Herstel na de bevalling; met deze tips zit je snel weer lekkerder in je vel

Herstellen na de bevalling; iedere vrouw ervaart het anders. Sommige vrouwen gaat bevallen makkelijk af. Voor hen geldt dan ook het gemiddelde van 6 tot 8 weken herstel na de bevalling, bijvoorbeeld voor je bekkenbodem maar ook je ijzergehalte en oververmoeidheid.

Echter, voor verreweg de meeste vrouwen is de bevalling een lange, uitputtende en vaak pijnlijke prestatie. Een topprestatie welteverstaan! Je hebt een kind op de wereld gezet. Voor het eerst mag je je kleintje echt zien en vasthouden; een prachtig, hartverwarmend moment om nooit te vergeten.

Even voel je geen pijn en vermoeidheid meer, alleen maar liefde en geluk. Bovendien is de kans groot dat je nog verdoofd bent van de pijnstilling als je daarvoor hebt gekozen. En of dat je nu thuis bent bevallen of in het ziekenhuis, de periode en het herstel na je bealling staat daar helemaal los van.

3 tips om het herstel na je bevalling een handje te helpen

Je zou bijna in het sprookje gaan geloven dat dit geluk vanaf nu al jouw vermoeidheid, pijn en ongemakken zal overstijgen, maar helaas, dat is echt wishful thinking. En de informatie die je na de bevalling krijgt is ook maar summier.

Vandaar ook dat we je graag wat tips geven voor je herstel na de bevalling, of het nu gaat om je bekkenbodem of om andere problemen die na je bevalling zijn ontstaan.

Zodra de pijnstilling is uitgewerkt en je weer thuis bent, merk je dat de vermoeidheid, pijn en ongemakken ook weer aanwezig zijn.

En in de meeste gevallen heb je ook nog heel wat korte nachtjes voor de boeg met je newborn. Daarom is herstel na de bevalling iets om serieus te nemen en de tijd te geven.

Hoe zwaarder je bevalling was, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te herstellen. Staar je dus niet blind op die 6 tot 8 weken, want dit is slechts een gemiddelde.

Heb jij een pittige bevalling achter de rug en voel je je overreden door een trein? Met deze 3 tips zit je snel weer lekkerder in je vel!

tips voor herstel na bevalling

1. Pak alle slaap die je pakken kan

Zoals bekend, zijn de eerste weken en maanden het zwaarste. Je lichaam is nog volop herstellende en je pasgeboren baby slaapt nog niet door.

Dit zorgt voor korte en gebroken nachten en deze vermoeidheid breekt je op, zeker met een nog herstellend lichaam. Als je hier niets mee doet, krijg je alleen maar meer klachten en kom je in een vicieuze cirkel terecht, met alle gevolgen van dien.

Pak daarom alle slaap die je pakken kan!

Het bevordert zowel je fysieke als je mentale herstel. Als je goed hebt kunnen slapen, kun je je beter focussen, ben je minder emotioneel en kan je meer aan. In de kraamperiode kun je met je kraamverzorgende gezette tijden afspreken wanneer jij overdag slaapt en zij de baby verzorgt.

Vaak kan dat prima tussen 2 voedingen door. Als je kraamperiode voorbij is, is het aan te raden om overdag te slapen wanneer je baby ook slaapt. Alle beetjes helpen om extra energie op te doen. Dus laat de boel de boel, het huishouden wacht wel. Je baby en jij zijn nu prioriteit 1.

Nachtdiensten draaien voor je baby

Goed. Je baby kan nu eenmaal nog niet doorslapen en zal zich dus de komende tijd ’s nachts nog wel laten horen. Daar kan je weinig aan veranderen. Wel kun je met je partner afspreken dat jullie om de beurt “nachtdienst” draaien. Fijn voor je herstel na de bevalling als je deze zorg kan delen met je partner, zeker ook als je last hebt van je bekkenbodem.

Op die manier kan je om de nacht in ieder geval zelf ook doorslapen. Geef je borstvoeding en zit je er zelf helemaal doorheen? Kies er dan voor om af te kolven voor de nacht, zodat je partner de baby ook kan voeden op deze momenten. Ook jij hebt immers je rust nodig.

Het is wel aan te raden om dat dan al vanaf het begin af aan zo te doen, zodat je baby niet beter weet als het gaat om combineren van borstvoeding en flesvoeding.

Ben je onzeker over jouw borstvoeding, het kolven en de hoeveelheid voeding die je baby krijgt? Maak dan een afspraak met een lactatiedeskundige. Zij kunnen jou gerust stellen en een persoonlijk plan van aanpak opstellen.

Heb je geen partner (meer) en ben je nog wel volop herstellende? Schakel dan de hulp in van je ouders, familie of vrienden. Schaam je niet en vertel ze hoe je je voelt. Mensen die van je houden, helpen je graag. Misschien kan er iemand de eerste maanden met regelmaat bij je logeren of andersom?

2. Voor het herstel na je bevalling: Vul een eventueel ijzertekort zo snel mogelijk aan

Bevallen gaat altijd gepaard met bloedverlies. Heb je een “normale” voorspoedige bevalling, dan valt de hoeveelheid bloedverlies meestal mee en vult dit zichzelf snel genoeg aan.

Er zijn echter ook veel vrouwen die de bevalling als lang en zwaar ervaren. Als het dan ook nog eens niet voorspoedig gaat of als er complicaties met bijvoorbeeld de placenta zijn, dan kan er een serieus ijzertekort ontstaan. Dit komt, doordat je dan veel meer bloed verliest dan wat “standaard” is.

In dat geval is het zaak het ijzertekort zo snel mogelijk aan te vullen.

Bloedarmoede door ijzertekort

Na de bevalling wordt je HB-gehalte gemeten. De medische term voor ijzer. Valt je HB-waarde onder de 6,2, dan heb je ernstige bloedarmoede. Dit zorgt voor zware vermoeidheid, bleekheid, duizeligheid, verlies van spierkracht, kortom vaak algehele malaise. In deze staat kun je niet goed voor jezelf en je baby zorgen.

Beval je in het ziekenhuis en is je HB-waarde na de bevalling rond de 6 of minder? Dan krijg je een bloedtransfusie om je lichaam op weg te helpen bij de aanmaak van hemoglobine (HB).

Bij zo’n lage waarde duurt het anders te lang als je lichaam dit allemaal zelf moet doen. Later, na ontslag uit het ziekenhuis, is het wel aan te raden om je ijzertekort nog verder aan te vullen met een ijzer-supplement.

IJzertekort aanvullen om herstel na bevalling te versnellen

Een goed opneembaar ijzer-supplement, welke ook vaak in het ziekenhuis zelf wordt aangeraden, is Floradix. Dit kun je bij vrijwel elke drogist kopen. Blijf dit net zo lang slikken conform gebruiksaanwijzing, totdat je voelt dat de ernstigste klachten verdwijnen.

Je kan er voor kiezen om opnieuw je bloed te laten prikken op HB-gehalte, als je tegen die tijd zeker wilt zijn van je zaak. Hoe hoger je ijzergehalte, hoe beter je in je vel gaat zitten.

Eet ook vooral ijzerrijke voeding en als je behoefte hebt aan meer advies op dat gebied, maak dan een afspraak met je huisarts, een gewichtsconsulent of een diëtist.

Zij kunnen daarnaast ook eventuele andere vitamines of mineralen tekorten aan het licht brengen als deze er zijn en advies geven hoe je deze het beste aan kunt vullen.

Ook hiervoor geldt; een evenwichtig en gezond voedingspatroon met de juiste en voldoende vitamines en mineralen, zorgen ervoor dat jij beter in je vel gaat zitten.

3. Bekkenbodemspier oefeningen voor herstel bekkenbodem na bevalling

Last, but not least; doe bekkenbodemspieroefeningen om het herstel van je bekkenbodem na je bevalling te bespoedigen..

Je hebt net een volledig babylichaam uit je lichaam geperst, want logischerwijs resulteert in een verzakking van je onderkant.

Als je niet op tijd begint met het trainen van je bekkenbodemspieren, kunnen deze nog meer verzakken, verslappen en je kunt last krijgen van bekkeninstabiliteit of andere ongemakken in de bekken- en heupregio.

Geen pretje als je dagelijks je baby tilt en de trap op en af gaat. Stel dus voor jezelf een plan op wat voor jouw persoonlijk het beste helpt.

Je kan een afspraak maken met een bekkenbodemfysiotherapeut. Deze wordt deels vergoed. Raadpleeg hiervoor je eigen zorgverzekering. Zij kunnen een persoonlijk behandelplan met je opstellen plus je blijft op controle de komende tijd.

In dit geval heb je een stok achter de deur als je die nodig hebt. Heb je genoeg discipline om de klus zelf te klaren? Dan voldoet het ook als je een app downloadt, gericht op het trainen van je bekkenbodemspieren.

Ik raad je de app BekkenBodem aan. Deze is duidelijk, overzichtelijk en werkt stapsgewijs. Eerst leer je je bekkenbodemspieren op de juiste manier te ontspannen, om ze vervolgens te versterken. Je kan daarbij kiezen uit verschillende trainingen, die je kunt afwisselen.

Zo kun je je bekkenbodemspieren trainen op de manier die het beste bij jou past.

Lieve mama, ik hoop dat deze tips ook jou een stuk op weg helpen met je herstel na de bevalling. En onthoud, ook jij gaat je weer beter, soepeler en fitter voelen. Wees mild voor jezelf en geef het tijd. Succes, ontspan en geniet van je wonder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven