Have a happy period ? Vast weer iets wat bedacht is door een man!

Het kon niet uitblijven. Toen ik dit weekend weer eens met (hormonale) hoofdpijn op bed lag, wist ik het zeker: hier ga ik een blog over schrijven. Ik heb het over de vrouwelijke periode: de menstruatie. Als er iets is dat voor mij geen “happy period” is, dan is dat wel mijn menstruatie. Dit maandelijks terugkerende onprettige fenomeen beheerst inmiddels al 37 jaar mijn leven en nog steeds na al die jaren worstel ik ermee. Buiten de lichamelijke ongemakken die erbij horen, beïnvloedt het mijn concentratie en mijn humeur, wat zowel op mijn werk als thuis bijzonder slecht uitkomt. Hoezo ‘have a happy period’ ???

F*ck de Have a happy period

Het was in augustus 1973, ik was 10 jaar en had nog zomervakantie. Mijn moeder had me voorgelicht dus ik wist dat het er een keer van zou komen. Op deze gedenkwaardige dag ging ik naar de wc en zag iets in het kruisje van mijn onderbroek.

Dit was het dus, het was zover. Ik ben naar mijn moeder gegaan en zij gaf me een pak maandverband. Het merk weet ik niet meer, als ik het me goed herinner, was de achterkant roze. Ik had er verder weinig hinder van en ook de volgende paar keren verliepen goed.

Ongemakken en pijn

Helaas bleef dat niet zo. De daarop volgende maanden waren bijzonder onprettig. Niet alleen was ik als eerste meisje van de klas ongesteld, ik kreeg er zo’n last van, dat ik naar huis gebracht moest worden en die dag niet meer naar school kon. Met een paracetamol naar bed en hopen dat de pijn snel af zou zakken. Eén keer ben ik er zo ziek van geweest dat ik van de krampen in mijn buik amper de trap op kon naar mijn slaapkamer. Toen dat eindelijk gelukt was en ik in bed lag, heeft mijn moeder nog een hele poos bij me gezeten, mijn hand vasthoudend tot de pijn minder en draaglijk zou worden. Vreselijk was dat toen, het is me altijd bijgebleven. Het bleef gelukkig niet zo. Ongeveer een halfjaar later verliep alles weer een beetje normaal en hoefde ik er niet meer voor thuis te blijven.

Even op adem komen tijdens zwangerschap

Toch is het altijd iets onprettigs. Iets dat voor mij niet snel genoeg over kan zijn, maar helaas elke maand weer terugkomt. Behalve toen ik zwanger was van mijn zoon. Jeetje, wat was dat prettig zeg! Negen maanden niet die ellende. Maar ja, die tijd kreeg ik na de geboorte wel gecompenseerd natuurlijk, niets voor niets in deze wereld.

Wisselend verloop van mijn happy period

Het verloop is telkens anders. De ene maand ga ik er fluitend doorheen (i have a happy period) en de andere maand ben ik er gewoon ziek van. Dan heb ik een heel weekend (of langer) hoofdpijn, waar met geen enkele pijnstiller vanaf is te komen. Ik lig dan het liefst op bed, de slaapkamer zo donker mogelijk en een koud washandje op mijn gezicht. Regelmatig heb ik al twee weken van te voren pijnlijke borsten, vervelende stemmingswisselingen en voel ik me neerslachtig. Soms komt dat ook zomaar helemaal niet voor. Ik kan er dus geen pijl op trekken. Ik plan ook liever niets in het weekend waarin ik ongesteld ben, want je weet maar nooit.

Always… have a happy period

En toen was er ineens die reclame van Always, met de slogan: “Have a happy period. Always.” De eerste keer wist ik niet wat ik hoorde. De tweede keer heb ik eens goed naar de boodschap geluisterd. En alle daarop volgende keren heb ik me zitten ergeren. Natuurlijk zit er een stuk waarheid in: goed maandverband is essentieel, maar om nu te stellen dat je “period” daardoor “happy” is? Dat gaat mij toch echt te ver. Voor mij is er helemaal niets “happy” in deze periode van de maand, ik tel de dagen tot het weer voorbij is.

Ik schreef afgelopen week op Twitter dat deze slogan volgens mij alleen maar door een man verzonnen kan zijn. Dat weet ik natuurlijk niet zeker, maar ik kan me niet voorstellen dat welke vrouw dan ook haar menstruatie vergelijkt met iets dat “blij” en/of “gelukkig” is.

Tenzij……nu ik erover nadenk: ik ben altijd wel heel happy als het weer voorbij is!!!

Ho zit het met jou? Herken jij de happy period, of zit je ook meer in mijn verhaal?

6 gedachten over “Have a happy period ? Vast weer iets wat bedacht is door een man!”

  1. Goh, ben ik effe blij van die zooi verlost te zijn. Alleen als ik af en toe onbedwingbare zin heb in chocolade weet ik: ojaa. Een happy period ….. hooguit voor de knip van de fabrikant. Er is niks happy aan.

  2. Die happy period duurt hier meestal twee weken. Een week chagerijnig en ziek en benauwd in de aanloop en een week chagerijnig als het eenmaal zover is…pfffff happy nou echt niet! Echt weer een man om zoiets te verzinnen.

  3. Joyce van de Pas
    Joyce van de Pas

    Het feit dat je verwacht dat die slogan gemaakt is door een man (volgens mij kan het ook niet anders…) doet me denken aan de film ‘What women want’! Haha, stiekum zouden mannen misschien toch allemaal zo nu en dan eens even zo’n momentje moeten hebben, net als Mel Gibson.
    Zou wel goed voor ons zijn !

  4. haha ja daar hadden wij het nog samen over lol… ik zit er nu ook midden in… nou ik word niet blijer van die tampon hoor als ik inplug… geen extra happy gevoel , kan ook niet ineens piano spelen of tennissen … ik kan wel 3 keer per dag van kleding wisselen, heel erg sjaggo zijn tegen mijn omgeving en heel veel paracetamolletjes in mijn giegeltje duwen…. dus ja idd een period maar verre weg van Happy :-p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven