Herfstdip voorkomen: 3 tips tegen je barre herfstdepressie

In de aanloop naar Sinterklaas en Kerst hebben veel mensen last van een zwaarmoedig gevoel. De blaadjes vallen van de bomen, het wordt steeds eerder donker en de dagen lijken onbestemder dan in de zomer. Alles wat je doet lijkt je meer moeite te kosten dan voorheen, waardoor je overal tegenop ziet en het liefst thuis op de bank zou blijven zitten. Je krijgt meer behoefte aan slaap en eet meer dan gewoonlijk, waardoor je ook nog eens een paar kilo aankomt. Dat is heel normaal. We noemen het herfstperikelen of, als het echt erg wordt, een winterdepressie. Heb jij daar ook wel eens last van? Dan wordt het tijd om daar eens wat aan te doen! Je herfstdip voorkomen, dat doe je met onze tips.

Herfstdip voorkomen

Mensen kunnen zich een beetje somber gaan voelen wanneer de dagen korter worden. Vraag maar eens aan de gemiddelde Scandinaviër wat die van de winter vindt. Want daar duren de kortste dagen echt maar een paar uurtjes. Geen wonder dat er zoveel gaan overwinteren in het zonnige zuiden! Laat je portemonnee een paar maanden aan de Costa del Sol helaas niet toe (dat probleem heb ik ook), dan hebben we nog wel een paar andere goede tips voor je waarmee je een herfstdip voorkomen kan. Een beetje afgekeken van de Scandinaviërs, want dat blijven natuurlijk de experts.

Lichttherapie

Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat de voornaamste oorzaak van een winterdepressie het gebrek aan (intens) licht is. Door het gebruik van sterk licht of licht van een bepaalde kleur kunnen deze klachten dan ook gemakkelijk worden verholpen. Als sneeuw voor de zon. Je kunt naar speciale lichttherapie praktijken, maar je kan ook zelf speciale lichttherapie lampen kopen. Dat laatste is waarschijnlijk het slimste, want één ding is zeker: deze herfstperikelen komen ieder jaar weer terug. Meestal is een kuur van 10 dagen voldoende om er weer bovenop te komen. Hierbij wordt licht gebruikt van 2500 lux tot 10.000 lux. De kuur duurt afhankelijk van het type lamp 15 minuten tot een uur per dag, iedere ochtend.

Eruit!

Natuurlijk kan je de hele dag onder die lekkere nieuwe lamp van je gaan hangen. Maar vergeet niet dat dat was bedoeld als extraatje 😉 . Daglicht blijft een van je levensbehoeftes. Dus ook al regent het en zie nog geen straaltje zonlicht: toch naar buiten. Want wanneer kan je beter een luchtje scheppen dan tijdens een wandeling in een herfststorm? Krijg je weer wat van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid licht binnen. Maar het maakt ook je hoofd leeg van al die sombere herfstgedachten. Verzamel leuke spulletjes voor op de herfsttafel met de kids, en je bent de regen zo vergeten.

Droge lucht

Je staat er misschien niet bij stil, met al die regenbuien, maar jouw huid loopt in de winter een grotere kans op uitdrogen dan in de zomer. Omdat de centrale verwarming in de winter zorgt voor extreem droge lucht in je huis, kan je een droge huid en pijnlijke ogen voorkomen door een luchtbevochtiger te plaatsen. Als je verder wat royaler gebruik maakt van bodylotion, dagcrème en handcrème zit je binnen een paar dagen letterlijk en figuurlijk weer beter in je vel. En da’s ook geen straf toch, dames? 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven