Het babydilemma: voor vrouwen die twijfelen over kinderen krijgen

Het babydilemma. Veel meisjes weten het al als ze een jaar of 3 zijn. Wat ze willen worden? Mama, met stip op één. Of althans, dat denken ze. Op basis van sjouwen met de poppenwagen, en 5 keer per dag nieuwe kleertjes op die pop. Als je ouder wordt ga je inzien dat er stiekem nog wel wat meer komt kijken bij het moederschap. En dat dat straaltje water dat uit je Baby Born doll liep misschien geen érg realistische weergave is van een echte volle luier. Oh, en dat wijntjes met vriendinnen en verre reizen met je lief toch ook wel erg lekker zijn. En lag er niet ook nog ergens een carrière op je te wachten? Voor je het weet ben je de dertig gepasseerd en sta je voor een van de grootste dilemma’s van het leven: het babydilemma.

Lees ook: Kids in huis? Dag vrijheid!

Tik-tak-tik-tak

Wat horen we daar tikken? Is dat jouw biologische klok? Jawel, waar mannen vruchtbaar zijn tot ze al lang kleinkinderen hebben, is dat bij ons dames wel anders. We hebben ‘een houdbaarheidsdatum’. Maar goed, no pressure, ladies 😉 .

het babydilemma

Tot je dertigste is je vruchtbaarheid optimaal. Daarna gaat je hoeveelheid eicellen snel afnemen. Een beetje snuffelwerk met behulp van mijn goede vriend Google leert me dat ik iedere maand zo’n 20% kans heb om zwanger te worden. Niet al te weinig, maar ook niet al te veel. Na je dertigste wordt dat steeds een beetje minder. Ook de risico’s op complicaties nemen dan langzaam toe. Aangeraden wordt om vóór je 35ste aan kinderen te beginnen. Verstandig dus, als je een kinderwens hebt, om er voor die tijd werk van te maken. Maar o ja, werk had je ook al.

Werken of mama, of werkende mama?

Afgezien van lekkere wijntjes en verre reizen, staat nog iets lijnrecht tegenover mijn eventuele kinderwens. Carrière maken. Voor papa’s geen probleem, maar voor veel vrouwen die mama willen worden ligt dat toch net effe anders. Werk en gezin combineren is vaak een hele uitdaging. En hoe groter dat gezin wordt, hoe meer handen mama nodig lijkt te hebben. Heb jij je kinderwens aangepast aan je werk? Of heb je het juist andersom geregeld?

Hoe het ook zij, voor veel vrouwen komt mama worden vaak tegelijk met het opklimmen in een baan. Geen makkelijke combi. En je zou niet de eerste zijn die er haar kinderwens voor uitstelt. Of de komst van een broertje of zusje voor je mini-me. Maar Moeder Natuur maakt het ons niet makkelijk: je biologische klok tikt namelijk wel vrolijk door. Gevolg? Je staat voor het babydilemma.

Lees ook: Topvrouwen over kinderen

Het babydilemma

Wel of geen kind? Of wel een kind, maar nu nog even niet? Het is misschien wel een van de moeilijkste vragen in het leven van een vrouw. Als je al te kiezen hebt natuurlijk… Velen van ons willen graag een kindje, maar wanneer? Als je nog in de twintig bent heb je de ‘luxe’ om daar nog over na te denken. Maar als je de dertig gepasseerd bent, dwingt je lichaam je tot nadenken. Want je eicellen hebben maling aan je drukke leven. En ze hebben maling aan wat jij nog allemaal met je tijd wilt doen. Speciaal voor al die vrouwen die twijfelen over of ze moeder willen worden, en wanneer dan, schreef Ida Kersseboom het boek Het Babydilemma. En ze is ervaringsdeskundige: Ida liep zelf maar liefst 6 jaar te wikken en wegen. Hartstikke gevaarlijk, zegt ze achteraf. Voor hetzelfde geld had ze nooit van haar dochter en zoon kunnen genieten.

Bij twijfel: doe iets

Twintigers hebben nog de ruimte om te wikken en wegen. Ben je de dertig gepasseerd, dan raad Ida je één ding aan: wees bewust. Ben je bewust van de tijd die doortikt. Geen prettig idee, maar het dwingt je wel tot nadenken. Liever bewust kinderloos omdat je er zelf weloverwogen voor gekozen hebt, dan gedwongen kinderloos omdat de tijd op was. Vrouwen zijn ontzettend goed in het vooruitschuiven van moeilijke beslissingen. Maar in dit geval is het wél belangrijk dat je er al op tijd over na gaat denken. Juist als je al een drukke baan hebt, en ook ontzettend van je me-time geniet.

Sta jij ook voor het Babydilemma, dan kan het lees- en doe-boek van Ida Kersseboom je helpen bij je keuze. Het staat vol verhalen van mama’s en vrouwen die juist géén mama zijn geworden. Je leest over trends, consequenties, ervaringen, quotes, statistieken, en meer. Via invuloefeningen ga je bewust nadenken over het moederschap, en of dat bij jouw ‘droomleven’ past. Cartoon baby’s Dil en Emma zorgen voor wat humor. Het babydilemma is van zichzelf immers al zware kost 😉 .

Lees ook: Moeder zijn en er nog van genieten ook!

Winnen?

Wil jij een exemplaar van het Babydilemma winnen? Vertel ons dan over jouw persoonlijke dilemma, en wie weet krijg je straks een steuntje in de rug met dit mooie boek! De actie loopt tot 6 juni 2017.

Let op: deze winactie is afgelopen. De winnaar heeft bericht gehad.

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

 

 

15 gedachten over “Het babydilemma: voor vrouwen die twijfelen over kinderen krijgen”

 1. Avatar foto
  Anneliese de Waal

  Ik doe graag mee, zou het graag willen geven aan mijn zus !! 🙂

  Groetjes van,
  Anneliese de Waal

 2. Wij kregen maar geen kindjes en gingen van ziekenhuis naar ziekenhuis.
  Na 10 jaar kregen wij te horen dat het niet zo ver zou komen.
  Wij wilden het zó graag!
  Wij stonden toen voor het Dilemma, zonder kinderen verder te gaan of ……… iets anders proberen
  Dat dilemma duurde maar heel kort, want na vele jaren kregen wij een prachtige dochter en zoon via adoptie uit India.
  Dat is het mooiste wat ons ooit is overkomen.
  Ik doe graag mee met deze winactie, want ik ben heel benieuwd naar dit boekje.
  Ik volg je op Bloglovin.

 3. Mijn dilemma is vooral dat het met mijn gewicht nog niet verstandig is. Heel vervelend maar misschien vind ik dat stiekem ook nog wel heel erg veilig.
  Ik ben een echte Waterman, ik hou van mijn vrijheid, past een kind wel in ons leven?

 4. Ik zou deze heel graag voor mijn zus willen winnen…. ik denk dat ze er echt heel veel aan zou hebben…

  Facebook: An Na

 5. Avatar foto
  marij brand

  mijn dilemma is…. gaan we nog wel of niet voor een tweede… mn dochtertje is nu 2 jaar en ik vind het allemaal zo makkelijk en relaxt nu. Dus twijfel of we nog voor een tweede willen gaan

 6. Fijn om eens te horen dat meer vrouwen stevig met dit dilemma zit. Ik zit tussen vriendinnen merbau kinderen en vrrijgezelle vriendinnen. Zelf heb ik een relatie, maar moet ik zelf ook nog niet aan kinderen denken. Maarr voel ik wel erg de druk van je moet toch wel een keer opschieten… Ik ben erg benieuwd hoe de vrouwen in het boek er mee omgaan.

 7. Mijn beste vriendin zit met dit dilemma, en twijfelt steeds meer als ze mijn kinderen ziet gaat jet wel kriebelen. Misschien heeft ze iets aan dit boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven