bij HappyNurse zijn ze op zoek naar ruim 700 extra zorgprofessionals om de beoogde groei van de organisatie te ondersteunen. Die groei vindt plaats binnen het thuiszorg deel (nu 35 wijkteams), maar ook binnen het uitzendbureau van HappyNurse (nu 19 vestigingen). Hier vind je meer informatie.

[button color=”lightgreen” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/” target=”blank” rel=” nofollow”]#mawad[/button]

8 gedachten over “HappyNurse kijkt naar personeel én patiënt, ook bij hoge werkdruk in zorg”

 1. Ik heb echt respect voor alle mensen die ik de zorg werken. Ik heb het zelf (helaas) van dichtbij meegemaakt.

 2. Avatar foto
  Mariëlle | Me-licious

  Jeetje dit klinkt een stuk beter dan verzorgende zijn in het ziekenhuis. Ik snap wel waarom happy nurse nu al 10 jaar bestaat. Super fijn dat Marijke dit initiatief is gestart.

 3. Toen ik nog in de zorg werkte was de werkdruk al ontzettend hoog. Ik denk dat dit een goed initiatief is en wat jammer dat i dit 10 jaar geleden niet wist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven