Leuke herfst activiteiten om te doen – 20 tips

De herfst is een jaargetijde die qua weer niet altijd leuk gevonden wordt, terwijl er echt wel leuke herfst activiteiten zijn om te doen. Daarnaast kun je ook genieten van alle mooie kleuren die zich laten zien in het bos.

Wat zijn nou leuke bezigheden om te doen in de herfst, zowel binnen als buiten? Wij geven leuke tips inclusief hoe je het moet/kan doen.

herfst activiteiten binnen buiten

10 herfst activiteiten om binnen te doen

Regen, wind en misschien wel mist of zelfs een echte herfststorm. We worden niet altijd blij van het weer in de herfstmaanden. Maar gelukkig kunnen we ons binnen ook heerlijk vermaken en toch met de herfst bezig zijn! Daarom hier 10 leuke herfst activiteiten om binnen te doen.

Een herfsttafel maken

Zorg voor een klein tafeltje of maak een hoekje vrij op bijvoorbeeld de vensterbank waar de kinderen (met jou) mooie seizoenspulletjes mogen neerzetten. In dit geval dus van de herfst.

Zoek naar mooie herfstbladeren die je als ondergrond kunt gebruiken. Je kunt naast natuurlijke materialen ook andere dingetjes erin zetten. Kleine kaboutertjes, een egeltje en dat soort ‘boszaken’. Je kunt deze items ook haken, dat ziet er heel leuk uit.

Of ga aan de slag met dennenappels die je aan een tak laat hangen en bijvoorbeeld hortensia’s.

Aan de slag met pompoenen

Ook pompoenen horen bij de herfst. Een leuke herfst activiteit is dan ook het uithollen van deze kanjers. Voor op de herfsttafel of gewoon ter decoratie op het dressoir. Hoe je dat het beste doet kan je leren van Juf Maike.

Knutselen met kastanjes en lucifers als herfst activiteit

Kastanjes en lucifers zijn een gouden combinatie om de leukste popjes mee te maken. Wat ga jij maken tijdens deze leuke bezigheid? Een mannetje of misschien toch liever een beestje?

Een herfststukje maken

Een mooi herfststukje maken is altijd leuk om te doen. Heb je al grotere kinderen, dan kan het zelfs een heel kunstwerk worden. Verzamel mooie materialen en maak er iets van!

Wil je tips voor een echt mooi herfststuk op tafel? Dan helpt Rons bloemensjop je op weg. Met jongere kinderen kan je natuurlijk hetzelfde doen. Laat het dan wel aan de kinderen over hoe ze alles in het stuk verwerken zodat het echt hun eigen herfst werkstukje wordt.

Verven met blaadjes

Smeer de blaadjes vol met verf in mooie herfstkleuren en vervolgens worden de blaadjes op het witte vel papier (of karton) gelegd. Langzaam het blad weer verwijderen en wat overblijft is een prachtig blad inclusief nerven op het papier! Verzamel blaadjes die verschillen in vorm en afmeting en je kunt er een echt kunstwerk van maken.

Er zijn overigens nog veel meer leuke herfst activiteiten die je met bladeren kunt doen.

Toffe herfst activiteit voor binnen: dennenappels verven

De natuur heeft nog veel meer schatten voor ons om mee te knutselen. Wat denk je van dennenappels verven?! Ook weer zo’n plezierige activiteit wanneer het in de herfst hard regent buiten.

Neem dennenappels en kinderverf en laat ze maar lekker verven. Alles klaar? Dan zou je ze op kunnen hangen voor het raam!

Dromenvanger maken met herfstmaterialen

Verzamel dingen die je kunt vastmaken aan een draadje. Dit kunnen alleen blaadjes zijn in verschillende vormen. Maar een dennenappel kan je ook prima ophangen. Maak er nu een dromenvanger van en hang deze op!

Herfstbingo doen (maken)

Maak een eigen bingospel door in plaats van cijfers herfsttekeningen te gebruiken! Leg de materialen in een mand en trek deze er één voor één uit. De anderen moeten dan afstrepen als dit op hun blad staat. Heb jij al bingo?!

Herfstboekje maken

Maak als activiteit samen een leuk boekje over de herfst. Hierbij kan je echte spullen uit de natuur gebruiken, maar je kunt de kinderen ook toepasselijke afbeeldingen laten zoeken in oude tijdschriften.

Of als je deze niet hebt gewoon op internet. Even uitprinten en je hebt ze ook… Misschien mag het kind wel zelf foto’s maken. Moet je alleen wel voor naar buiten.

Leuke bezigheid in de herfst: blaadjes drogen

Je kunt de mooie herfstblaadjes ook proberen te drogen. Gebruik hiervoor een oud, dik boek, waar je ze tussen legt. Wel een kwestie van geduld hebben, want het duurt natuurlijk wel een tijdje voor ze echt goed droog zijn. Maar daarna kan je ze gebruiken voor je herfst tafereeltjes.

10 herfst activiteiten om buiten de deur te doen

Er zijn ook genoeg herfst activiteiten om buiten te doen. Met elkaar lekker naar buiten, stampen in de plassen, de wind door je haren en genieten van de herfst. Of gewoon genieten van het zonnetje natuurlijk. Want die schijnt gelukkig ook (weleens) in dit seizoen.

Herfst speurtocht maken; een toffe activiteit

Een van de leukste dingen om te doen in de herfst is het houden van een herfstspeurtocht. Zet samen met iemand anders, of alleen, de route uit door het bos en de rest volgt. Op naar een lekkere pannenkoek bij een knus pannenkoekenrestaurant. Uiteraard is dat dan ook het eindpunt van de route.

Het bos in

Je hoeft het echter helemaal niet te plannen, want gewoon het bos in gaan is eigenlijk ook al leuk genoeg. Bewonder met elkaar de unieke sfeer in het bos tijdens de herfst. Lekker spelen en klauteren in bijvoorbeeld een natuurspeeltuin van OERRR. Of over boomstammen klimmen…

Bij harde wind naar zee

Misschien denk je vooral aan het bos bij de herfst. Maar bij de herfst horen ook stormen en dan is de zee juist wel heel leuk. De wind in je haren voelen, de golven onstuimig op het strand zien rollen… Gebruik natuurlijk wel je gezonde verstand, want het kan ook té hard waaien.

Vliegeren; vooral in de herfst een succesvolle activiteit

Meestal zal er wel wind staan in de herfst. Lekker vliegeren is dus helemaal zo gek nog niet. Op een open vlakte in het park, op het strand of misschien wel gewoon op het voetbalveld in de buurt. Het is maar net waar je de wind kunt pakken.

Herfstspulletjes zoeken in het park of het bos

Ga op zoek naar dennenappels, eikeltjes, kastanjes en wat je allemaal wel niet meer kunt vinden. Leuk om er thuis naar te kijken of iets creatiefs mee te doen.

Overdrijf niet met wat je weghaalt uit de natuur. Het is namelijk wel het eten van de dieren waar zij de winter mee door moeten komen!

Paddenstoelen herkennen

Allereerst: paddenstoelen kunnen heel giftig zijn. Leer je kinderen dan ook dat ze alleen mogen kijken en niet aankomen. Maar met elkaar paddenstoelen zoeken en dan kijken wat het is, is een leerzame en leuke activiteit die je alleen in de herfst kunt doen.

Je kunt zelf al afbeeldingen van paddenstoelen mee nemen en deze zoeken, maar je kunt ze ook op de foto zetten en achteraf opzoeken welke het waren.

Buiten schilderen; leuke bezigheid in de herfst

Neem een schildersezel mee en zoek een mooi plekje in de natuur. En dan mag er geschilderd worden. Wat voor tafereel vindt je kind mooi om na te schilderen? Misschien wordt het een abstract schilderij, of juist heel gedetailleerd.

Foto’s maken van de herfst

Foto’s maken is altijd leuk. Foto’s maken met een opdracht maakt het nóg interessanter. Geef de kinderen de opdracht om de herfst op de foto te zetten en maak er thuis iets moois van. Een collage, een herfstboekje of druk de mooiste groot af en hang die aan de muur.

Herfstbingo buiten

Ook buiten kan je een herfstbingo doen. Nu neem je de bingobladen mee naar buiten en moeten de kinderen buiten (in het bos bijvoorbeeld) deze spullen opzoeken. Wie heeft als eerste alles gevonden?

Kabouterwandeling maken

Kabouters horen gevoelsmatig toch ook wel bij de herfst. Er zijn op veel plekken kabouterpaden te lopen! Hartstikke leuk voor onze jongste kids. Bij Staatsbosbeheer vind je meerdere kabouterpaden.

Kort samengevat: de herfst is een geweldig seizoen voor diverse activiteiten!

De herfst nodigt uit tot naar buiten gaan, genieten van de herfstkleuren en de wind… Maar het zet ook aan tot lekker knus warm bij de kachel creatief aan de gang te gaan. Herfst activiteiten zijn er dan ook in legio.

Zo slecht is die herfst dus helemaal nog niet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven