Als je mij een beetje kent, dan weet je dat de slowcooker hier thuis regelmatig aanstaat. Niet alleen omdat het zo makkelijk is (je gooit alles erin, zet ‘m aan en klaar), maar ook omdat de smaken zich zo goed kunnen ontwikkelen tijdens het langzaam garen.
Vooral in drukke weken vind ik het heerlijk om ’s ochtends alles klaar te zetten en er verder geen omkijken meer naar te hebben. Tegen etenstijd ruikt het huis dan al lekker en staat er een warme maaltijd klaar. Wat mij betreft: pure magie in een pot.
En weet je wat ik vaak gebruik in mijn slowcooker; een rode peper. Want soms mag een gerecht wel wat pit hebben. Alleen… ik ben dus niet het type dat zin heeft in prikkende ogen omdat ik per ongeluk in m’n gezicht heb gezeten na het snijden van een peper (ja, ervaring mee helaas). Daarom heb ik daar een slimme oplossing voor gevonden.
Rode peper in de slowcooker: in zijn geheel!
Toen ik net begon met koken, sneed ik rode pepers altijd netjes in stukjes. Totdat ik dus op een dag — zonder na te denken — in mijn ogen wreef na het snijden. Ai. Vanaf dat moment ben ik creatief gaan nadenken over hoe het ook anders kon. En het antwoord bleek verrassend simpel: gooi de rode peper gewoon in zijn geheel in de slowcooker.
Deze methode heeft wat mij betreft drie grote voordelen:
■ Geen snijwerk = tijdwinst (en wie wil dat nou niet?)
■ Je voorkomt dat je per ongeluk met pittige vingers in je gezicht zit
■ De smaak wordt subtiel pittig, in plaats van overheersend scherp
Het werkt zo: je stopt de hele peper aan het begin bij de rest van de ingrediënten in je slowcooker. Je hoeft hem niet in te prikken of iets dergelijks — gewoon hup, erin. Tijdens het lange garen geeft de peper geleidelijk zijn smaak af. Aan het eind vis je hem er zo weer uit.
Hij is dan helemaal zacht geworden, maar heeft z’n werk perfect gedaan. De rode peper in de slowcooker zorgt zo voor een subtiele warmte zonder dat je gerecht meteen vuur spuwt.
Handige tip: vries ze in
Omdat ik deze methode vaak gebruik, koop ik meestal een paar rode pepers tegelijk en vries ik ze in. Je kunt de rode pepers zó in je slowcooker gooien, zonder ontdooien. Ze zijn namelijk dun genoeg om tijdens het garen gewoon hun smaak af te geven. Zo heb je altijd een pittig smaakmaker bij de hand.
Koken met e-books
Koken met mijn kookboek
Bij welke gerechten werkt dit?
Eigenlijk bij alle gerechten waar jij een extra pitje aan wil geven. Denk aan curry’s, chili’s, stoofpotjes of zelfs een kruidige tomatensaus. Elke keer als je een gerecht maakt dat baat heeft bij een beetje extra pit, kun je deze techniek toepassen. Zelf gebruik ik het het liefst bij gerechten met een beetje oosters tintje of juist een kruidige Hollandse pot.
Andere soorten pepers in de slowcooker?
Ik gebruik het liefst de klassieke rode peper omdat die mild-pittig is en goed in balans. Maar je kunt ook experimenteren met andere soorten, zoals rawit of jalapeño, afhankelijk van hoe pittig jij het aandurft. Maar let op: hoe kleiner de peper, hoe groter vaak de hitte. Begin dus voorzichtig.
Tot slot: de volgende keer dat je een gerecht maakt in je slowcooker en je wilt wat extra smaak, denk dan eens aan een hele rode peper. Het is de perfecte manier om wat pit toe te voegen zonder gedoe of tranen. En zeg nou zelf — dát is precies waarom koken met de slowcooker zo fijn is.
Laat me weten als jij het ook eens probeert!