Eerlijk is eerlijk, ik ben eigenlijk helemaal niet zo sportief. De reden waarom ik aan sport doe, is omdat ik weet dat het goed voor me is en dat mijn lichaam het nodig heeft. Ik heb een baan waarbij ik redelijk veel achter de computer zit en dus niet zo veel beweeg. Daarnaast wil ik op mijn gewicht letten. Maar als werkende moeder blijft het iedere keer weer een uitdaging om er genoeg tijd voor te vinden en het sporten vol te blijven houden. Daarom ben ik jaren geleden begonnen met hardlopen en deel ik nu graag de beste hardlooptips met je!
Ooit begon ik in mijn studententijd met korte stukjes, inmiddels loop ik regelmatig drie kwartier tot een uur en een keer per jaar train ik om mee te kunnen doen aan een 10 kilometer wedstrijd. En inmiddels ben ik van het hardlopen gaan houden! Ik heb een manier gevonden om het in mijn leven in te passen en dat voelt goed. Dit had ik toen ik er mee begon nooit gedacht! Denk jij er wel eens over na om te gaan hardlopen? Lees dan mijn onderstaande hardlooptips.
Hardlooptips voor (beginnende) drukke moeders
Tip 1: Niet rennen als een kip zonder kop, maar voorbereiden!
Ga je beginnen met hardlopen? Bereid je dan goed voor. Ga niet in het wilde weg een stuk rennen, dat heeft geen enkele zin en de kans is groot dat je het niet volhoudt. Je kan via Google diverse hardloopschema’s vinden voor beginners. Deze kun je gebruiken, maar vaak gaan deze schema’s er van uit dat je drie keer per week traint. Mijn ervaring is dat ik dit in de praktijk niet red. Ik loop meestal een of twee keer per week. Pas het schema dus aan op zo’n manier dat het realistisch is voor jou als werkende moeder. want je kan nog zoveel hardlooptips krijgen, als je de tijd niet hebt, dan heb je er niets aan.
Ook al gaat het opbouwen van de afstand dan minder snel, dat is geen punt. Liever minder snel de afstanden opbouwen en wél volhouden, dan ermee stoppen omdat je het in de planning niet redt.
Tip 2: Goede hardloopschoenen zijn een must
Koop goede hardloopschoenen als je serieus met het hardlopen wilt beginnen. Hardlopen is een blessure gevoelige sport en verkeerde schoenen kan echt een oorzaak zijn. Als ik nieuwe hardloopschoenen nodig heb, ga ik altijd naar een gespecialiseerde hardloopzaak. Het is een flinke investering, dat geef ik toe, maar aan de andere kant doe je er een paar jaar mee (twee tot drie jaar, afhankelijk van de afstanden die je loopt), dus het is zeker waard!
Tip 3: Doe mee aan een hardloopgroepje
Schrijf je in voor een hardloopcursus of een hardloopgroepje. In 2007 deed ik voor het eerst mee met een hardloopgroepje in mijn woonplaats Tilburg. De Nuijten & Donkers Loopschool, zoals dit wordt genoemd, wordt gerund en georganiseerd door twee fysiotherapeuten in Tilburg. Enkele actieve vrijwillige hardlopers zijn onze trainers en ik kijk er altijd naar uit als de loopschool weer begint in mei. Behalve dat we een goede training krijgen, leer je er ook veel over het lopen en is het ook nog eens goed voor je sociale contacten!
Tip 4: Een hardloopmaatje voor de regelmaat
Zoek een hardloopmaatje. Een van de belangrijkste en leukste aspecten is het sociale contact met anderen. Als je je inschrijft voor een hardloopgroepje, komt dit van zelf. Ik probeer daarnaast meestal een keer per week met een vriendin te lopen en het leuke ervan is dat dit meteen ons bijkletsmomentje is. Dus geen koffie met een koekje erbij, maar een uurtje lopen en we zijn meteen weer bijgepraat! Ook goed om elkaar te stimuleren om te gaan natuurlijk!
Tip 5: Hardlopen in de natuur
Een van mijn betere hardlooptips is de volgende: kies een mooie omgeving om te gaan hardlopen. Ik vind het zelf heerlijk om lekker te lopen in het bos en merk dat ik hierdoor beter in mijn vel zit. Een duurloop in een fijne, rustige omgeving is echt veel motiverender dan een paar rondjes in een buurt of langs een drukke autoweg! Je hoofd leeg maken werkt zo ook een stuk beter.
Tip 6: Hardlopen met je gezin
Ga lopen samen met je partner en kind(eren). Dit vind ik zelf altijd ontzettend leuk en gezellig. In het weekend vraag ik mijn man om even samen met mijn dochter mee te fietsen. Hij fietst met Laura achterop mee en ik doe zo mijn training. Vaak fietsen en lopen we naar het bos waar een leuke speeltuin te vinden is voor Laura. Het is drie vliegen in een klap: We zijn er samen als gezin even uit, Laura heeft even lekker buiten gespeeld en ik heb er weer een fijne training op zitten!
Tip 7: Draag je sportiviteit over
Voor de moeders onder ons met grotere kinderen is dit een goede hardlooptip: ga lopen en vraag je kinderen om mee te fietsen. Dit vinden ze vaak erg leuk. Ook kun je ze zelf korte stukjes mee laten lopen. Het mooie er van is dat je zo ook sportiviteit overdraagt in de opvoeding. Laura is nu ook vaak enthousiast en vraagt zelfs nu al vaak of ze met mij mee mag gaan hardlopen.
Tip 8: Meedoen aan een wedstrijd
Schrijf je in voor een wedstrijd. Ik doe jaarlijks mee met de Tilburg ten Miles. Een hardloopevenement in Tilburg dat ontzettend gezellig is. De eerste keer dat ik meedeed, wist ik niet wat me overkwam. Zo veel mensen die je staan aan te moedigen langs de kant, dat doet wat met je. Hoe zwaar ik het iedere keer ook vind om die 10 kilometer te lopen, zodra ik over de finish kom ben ik weer ontzettend trots op mezelf!
Tip 9: Geen motivatie? Lees even terug!
Heb je een tijdje geen motivatie meer om te lopen, doe het dan iets rustiger aan, maar geef niet op! Denk eens terug aan het moment toen je ermee begon en wat je motivatie was. Schrijf eens op hoe je je voelt als je loopt en lees dit eens terug op momenten dat het minder gaat. Ik merk aan mezelf dat ik vaak geen zin heb om te gaan, maar als ik eenmaal loop het erg goed voelt. Na afloop als ik op de bank plof, ben ik altijd weer gelukkig dat ik toch ben geweest.
Tip 10: Geniet!
En dan last but not least: Geniet van het lopen! Kijk om je heen, geniet dat je iedere keer weer een stukje verder kan en wees trots op jezelf dat je dit toch allemaal voor elkaar krijgt naast je gezin en je werk. Zoals bij ons op loopschool vaak wordt gezegd: lopen is feesten!
Als laatste wil ik je graag nog even meegeven dat je je niet gek moet laten maken door alle verhalen en mooie plaatsjes op Instagram. Doe wat je kunt en wat bij jouw past, alleen dan hou je het vol!
Ben jij een fanatiek hardloper en heb jij nog goede hardlooptips voor mij en voor andere lezers? Hou je niet in, ik lees ze graag hieronder!
tip: Ben je op zoek naar wat literatuur die je op weg kan helpen als het gaat over hardlopen? Check dan ‘Het geheim van hardlopen‘ en ‘Bewust hardlopen‘Â even!
Van een van onze lezeressen kregen we de tip over het hardloopschema van de Hartstichting. Dat kan je hier downloaden.
Andere leuke artikelen over sporten vind je hier:
- Er zijn volop leuke sporten, maar er is er één waar ik de bank voor af kom
- De voordelen van thuis sporten op een rijtje voor je, geen excuus meer!
- Gezond afvallen, een combi van leefgewoontes en sporten!
*gebruikte afbeelding van Shutterstock
Hallo Rosa,
Jouw blog is een feest van herkenning. Wat leuk! ?. Ik herken je tips en maak ook op deze manier gebruik van hardlopen om te ontspannen in een druk leven. Misschien heb ik voor andere lezers nog drie aanvullingen. Komen ze! Als een loopmaatje niet kan zoek ik een fietsmaatje. Iemand die met je meefietst in plaats van hardloopt. Dan ben je toch niet alleen. Wat mij ook goed bevalt is samen met mijn man een rondje te rennen. Oppas is dan wel nodig, maar het is eens een andere manier om een avondje samen te zijn. Mijn laatste aanvulling is dat de Hartstichting een fijn hardloopschema voor beginners heeft. Het bouwt langzaam op met een rustig interval. Ik vond het een perfect schema om na mijn beide zwangerschappen weer te starten. Hopelijk zijn deze aanvullingen welkom.
Groeten Femke
Hoi Femke,
Wat leuk dat mijn blog zo herkenbaar is. Het is inderdaad echt even zoeken hoe je het hardlopen inpast in het drukke schema van moeder zijn en werken! Het schema van de Hartstichting kende ik nog niet. Zeker een goede tip!
Enne, lekker blijven lopen he?
Groetjes Rosa