Het doorbreken van het glazen plafond begint misschien wel bij de vader

Doorbreken van het glazen plafond wordt eenvoudiger als ook het vaderschapsverlof uitgebreid wordt. Dat is een van de conclusies die voortkomt uit het onderzoek van professor Tom W.J. Schulpen, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde. Het artikel ’the Glass ceiling’ verschenen in ‘Medical Hypotheses‘ beschrijft de oorzaken en het effect van hersenveranderingen. Hersenveranderingen die vaders doormaken als er een uitgebreider vaderschapsverlof komt.

Vaderschapsverlof mogelijke oplossing voor doorbreken van het glazen plafond

Hersenen van moeders veranderen onder invloed van zwangerschapshormonen (we hebben niet voor niets last van zwangerschapsdementie 😛 ) .  Hierdoor krijgen zorgtaken en aandacht voor het kind de prioriteit. Een perfect werkend systeem dus. Bij veel ambitieuze vrouwen -voorheen gedreven om hun ambitie waar te maken- verdwijnt deze gedrevenheid voor het bereiken van een topfunctie. Het doorbreken van het glazen plafond wordt door minder vrouwen geambieerd en de cirkel is een soort van rond.

het glazen plafond en vaderschapsverlof

Bij vaders die direct na de geboorte van hun kind zorgtaken op zich nemen blijken in dezelfde gebieden als bij moeders hersenveranderingen op te treden. Een logisch gevolg daarvan zou kunnen zijn dat de vader niet alleen meer betrokken raakt bij de zorgtaken, maar dat het ook nog eens uit zichzelf gebeurt. Zonder dat je daar als moeder om hoeft te vragen 😉 . Lang leven de échte emancipatie.

Verandering van de hersenen

Onze hersenen zijn plastisch en vernieuwen zich steeds weer, vooral in die gebieden die nieuwe vaardigheden opslaan. In de zwangerschap veranderen bij de moeder bepaalde hersengebieden. Precies die gebieden die van belang zijn voor de zorg van het kind. MRI onderzoek heeft dit aangetoond. Deze veranderingen blijven langdurig en mogelijk levenslang aanwezig. Deze natuurlijke behoefte voor meer zorg voor het kind geeft minder tijd voor het najagen van een top carrière, waarvoor lange werkweken nodig zijn.

Mannen hebben deze biologische verandering niet en dus meer tijd voor carrière planning. Deze ongelijke situatie versterkt dan ook het glazen plafond en zal niet door quota of andere maatregelen worden doorbroken.

Lees ook: alleenstaande ouder zonder co-ouderschap

Kort na de geboorte aan de bak

Het is wel zo dat de jonge vaders direct na de geboorte -of in ieder geval heel kort erna- aan de bak moeten. Zeer recent onderzoek wijst dus uit dat vaders, die kort na de geboorte de verzorging van hun kind op zich nemen, zelf oxytocine aanmaken. Hierdoor treden in die hersengebieden, die de zorgtaken regelen, dezelfde veranderingen op als bij moeders. Het kind -en de zorg ervoor- krijgen dan ook prioriteit.

Logisch gevolg van deze veranderingen bij jongze vaders zal zijn dat ook zij minder aandacht en tijd aan hun carrière zullen geven, waardoor een gelijk speelveld voor het bereiken van een toppositie voor de moeder weer open ligt. Vaderschapsverlof is daarbij het sleutelwoord.

Scandinavië, waar vaderschapsverlof al lange tijd bestaat, kan als voorbeeld dienen voor verder onderzoek naar deze hypothese.

Ik vind het een rete goede reden om met elkaar voor een langer en uitgebreider vaderschapsverlof te pleiten!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven