Het beste voor je kind; RTL slaat op hol met opvoedingsprogramma

Het beste voor je kind. Met open mond heb ik naar de tv zitten loeren. Jullie ook? Dit keer geen film op tv met Ryan Reynolds of Channing Tatum waar mijn mond van openviel. Nee, dit keer een RTL programma over verschillende vormen van opvoeden. En wat voor vormen van opvoeden. Het nieuwe tv-programma ‘Het beste voor je kind’ op RTL brengt bijzondere opvoedingen onder de aandacht en is toch wel even een dingetje. Wat mij betreft, maar aan de social media te zien ben ik niet de enige 😉 .

Opvoeden in verschillende stijlen in ‘Het beste voor je kind’

Waar gaat het over? Drie gezinnen worden gevolgd in hun leven waarbij de opvoeding centraal staat. Ik noem ze voor het gemak even gezin 1, gezin 2, gezin 3.

het beste voor je kind

Gezin 1 is helemaal in spirituele werelden. Dat houdt in dat ze iedere dag een aantal keer hun aura schoonmaken met lavendelolie en niet naar een normale school gaan, maar een spirituele school. Hier leer je dat er meer op de wereld is en ook de rol die de natuur in het leven speelt. Het doel; jezelf verbinden met dat wat er nog meer op de wereld is.

Dan gezin 2. Een gezin met 6 kinderen die niet naar school toe gaan. De ouders vinden thuisonderwijs namelijk het beste voor je kind, vandaar ook dat zij zelf hun kinderen onderwijzen en begeleiden in het opgroeien. Het doel; een kind wat zijn eigen talenten leert ontdekken en ontwikkelen en van zichzelf leert houden.

Lees ook: zelfbewust opvoeden, wat is dat eigenlijk?

En dan gezin 3, bestaande uit een moeder en zoontje van 3 jaar oud, waarbij de moeder volledig gefocust is om haar kind klaar te stomen tot prof voetballer. Alles wat zij doet staat in het teken van haar kind, maar dan wel in de richting die zij voor hem bedacht heeft. Het doel; een prof voetballer die veel geld verdient en weet dat hij dat aan zijn moeder te danken heeft.

Aparte opvoedingen als je het mij vraagt

Zo, nu je wat meer over het programma weet, nu de…..tja ik kan het niet anders noemen dan aparte…..opvoedingen.

Spiritueel de wereld door

Gezin 1 is dus zweverig….natuurlijk niets mis mee. Iedereen zijn eigen ding, maar wel een beetje aan de te zweverige kant als je het mij vraagt. Om de haverklap je aura schoonmaken door gekke bewegingen om je hele lichaam te maken, niet echt wat je iemand snel op straat zal zien doen voordat degene de supermarkt ingaat ofzo. Is dit dan wel het beste voor je kind?

Lees ook: opvoeden met humor, soms zit het mee en soms zit het tegen

Thuisscholing

Gezin 2. Thuisscholing. Nou dat kan. Misschien beter om ze naar school te sturen voor de sociale contacten, maar goed in principe niets mis mee. Wel een beetje apart als je zelf geen docent bent. De gedachte die de ouders er dan ook achter hebben: ‘Je hoeft echt niet je kinderen naar school te sturen. Ouders leren een kind wat nodig is. Aardrijkskunde heb je bijvoorbeeld echt niet nodig. Dat leer je vanzelf wel’.

Vanzelf…..tuurlijk! Je weet uit het niets waar Duitsland ligt of wat liquide middelen zijn (oke dat laatste is wel voor een latere leeftijd, maar toch. En een echt diploma? ‘Ajoh ze kunnen toch staatsexamens doen of een diploma online bemachtigen? Het is veel belangrijker dat ze het huishouden leren.’ Ja dat gaat vast lukken als ze de schoolstof niet beheersen. Ow en school van 08.30 tot 16.00 is niet nodig. Ze herhalen veel dingen en dat hebben kinderen helemaal niet nodig. Nee mijn dochter kon inderdaad na één keer proberen uit het niets lopen en zelfs rennen 😛 .

Mama pro

And the least but not last….gezin nummer 3. Mama leeft op de zak van haar ouders en wil haar kind zo goed mogelijk pushen om prof voetballer te worden. Dit houdt in dat het kleintje al op 3- jarige leeftijd een druk schema heeft. Een schema dat bestaat uit shoppen en eten in dure restaurants. Mama is namelijk van mening dat het kind anders een loser wordt ……dat zegt genoeg toch?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind het maar apart. Tuurlijk hebben ze wel de extreemste gevallen uitgekozen en het lekker aangedikt. Maar hierbij denk ik toch echt wel…KOEKOEK!

Lees ook: relaxed opvoeden doe je zo

Want wat is nu eigenlijk het beste voor je kind?

Als je het allemaal bij elkaar trekt in minder overdreven vorm, dan zou je zomaar eens de ideale situatie kunnen hebben. Dus het doorzettingsvermogen en de volle steun van mama in gezin nummer 3, de goede hulp met huiswerk en het inzicht in het huishouden van gezin nummer 2 en de liefde en rust van gezin nummer 1.

Tja dan heb je eigenlijk een heel stabiel en gelukkig gezin.

Voor de mama’s die het niet hebben gezien, kijk echt de herhaling. Het is de moeite waard. Of je het nu volledig met een bepaalde opvoeding eens bent, over de grond rolt van het lachen of er pisnijdig om wordt, het blijft leuk tv-vermaak.

En heb je het wel gezien? Wat vond jij ervan.

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

4 gedachten over “Het beste voor je kind; RTL slaat op hol met opvoedingsprogramma”

  1. Ik vond het echt een geweldig programma!! Zelf kijk ik nooit tv maar dit wilde ik niet missen, dus vanmiddag de herhaling gekeken. Wat geweldig dat ze dit zo laten zien! Daarnaast vind ik het ontzettend dapper dat de ouders hieraan meewerken want je weet dat je finaal onderuit gehaald kunt worden (eigenlijk: zal worden) door de kijkers. Ik heb genoten van iedere minuut, ik vind het zo moedig! Echt leuk om te zien hoe mensen allemaal verschillend zijn. Prachtig, ik kan niet wachten tot de volgende aflevering online komt!

  2. Ik heb zelf (nog) geen kinderen, maar ook ik heb met open mond zitten kijken. Bij de eerste twee gezinnen vind ik het vooral zielig dat de kinderen weg worden gehouden van het reguliere onderwijs, dat isoleert ze denk ik best wel. Vroeg of laat moeten ze misschien naar de hogere school of MBO/HBO en dan missen ze volgens mij best wel wat sociale skills.
    Laatste jongetje vind ik echt heel zielig. Ik geef het hem te doen als hij op een dag moet gaan vertellen dat hij liever iets anders wil worden. Hoe erg is het dat de lat al zo hoog ligt? Je wordt profvoetballer of loser… lekker dan.

  3. Jeetje, dat mensen zich ook voor dit soort programma’s aanmelden. Daar sta ik dan nog meer van te kijken. Het lijkt wel alsof ze op zoek zijn naar kritiek ofzo. Want ze weten dat ze dat gaan krijgen natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven