Herfst gerechten; 10 heerlijke typische gerechten voor de herfst

Het is weer herfst. En wat is er dan lekkerder dan ook echte herfst gerechten te eten? Moet je wel weten wat voor herfstgerechten er bestaan… Dus bij deze 10 heerlijke typische gerechten voor de herfst!

herfst recepten

Deze gerechten zijn lekker in de herfst

Bij herfst gerechten denken we al snel aan lekkere recepten met paddenstoelen en pompoenen, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan iets met spruitjes, peren of een lekkere stamppot. We hebben 10 heerlijke gerechten voor je uitgekozen!

Pompoen ovenschotel

Pompoenen zijn niet alleen lekker bij Halloween. Pompoenen horen ook gewoon bij de rest van het herfst seizoen. Je kunt van alles maken met pompoen, maar deze ovenschotel is echt wel een heel lekkere variant.

De pompoen ovenschotel wordt heerlijk gevuld met pompoen (logisch), gehakt (kan ook vega zijn!), aardappelen, bosuien, champignons, tomatenpuree, ui, knoflook, salie, geraspte kaas, (plantaardige) melk, pompoenpitten en dan naar smaak wat zout en peper.

Geen rare fratsen dus, maar hele gewone ingrediënten bij dit herfst gerecht. De schotel moet ongeveer 25 minuten in de oven. De voorbereidingstijd zal zeker een half uur zijn. Snij je zelf de pompoen, dan ben je nog iets langer bezig.

Herfst gerechten als in stoofpotjes

Hachee kan je op meerdere manieren maken. Ook met de slowcooker. Of moet ik juíst met de slowcooker zeggen.

Hachee kan je combineren met rijst, met aardappelpuree of misschien vind je het wel lekker met gewone aardappelen. Net wat jij wilt. Deze hachee maak je van 750 gram runderriblappen of hacheevlees.

Maak je het met de slowcooker (waar dit recept voor is), dan kan je het in de ochtend al in de pan stoppen en ’s avonds zo gaan eten! De pan doet de rest, zeg maar.

Dus ook op een drukke dag is deze hachee prima te maken. Het hacheerecept vind je natuurlijk gewoon op onze site.

Spruitjes stamppot

Trek in spruitjes, maar de rest van het gezin vindt spruitjes echt niet te pruimen? Tja, smaken verschillen en bij spruitjes is het nu eenmaal zo dat je het óf heel lekker vindt of er juist helemaal niet aan moet denken.

Maar: stamppotten zijn een ander verhaal in dit artikel over herfst gerechten, zeker als je ons recept probeert.

Stamp de spruitjes stiekem lekker tot een stamppot, samen met aardappelen, heksenkaas, appels en nog wat ingrediënten. Zeker te weten dat het dan wél gegeten wordt. Natuurlijk niet op voorhand al verklappen dat het spruitjes zijn!

Wat eten we vanavond? Stamppot! Klaar. En meer hoeven ze niet te weten… Dat het om een spruitjesstamppot gaat vertel je later maar (of niet).

Pompoensoep; een van de bekendste herfst gerechten

Een heerlijke pompoensoep kan je in de oven maken. Het is eenvoudig te bereiden en het is ook nog eens te maken met weinig ingrediënten. Dat scheelt weer boodschappen doen. Naast pompoen gebruik je uien, winterpeen, aardappel, knoflookteentjes, bouillonblokjes en dan nog water en een laurierblaadje.

Deze heerlijke soep kan je combineren met pompoenpitten, die je even roostert en apart erbij serveert.

Paddenstoelensoep

Als je het dan hebt over herfst gerechten dan hoort de paddenstoelensoep daar echt bij. Want paddenstoelen en herfst zijn natuurlijk wel heel erg met elkaar verbonden. Een heerlijk romige soep maak je van gemengde paddenstoelen, zoals cantharellen, shii-takes en oesterzwammen. Je kunt ook denken aan kastanjechampignons.

Natuurlijk maak je het romig met kookroom en verder gebruik je onder andere nog een rode ui en wat peterselie. Twee teentjes knoflook, snufje tijm en 1 liter groentebouillon en je bent al een heel eind op weg.

Hartige taart met paddenstoelen

Een heerlijk hartige taart die je maakt met champignons, andere paddenstoelen, boerenkool en pancetta past perfect in de herfst. Laat het buiten maar lekker stormen en regenen, binnen geniet je van je gezin/partner of misschien wel gewoon een goed boek en een stuk heerlijke hartige taart. In dit filmpje zie je hoe je het maken moet!

Vegetarische shepherd’s pie met linzen

Een lekker vegetarisch gerecht is deze shepherd’s pie met linzen. Gemaakt met roerbakgroenten, tomaten, linzen, uien, groentebouillon en onder andere aardappelen. Nadat je alles hebt bereid en in de ovenschaal hebt gedaan moet het geheel nog ongeveer een half uur de oven in.

10 herfst gerechten

Vijgen herfstsalade

Ook een salade kan echt van het seizoen zijn. Een vijgen herfstsalade zou dan een optie kunnen zijn. Qua kleur heeft het al de echte herfstkleuren, maar verder zitten er ook herfstgroente in, zoals natuurlijk de pompoen. Verder ga je voor worteltjes, bietjes en dus vijgen.

De salade eet je met ricotta. Denk ook nog aan croutons van notenbrood en maak de salade mooi op!

Rodekoolstamppot

Rode kool is dus ook een groente die bij de herfst hoort. Nu kan je dit gewoon zo als groente bij je aardappelen eten, met een stukje vlees erbij en klaar. Rode kool en appeltjes kan ook. Dat is een heel bekend fenomeen, wat je zelf zo in een pot kunt kopen.

Maar wat dacht je van een keer een variant, zoals rodekoolstamppot? Want die stamppotten zijn toch ook wel lekker in de herfst. Rodekoolstamppot zou je kunnen maken met ananas en chorizo. Hierdoor krijgt het een frisse smaak en het is eigenlijk vrij eenvoudig te maken.

Jachtschotel

Een jachtschotel is eveneens heerlijk om nu te eten. Lekker Hollands met zacht stoofvlees, aardappelpuree, wortel en appel. De jachtschotel zou je al een dag van tevoren klaar kunnen maken. Ideaal voor bijvoorbeeld in het weekend wanneer je wel lekker wilt eten, maar niet uren in de keuken wilt staan.

De aardappelpuree hoef je dan alleen nog maar te maken en de schotel verder af bakken in de oven voor ongeveer 25 minuten.

Ik weet zeker dat jij van deze herfst gerechten gaat genieten wanneer je ze maakt. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven