Hells Highway Run zorgt voor brandwonden bij zoonlief

Een leuk event met de klas zou het moeten zijn, maar de Hells Highway run in Schijndel Eerde doet zijn naam eer aan voor de leerlingen van de Heijcant in Schijndel. Voor een aantal van hen eindigde de run vanochtend op een manier die zij niet hadden kunnen vermoeden…

hells highway run

Hells Highway Run

Uitdagende hindernissen, een stormloop, grote hoogtes, modder en andere obstakels. Het beloofde een fantastische ochtend te worden voor Luc en zijn klasgenootjes. Hij ging gisterenavond al stuiterend naar bed. Oude kleren en een handdoek lagen al in de tas, klaar voor een hoop plezier. Helaas liep het anders.

Wat er mis ging bij de Hells Highway Run

Aan het eind van de ochtend ging ik Lotte ophalen van school en kreeg ik van een moeder van Luc zijn klasgenootje te horen dat er ‘wat mis was’ bij de Hells Highway Run. Wat er precies gebeurd is, dat was nog niet bekend, maar er waren kinderen aan het huilen en brandwonden geconstateerd. ‘Iets’ met chloor en zeep, zover gingen de geruchten. Ik besloot te wachten op school en stuurde dochter alleen naar huis (waar Opa wachtte). Ik wilde Luc opvangen om te horen of alles ok was.

Zenuwen

Stiekem werd ik steeds zenuwachtiger. Samen met een aantal moeders stonden we in de aula van de school te wachten. De leraren die ik aansprak wisten nog van niets, maar langzaam sijpelden de eerste berichten binnen en arriveerden er een aantal leraren. Een moeder gaf aan een paar kinderen naar huis gebracht te hebben, want die waren niet meer in staat om te fietsen, zoveel pijn hadden ze. Je snapt dat mijn zenuwen er niet beter op werden… Luc had ik nog niet gesignaleerd. Na een kwartiertje wachten kwam zijn juf binnen. In de klas van Luc waren meerdere kinderen gewond geraakt, maar ze had alle kinderen direct naar huis gestuurd in plaats van weer naar school te gaan.hells highway run knie

Shit. Ik stond op de verkeerde plek. Als een dolle richting huis om te kijken hoe Luc eraan toe is dus. Een ambulance met sirene rijd de straat achter ons huis in en ik krijg het nog benauwder. Halverwege stuit ik op mijn dochter die me komt halen (uiteraard had ik mijn telefoon thuis laten liggen, zal je altijd zien op dit soort momenten).

hells highway run

Gelukkig staat Luc al onder de douche te koelen. Het lijkt allemaal wel mee te vallen geeft hij aan, maar dat was wel even het moment van douchen denk ik. Al gauw worden de brandwonden duidelijk zichtbaar en zo ook de blaren. Huisarts gebeld uiteraard en we kunnen meteen terecht. Constatering: eerstegraads brandwonden. Luc heeft geluk, er zijn erbij die er erger aan toe zijn, met tweedegraads brandwonden in het kruis of in het gezicht en blaren in de schaamstreek die na uren nog schuimen en nat zijn…

hells highway run

Koelen, koelen, koelen is het devies. Nu, na 3 uur koelen met washandjes en een dikke laag vaseline ziet het er weer wat rustiger uit gelukkig. Dunne laagjes huid laten los en een spijkerbroek zal de komende week niet in zijn outfit zitten verwacht ik, maar het gaat. En o, wat ben ik blij dat hij geen korte broek aan had.

Hoe kan zoiets nu gebeuren?

De organisatie van de Hells Highway Run geeft aan dat ze betreuren wat er gebeurd is, maar wat is er nu precies gebeurd? Daar laten ze niets over los. Op hun facebookpagina lees ik dat het contact met de ouders van de getroffen kinderen hun eerste zorg heeft. Dat klinkt mooi, maar ik heb hier nog niets gehoord 🙁 , wellicht omdat er elders grotere problemen zijn. Wat wel slecht is, is dat het incident afgedaan wordt alsof er niet veel aan de hand is en dat het om wat schaafwonden zou gaan. Dit is echter volledig uit zijn verband gehaald. Ik heb me laten vertellen dat er -als er sneller gereageerd zou zijn- het toch wel anders had kunnen verlopen.

Paniek bij de Hells Highway Run

Ik begrijp dat er behoorlijke paniek geweest is tijdens dit moment van de Hells Highway Run. Er zijn kinderen in shock geraakt en de EHBO heeft totaal geen idee gehad hoe ze dit aan moesten vliegen. Moeders hebben hun auto afgestaan zodat er kinderen naar huis gebracht konden worden omdat ze niet meer konden fietsen. Er is een kind in plastic gewikkeld om gekoeld te houden en ga zo maar door. En de organisatie geeft te kennen dat ‘het allemaal wel meevalt’. Ik heb de moeders van de kinderen met tweedegraads brandwonden niet zelf gesproken, maar die hebben ongetwijfeld een heel andere mening.

Jammer, want een fantastisch event was het zeker en persoonlijk vind ik het geweldig dat dit soort dingen in Schijndel en omstreken georganiseerd worden.

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Als organisatie van een dergelijk event heb je je verantwoordelijkheden. Dat houdt dan ook in dat je open en eerlijk communiceert en reageert. Ook als er iets mis gaat, of misschien zelfs wel, juíst dan!

De school heeft voor zover ik begrijp alle ouders na gebeld en aangegeven dat er ook een speciale post is ingericht in het centrum waar iedereen terecht kan met vragen of voor medisch advies, mocht het te druk zijn bij de huisarts. Dat is dan weer netjes.

Mijn adrenaline zit inmiddels weer op de plek waar het hoort en raast niet meer door mijn lijf, het rood uit mijn gezicht is weer naar beneden gezakt en Luc zit weer lekker te gamen… de rust is weer een beetje wedergekeerd voor zover dat mogelijk is. Ik hoop bij de andere slachtoffers van de Heijcant ook en wens ze in ieder geval allemaal sterkte.

Op naar het weekend… en een wijntje #loedermoederoftochniet ik kan het wel gebruiken… maar wat ben ik blij dat het nu gebeurde en niet vorige week toen ik in Portugal zat.

 

 

 

 

19 gedachten over “Hells Highway Run zorgt voor brandwonden bij zoonlief”

 1. Wow, wat enorm schrikken zeg! Gek dat je ook nog steeds niet weet wat er nou gebeurd is. Hoe kan zoiets nou gebeuren? Word het niet getest? Hoop dat je snel meer weet en dat de plekken snel wegtrekken.

  Mocht de huid straks wat rustiger zijn (na een paar week) probeer dan eens bio oil om littekens te verminderen/ voorkomen.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Dankje voor de tip Kim. Inmiddels weten we dat het groene zeep is geweest in een container waar restjes vaatwasmiddel in zaten… dit heeft een chemische reactie veroorzaakt. Ik hou de bio oil hier in de aanslag. Hebben we al aangezien we al een jaar het litteken van Lotte bij haar oog behandelen hiermee 😉

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Hier gaat het gelukkig alweer een stuk beter Linda, dankje. Nog niet helemaal hersteld, maar Luc voelt zich prima. Dat valt helaas (nog) niet van alle kinderen te zeggen.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Inmiddels is er contact geweest hoor Linda, gelukkig maar. Er is onderzocht waar het probleem vandaan kwam (groene zeep vermengd met vaatwasmiddel) en de organisatie heeft gemaild. Ik denk dat het grootste probleem ligt bij het feit dat de kinderen zich niet gehoord voelen. Heb de organisatie getipt dat ze volgens mij een goede zet zouden doen als ze de klas in gaan om naar de kinderen te luisteren, maar weet niet of ze dat gaan doen.

 2. Avatar foto
  DannyNL Middelharnis

  Tip : Mochten de kinderen nou last blijven houden van hun bij de run opgelopen brand en schaafwonden, dan adviseer ik om de plekken met Betadine zalf in te smeren en af te dekken met wondgaasverband.
  Het middel werkt niet alleen ontsmettend voor de wonden, maar ook koelend.
  Hier kun je alles lezen over Betadine zalf : http://www.betadine.nl/betadine-zalf
  je kunt je ook door apotheker of huisarts laten voorlichten over dit zeer goed werkende middel.

 3. Ik heb het precies zo ervaren. Mijn dochter behoort tot de ernstige categorie. Vanavond nog een bezoekje HOV gehad. Er is zolang niet duidelijk is, wat voor spul het is geweest, nog geen zalfje. Heel haar benen, buik, kruis en billen zitten onder de heftige brandwonden.
  Bij mijn melding bij de organisatie, vonden ze dat ik nogal overdreven reageerde op een stel schaafwonden…,

 4. Wat een akelig verhaal! En nu.nl doet het allemaal wel erg minnetjes af! Hou je ons op de hoogte? Kan grote gevolgen hebben. Wat dacht je van inademen van dampen en daardoor ook brandplekken op de longen. Heel veel beterschap voor alle kids. Hopelijk kunnen ze vannnacht slapen…

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Oh he jasses daar heb ik helemaal niet over nagedacht Marian! Ik hoop dat dat meevalt :(. Voor nu lijkt hij er goed van af te komen…

 5. Oh getsie wat naar en wat ontzettend heftig! Helemaal omdat er vanuit de organisatie niets verteld wordt, want dan weet je ook niet hoe je zelf moet handelen. Schandalig! Heel veel beterschap voor je mannetje…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven