Hardloop app overzicht: alle gratis en betaalde apps op een rij

Als het om hardlopen dan ben ik altijd wisselend van aandacht. Ik wil wel, maar het lukt me vaak niet. Soms lukt het me om het een tijdje vol te houden, maar inmiddels ben ik alweer 2 jaar gestopt, ook al gebruikte ik een hardloop app. Jammer, maar vanwege mijn gescheurde knieband was het toen niet anders. Sommige moeders gaan zelfs hardlopen met kinderwagen. You go girls! Ik wil wel weer beginnen maar moet het heel rustig aan gaan opbouwen.

In principe is het gewoon een kwestie van de loopschoenen aantrekken, een muziekje erbij en gaan met die banaan. Maar die opbouw, dat vind ik het lastigste. Heb jij daar ook last van? Je wilt wel, maar door een gebrek aan regelmaat stranden die hardloop sessies toch eerder dan gedacht. In dat geval kan je een hardloop app gebruiken. Ideaal als je net begint met hardlopen, maar ook voor de meer ervaren lopers die steeds een stap (of kilometer) verder willen komen.

Hardloop apps zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Vaak zijn ze gratis, soms betaal je er een klein prijsje voor. Maar dan haal je ook wel meteen een soort slimme coach in huis, die je echt verder kan helpen bij het hardlopen. Wij hebben een hardloop app overzicht voor je gemaakt, met de gratis en betaalde apps op een rijtje. Mis jij er nog eentje? Dan horen we dat natuurlijk graag van je!

Gebrek aan regelmaat is je grootste vijand

De belangrijkste reden dat het hardlopen tot nu toe niet zo lekker liep bij mij was het totale gebrek aan regelmaat. En met regelmaat bedoel ik niet dat je iedere dag moet gaan lopen… Maar áls je gaat, zorg dan voor een goed schema. Loop niet te hard van stapel door meteen 10 kilometer te willen rennen. Bouw het langzaam op. Zo voorkom je blessures én zal je zien dat het hardlopen ook een stuk leuker blijft. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je tijdens het hardlopen de juiste hardloopschoenen gebruikt, maar die heb ik inmiddels.

Samen met een maatje lopen is voor de stimulans heel goed, maar qua lopen niet altijd even praktisch. Je kan namelijk zomaar een afwijkend loopschema of looptempo hebben. En je tempo aanpassen aan dat van een ander is al helemaal niet slim. Zo heb ik een tijdje met Frank gelopen. Ik op mijn hardloopschoenen en hij op zijn tennisschoenen. Qua tempo was dat al niet slim maar omdat hij geen hardloopschoenen voor heren had kreeg hij ook nog eens snel last van blessures. Altijd met het juiste materiaal werken dus. En met een goed loopschema.

Een loopschema kan je natuurlijk zelf in elkaar flansen, maar je kan er ook een hardloop app voor gebruiken. Daarin is een heleboel keus. We hebben wat onderzoek gedaan en nu wil ik graag weten welke van deze hardloop apps jij mij aanraadt als ik weer wil beginnen. Want ook al is hardlopen niet goed voor je, ik wil toch graag weer starten.

Hardloop app overzicht

Een hardloop app kan niet alleen helpen bij het creëren van regelmaat en structuur in je loopsessies… Je houdt er ook je voortgang mee bij, en kan er voor kiezen je resultaten te delen met vrienden. Misschien handig als extra stok achter de deur? Hoe dan ook, met een hardloop app is de kans in ieder geval stukken groter dat je het deze keer wel vol gaat houden! Bekijk onderstaand lijstje apps maar eens. Heb jij een van de hardloop apps al eens gebruikt? Welke vond jij nou fijn, en waarom?

Tip: Als je een hekel hebt aan een telefoon aan je arm dan kan je altijd nog met een smart watch gaan lopen of een Fitbit, dat is een stuk prettiger.

Gratis hardloop apps

Als je net begint met hardlopen of het gebruiken van hardloop apps wil je misschien eerst gewoon een beetje ‘snuffelen’ zonder meteen geld uit te moeten geven. Dat is ook het mooie aan deze sport: in principe is hardlopen natuurlijk helemaal gratis (op de schoenen na). En dat kan het ook best blijven, want met veel gratis hardloop apps kom je al een heel eind. Vaak kan je er wel voor kiezen om ze te upgraden naar de betaalde variant, die dan weer extra mogelijkheden biedt.

1. Runkeeper

Iedere hardloper, of je nu beginneling of ervaren bent, zit er wel eens doorheen. En daarvoor is Runkeeper! De app is zo ontworpen dat het hardlopen léuk blijft. Of althans, dat is de bedoeling. Zo kan je kiezen voor audiobegeleiding of een lekker muziekje, en ook kan je aan virtuele uitdagingen meedoen. Houd je statistieken bij zoals je gelopen afstanden, maar ook je verbrande calorieën. Of zoek via de app een leuke loopgroep om je bij aan te sluiten!

De Runkeeper hardloop app is gratis maar is voor $39,99 per jaar te upgraden naar de premium-versie, waarmee je toegang krijgt tot trainingsschema’s en gedetailleerde infografieken van je voortgang.

2. Nike Run Club app

Je kunt niet alleen lopen op Nike hardloopschoenen maar ook met de Nike hardloop app! Bij de Nike Run Club vind je allerlei accessoires die het hardlopen beter laten verlopen, en ook kan je er de gratis Nike Run Club app downloaden voor Android of iOS. Mooi voordeel van deze app is dat die echt helemaal gratis is, en je dus niet later nog moet betalen voor extra’s.

Met de app kan je je hardloop sessies registeren en gebruik maken van coachende functies. De app stemt zich af op jouw conditie, en ‘groeit’ met je mee. Erg leuk: je kunt bepaalde doelen stellen en wanneer je die haalt, krijg je een beloning in de vorm van punten waardoor je toegang tot extra functies krijgt. Zo brengt Nike het competitie element in de hardloop app.

3. Strava

Ook Strava is een hardloop app met een sterk competitie element. Eigenlijk ga je als het ware de strijd aan met alle andere gebruikers van de app. Loop een van hun routes, of een gedeelte, en probeer hun prestaties te overtreffen! Verbreekt iemand jouw record? Dan krijg je daar bericht van, zodat je zelf weer terug kan slaan.

De app is gratis maar je kan er wel voor kiezen te upgraden naar de premium versie, waarbij je toegang krijgt tot gedetailleerde informatie over je trainingssessies. Dan betaal je €60 per jaar of €6 per maand.

4. Map My Run

Map My Run is niet alleen een hardloop app, het is eigenlijk vooral een gezondheids-app. Waarmee je bijhoudt hoeveel je rent… Maar ook hoeveel calorieën je daarbij hebt verbrand. Bovendien is deze app heel fijn als je ook op je voeding wil letten. Deze app maakt het een stuk makkelijker om gezond gewicht te verliezen. Je kan tegen betaling gaan voor de premium variant, maar ook in de gratis app zitten al veel mogelijkheden!

5. Endomondo

Endomondo is eigenlijk een ideale app voor alle sporten waarbij je afstanden gaat afleggen. En mooi meegenomen: hij is heel erg overzichtelijk. Je krijgt allerlei basisinformatie over je trainingssessie, maar daarnaast krijg je ook nog hele uitgebreide analyses. Ga je (tegen betaling) voor extra functies, dan kan je zelfs gebruik maken van een hoogtemeter. Of houd je calorie verbranding bij, of check even het weerbericht.

6. Runtastic hardloop app

Ook Runtastic is een erg populaire hardloop app, al moeten we er wel bij zeggen dat de gratis basisversie niet heel veel mogelijkheden bevat. Eigenlijk biedt die alleen informatie over je gelopen tijd en afstand en je snelheid. Wel kan je kiezen voor intervaltraining.

De premium versie (€ 49,90 per jaar) biedt daarentegen wel veel opties. Zo krijg je uitgebreide trainingsschema’s, analyses en tips, muziek wordt afgestemd op je looptempo, je wordt gecoacht én je ontvangt iedere week een rapport over je voortgang.

7. Decathlon Coach

Als sporter ken je Decathlon ongetwijfeld al wel, maar wist je dat ook zij hun eigen hardloop app hebben? Op de Decathlon Coach app vind je de historiek en de statistieken van je sportieve activiteiten terug. Die kan je analyseren. Ook kan je gebruik maken van een vocal coach tijdens het lopen.

Hardloop apps waar je voor moet betalen

Er zijn ook een heleboel hardloop apps beschikbaar waar je wel voor moet betalen, en waar geen gratis variant van bestaat. Maar eerlijk is eerlijk: die bieden vaak wel extra mogelijkheden. Staat jouw favo app er niet tussen? Laat het ons dan weten!

1. Hardlopen met Evy

Hardlopen met Evy of Ren Met Evy heet eigenlijk “Start to Run”, maar wordt in de volksmond vooral gewoon ‘Evy’ genoemd. Evy Gruyaert, de Vlaamse presentatrice, is namelijk het gezicht achter het programma én deze app. Hoe werkt het?

De loopschema’s in deze app kosten punten, die je via de app kunt aanschaffen. Een 10 weken durend trainingsschema voor de 5 kilometer kost bijvoorbeeld 300 punten, omgerekend €3,59. Maar je kan ook punten verdienen, door goed je schema te volgen. Dan krijg je korting bij de aanschaf van je volgende schema. Tijdens het lopen geeft Evy je tips en steekt ze je een hart onder de riem op de momenten dat je het zwaar hebt.

2. Get Running hardloop app

De Get Running hardloop app is ook erg populair. Deze app is ideaal als jij graag geniet van een muziekje tijdens het lopen. Zodra de coach even wat tips geeft fade de muziek rustig weg, en komt daarna weer terug. Iedere week krijg je 3 loopsessies waarmee je je conditie geleidelijk aan gaat opbouwen. En tijdens die sessies wordt je dus echt gecoacht. Een aanrader als jij het prettig vind het gevoel te hebben dat je door iemand gemotiveerd wordt, in plaats van simpelweg te doen wat er op je scherm staat.

Voor de Get Running app betaal je eenmalig € 3,49.

2 gedachten over “Hardloop app overzicht: alle gratis en betaalde apps op een rij”

  1. Leuk Joyce kom ik zomaar op jouw website met de zoekwoorden hardloop app. Mijn hemel wat knap dat je zover boven in google vindbaar bent.

    Ik zie je snel. Ik hoop dat je fijne vakantie hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven