Wat kan je doen als je kinderen niet opruimen?

Gek word ik ervan, van alle rondslingerende troep. Mijn kinderen kunnen niet opruimen. Het gaat van kleding op de slaapkamer vloer tot aan handdoeken op de badkamer vloer. Glazen op het bureau, zakjes op de grond en lege plastic verpakkingen onder het bed. IJsstokjes op de tafel, kralen op het aanrecht en schooltassen recht achter de achterdeur. Een haarborstel (vol haar) op de wastafel, vuile was onder het nachtkastje, schoenen midden in de woonkamer, haarelastiekjes op de vensterbank en ga zo nog maar even door. Het is duidelijk: opruimen staat niet bij mijn kinderen in hun woordenboek.

Kinderen en opruimen; het is en blijft een grote uitdaging

Voor je met een vinger gaat wijzen wil ik alvast -in mijn verdediging- zeggen dat we aan opruimen echt wel wat tijd met de kinderen besteed hebben tijdens de opvoeding. Echt. Oké, misschien iets minder consequent dan ik had gewild, maar toch. In de afgelopen jaren heb ik mijn kinderen betrokken bij het klusjes doen, maar het zit er allemaal nog niet in. Maar alles wat we in de afgelopen jaren hebben gedaan om onze kinderen iets bij te brengen over opruimen en netjes houden is volledig vernietigd door het puberbrein. Het brein dat in de IK-stand staat zeg maar.

Ik herken me dan ook enorm in Wanda haar blog over de huishoudelijke klusjes en haar pubers. En toch moet er iets aan gaan gebeuren. Afgelopen zondag hebben Frank en ik dan ook een grote taart gehaald. Thuis aangekomen hebben we onze puber en tiener opgetrommeld voor een goed gesprek. We dachten ‘eerst pamperen’ en dan goede afspraken maken.

Afspraken maken met je kinderen rondom opruimen

Het klinkt allemaal zo simpel dat opruimen, maar in de uitvoering blijkt er een hoop aan te ontbreken bij de kinderen. Tijdens ons ‘goed gepamperde’ gesprek is dochterlief het er he-le-maal mee eens dat ze inderdaad ook wel wat meer mee kunnen helpen met opruimen. Totdat het een uur later is en ze het complete gesprek al vergeten lijkt te zijn.

Zoonlief is daarentegen totaal niet onder de indruk. Sterker nog; het is volgens hem onze eigen schuld. Hadden we hem maar niet zoveel in de tuin moeten laten helpen tijdens de verbouwing. Pffff, echt… ik wil niets bagatelliseren, maar in de corona tijd is meneer een halfjaar thuis geweest en hij heeft inderdaad soms wat in de tuin moeten helpen. Maar veel? Echt niet!

Wat kan je doen als je kinderen niet mee willen helpen opruimen?

Afijn, we zullen maar zeggen… de taart was lekker, maar het gesprek was niet echt constructief. Dus heb ik me verdiept in wat je nu kan doen als je kinderen niet mee helpen opruimen. Onderstaande lijstje ga ik zelf in de komende maanden afvinken. Kijken wat er hier in huis werkt. Misschien moet ik nog eenmaal beginnen met ‘een goed gesprek’ en uitleggen waarom het voor mij belangrijk is dat er opgeruimd wordt, maar dat is dan ook echt de laatste keer. Daarna?

  1. Alles boycotten en alleen mijn eigen rommel opruimen
  2. Spullen laten verdwijnen op mysterieuze wijze
  3. Niet meer mee helpen zoeken naar spullen die kwijt zijn
  4. Iedere avond na het eten even met zijn allen 5 minuten opruimen
  5. Of, tweemaal per week een opruimronde met het gezin van 30 minuten
  6. Alle rommel in huis die van de kinderen is in hun slaapkamers gooien; liefst op bed zodat ze niet direct kunnen gaan slapen
  7. Een beloningssysteem? Bij mij zijn ze die leeftijd voorbij denk ik, maar bij kleinere kinderen kan het nog werken
  8. In iedere ruimte een doos zetten waar ik alle rommel in gooi. Dan is het toch een soort van ‘opgeruimd’ en mogen ze zelf gaan uitzoeken
  9. Een bezem door de kamer halen en alles naar de deuropening vegen, of onder het bed. Kunnen ze het daar zelf gaan zoeken
  10. Spullen buiten in een krat gooien, uit het zicht en als het gaat regenen… tsja…
  11. Totale maaltijdenstop; pas weer gaan koken als de kinderen opruimen
  12. Een puppy aanschaffen die alles aanvreet

De vuilniszakmethode als je kinderen niet opruimen

Het is misschien een soort van laatste redmiddel, maar wel eentje die goed werkt als je kinderen niet opruimen. Na de laatste waarschuwing pak je een vuilniszak. Alle rommel die je tegenkomt pleur je in de vuilniszak om deze vervolgens in de kliko te gooien. Zo is alles wat je tegenkomt opgeruimd. Dit hoef je naar alle waarschijnlijkheid maar één keer te doen, en dan leren de kinderen wel wat opruimen betekent. Als ze na die ene keer vanalles opnieuw moeten aanschaffen omdat het verdwenen is dan zal er toch wel een lampje gaan branden?

Wil je dit iets genuanceerder toepassen? Dan kan je ook alles wat je vindt in de schuur in een doos of krat doen. Zo kunnen de kinderen het in de schuur gaan halen als ze iets kwijt zijn. Zit het er na een maand nog in? Dan alsnog laten verdwijnen in de kliko.

Als je kinderen niet willen helpen met de tafel dekken? Dan is onderstaande tip goud waard:

Ik kook dus ik vind dat de tafel door een van de kinderen gedekt mag worden. Dat vraag ik dan ook. Meestal moet ik lang wachten, nog 2x vragen en dan alsnog mopperen. Maar deze actie las ik bij iemand anders en die vind ik ronduit geniaal! Geen borden op tafel? Pak dan alleen voor jezelf en je partner een bord om eten op te scheppen. Aangezien de kinderen geen bord nodig hebben gooi je het eten gewoon op tafel (zeker met saus of jus is het geweldig). Misschien is het wel handig om even met een goed tafelkleed te werken zodat je tafel hier niet teveel onder lijdt.

Ik ga dit zelf zeker een keer toepassen, vind het echt top!

Specifieke aandacht voor de wasmand en de was

Naast de gewone rommel die de kinderen moeten opruimen is de was natuurlijk ook een uitdaging. Bij ons in huis hebben de kinderen hun eigen wasmand op de kamer en zelfs dat is teveel moeite!

  1. Alleen was wassen die in de wasmand zit
  2. Of; niets meer wassen tot er opgeruimd wordt
  3. De kleding gewoon wassen en ophangen zoals zij het op hun vloer laten liggen, met een halve broekspijp binnenste buiten of sokken helemaal op- en in elkaar gevouwen en gefrommeld. Daarna zo terug geven. Wel gewassen, maar in dezelfde staat.
  4. Laten jouw kinderen hun kleding ook vallen waar ze staan? Met name in hun slaapkamer? Dan is het misschien nog een idee om de schone kleding vanaf de deuropening zo hun slaapkamer in te gooien. Het is immers ‘normaal’ om de kleding op de grond te gooien toch? Liefst wel doen als ze zelf ook in de slaapkamer zijn. Pas dan maakt jouw actie echt indruk!

Meer informatie over meerdere wasmanden

Conclusie: als de kinderen niet willen opruimen zijn er voldoende methodieken om ze toch in beweging te krijgen 😉 . Welke pas jij (al) toe? Of is het bij jullie in huis helemaal geen probleem?

3 gedachten over “Wat kan je doen als je kinderen niet opruimen?”

  1. De vuilniszak methode werkt voor geen meter. Heb al zoveel stiften en potloden en andere prut weggegooid. En dan koop ik weer nieuwe na een lange tijd omdat aan mij begint te knagen, schuldgevoel. En dan gaat madam (weer) overal tekenen want papier is saai en dan heb ik alweer spijt dat ik nieuwe heb gekocht.

  2. Ik dek de tafel alleen voor mezelf en eet ook alleen wanneer de kinderen de tafel niet willen dekken en manlief ook niet beweegt. Wees gerust, ze merken dit weldegelijk op en komen binnen de minuut vragen: en wij? Dan antwoord ik: oh?!? Ik dacht dat niemand honger had, ik heb 2 x gevraagd om de tafel te dekken maar niemand bewoog. Jammer hè?
    En wat het wassen van de kleren betreft: niet in de was = niet gewassen. En wanneer ze toch opruimen en alle kleren in de was gooien die ze niet hebben aangehad maar niet wilden opruimen: linea recta naar de slaapkamervloer!
    😜

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven