Slechte gewoontes? Probeer eens een helweek!

Een helweek. Klinkt niet aantrekkelijk. Toch zie ik op twitter regelmatigmensen voorbij komen die enthousiast met zo’n helweek bezig zijn. Mijn interesse is gewekt. ‘Eindelijk je goede voornemens waarmaken’ en ‘meer focus op de dingen die er echt toedoen’ lees ik op de site. Dat wil ik wel. Dus besluit ik om de boeken van Noorse trainer en coach Erik Bertrand Larssen te lezen.

helweekIk begin met Genadeloos, als voorbereiding op mijn helweek. Erik schrijft prettig, vlot, dus het is geen straf om te lezen hoe hij ertoe gekomen is om mental trainer te worden. Hoe hij ondanks veel tegenslagen, zijn weg heeft gevonden en is gekomen waar hij nu is (een succesvolle trainer en schrijver van bestsellers). Ik pak een notitieboekje en schrijf de meest inspirerende quotes op. Wie weet helpen die me straks als ik daadwerkelijk met mijn helweek bezig ben. Zoals ‘het enige wat je in deze wereld zelf kunt sturen zijn je gedachten’. Maar ook ‘moe, dat woord gebruik ik niet’. Als je zegt dat je moe bent, dan word je nog meer moe. Logisch. Die ga ik onthouden als mijn wekker om 05.00 uur gaat. Want daar begin je mee. Vroeg opstaan. Iets waar ik mijn leven lang al moeite mee heb. Net als op tijd komen. Zouden die twee dingen iets met elkaar te maken hebben? Maar goed, ik besluit na het lezen van Genadeloos om maar gewoon te beginnen. Ik lees nog even snel de regels voor een helweek.

  • sta elke ochtend om 05.00 uur op
  • ga elke avond om 22.00 uur naar bed
  • werk de hele week extreem hard.
  • blijf trouw aan je plan
  • gebruik geen social media onder werktijd
  • train minstens 1 keer per dag
  • besteed extra aandacht aan je uiterlijk
  • laat de tv uit
  • eet gezond

En zo zijn er nog een paar regels waar ik snel overheen lees. De basis heb ik wel. Ik ga beginnen! Zondagavond probeer ik vroeg naar bed te gaan.  Jammer dat mijn hond net nu geen zin heeft om in zijn bench te slapen. Om 02.00 uur ’s nachts sta ik buiten. Hond moest echt nodig. Maar ik kan nog maar moeilijk in slaap komen, wetende dat ik er om 05.00 uur uit zou moeten. Ik smokkel op de eerste dag dan ook een uurtje erbij. Overmacht. Om 06.00 uur sleep ik me naar beneden. Het bij voorkeur ’s ochtends trainen kan morgen ook wel. Ik ontbijt gezond en vind het wel prettig dat ik tijd over heb om me op te maken.

Even later op het schoolplein complimenteert een andere moeder me. ‘Wat ben je mooi opgemaakt!’ Ik kijk haar vrolijk aan. ‘Ja ik had tijd over, ik ben begonnen met een helweek!’ Ze heeft daar wel eens van gehoord. ‘Oh wat stoer, dan sla je ook een hele nacht over en werk je gewoon door.’ Ik schrik. Dat had ik nog niet gelezen. Ik antwoord haar dat ik er mijn eigen draai aan geef en nog niet weet of ik dat wel trek. Thuis pak ik het boek Helweek er nog eens bij. Inderdaad op donderdagavond ga je niet naar bed, maar ga je de hele nacht door. Ik zou niet weten wat ik dan zou kunnen doen. Ik heb geen fysiek werk, de hele nacht artikelen schrijven lijkt me geen goed plan. En om nou het huishouden te gaan doen, de rest van mijn gezin wil wel graag slapen en niet wakker worden van mijn gerommel. Nou ja dat zie ik donderdag wel. Eerst maar eens vroeg naar bed. Dat lukt me aardig. Net geen 22.00 uur, maar om 22.30 uur lig ik gestrekt. Ik word om half 6 wakker. Maar dan. Ik ben gewoon echt geen ochtendmens, hoe vroeg ik de avond ervoor ook naar bed ga. Net een diesel, ik kom langzaam op gang.

In plaats van trainen helweek hond(wat is sowieso nooit doe), bedenk ik dat ik wel een extra rondje met de hond kan gaan wandelen. Mijn kids zet ik wel voor de tv (die eigenlijk uit moest blijven, maar dat leverde te veel stress in de ochtend). De hond vertikt het. Lijkt op haar baasje, komt langzaam op gang in de ochtend.

Verder doe ik mijn best al mijn klusjes op mijn werk af te krijgen. Het is voor een journalist wel lastig om geen social media te gebruiken tijdens werktijd. Onmogelijk eigenlijk. Wel zet ik de geluidjes van meldingen uit, zodat ik echt geconcentreerd werk en niet mijn whatsapp tussendoor check, of nieuwe meldingen van Facebook. Ik ga weer op tijd naar bed. Alleen die 05.00 uur vind ik lastig. Wat moet ik om 05.00 uur beneden gaan doen zonder dat mijn kinderen wakker worden? Op de bank hangen? Ik besluit dat ik er mijn eigen helweek van maak. 06.00 uur is ook vroeg genoeg.  Het is fijn om meer ruimte in die ochtendspits te hebben en mijn kids niet zo op te jagen. Ik heb al lang de tasjes en lunchpakketjes klaar als zij wakker worden. Goed gevoel, die probeer ik erin te houden, ook na deze week. Ik pak wat vaker de fiets en ik wandel meer dan anders. Sporten is gewoon niet mijn ding, maar meer bewegen wil, en kan ik wel.

Op donderdag besluit ik dat niemand er iets mee opschiet als ik een hele nacht niet slaap. Ik ben snipverkouden, hang tegen een griepje aan en heb ook nog eens geen idee wat ik een hele nacht moet doen. Ik denk ook dat dit gedeelte van de helweek bedoeld is voor mensen zonder kinderen. Voor sporters. In ieder geval niet voor mij. Is mijn ‘helweek’ nou mislukt? Ik denk dat Erik Bertrand dat wel zou vinden ja. Zelf kijk ik wel tevreden terug. Ik heb wat slechte gewoontes onder de loep genomen. Zoals te laat naar bed gaan en te laat opstaan. Maar ook niet genoeg tijd voor mezelf, mijn uiterlijk nemen. Niet effectief en geconcentreerd werken. Te veel tv kijken. Weinig bewegen. Ik heb weer helder wat ik wil in mijn dagelijks leven en probeer mijn nieuwe, betere gewoontes vast te houden.

Heb jij slechte gewoontes die je zou willen veranderen? En zou je dat met een helweek willen bereiken?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven