Het nieuwe werken, een uitkomst voor de werkende moeder?

Werkende moeder en het nieuwe werkenHoe zie jij je toekomst als werkende moeder voor je? Ben jij ambitieus en wil je liefst 4 of 5 dagen per week (misschien zelfs wel meer) werken bij het bedrijf zelf? Of ben jij een werkende moeder die het liefst een paar dagen werkt? Puur voor de financiën om vervolgens thuis van je kinderen te genieten? Nog ’n optie: misschien ben jij die werkende moeder die probeert balans te vinden tussen (veel) werken en toch thuis zijn voor de kinderen als het nodig is? Dan is het nieuwe werken wellicht iets voor jou. Maar pas op, er zitten ook nadelen aan!

Lees ook: Wat heeft het regeerakkoord voor werkende ouders in petto?

Wat is Het Nieuwe Werken precies?

Het nieuwe werken heeft de balans meer liggen op de flexibiliteit. Op het van huis uit werken en de zelfstandigheid van de werknemer dan op de aanwezigheid op kantoor. Het beoordelen van de werknemers veranderd hiermee ook sterk. In plaats van het aantal uur dat je op je werk aanwezig was, ligt de focus nu op iets anders. Namelijk op de resultaten die je behaalt.

En het behalen van resultaten, dat kan ook thuis! Hoewel… Zelf heb ik in ieder geval twee afleidende factortjes rondlopen 😉 . En dan tel ik de hond nog niet eens mee! Je kan het je vast al een beetje voorstellen. Het nieuwe werken heeft óók nadelen. Hieronder zetten we die (met natuurlijk de mooie voordelen!) op een rijtje.

Het Nieuwe Werken, de voordelen en nadelen

Het nieuwe werken is eigenlijk niet zo nieuw meer. Maar het nieuwe werken komt wel steeds meer in de belangstelling. Steeds meer bedrijven gaan hiertoe over. Maar niet alleen om haar werknemers tegemoet te komen. Nee, het kan ook enorm de kosten drukken. Kantoren worden op de schop gegooid omdat het aantal werknemers op de vloer sterk afneemt. Er worden open kantoortuinen gecreëerd en flexibele werkplekken. Een van de voordelen voor de economie is dan ook de kostenbesparing.

Werknemers die behoefte hebben aan structuur kunnen hier echter een groot nadeel aan beleven. Aan de ene kant is de begeleiding van de manager vaak ‘zoek’, omdat deze ook nog worstelt met de inzet en aanpak van Het Nieuwe Werken. Aan de andere kant zijn de kantoortuinen vaak rumoeriger en onrustiger waardoor concentratieproblemen optreden. Daarnaast komen door Het Nieuwe Werken de sociale contacten in het gedrang als de werkgever dit niet in de gaten houdt.

Voor- en nadelen van Het Nieuwe Werken voor werkende moeder

Voor de werkende moeder liggen de voor- en nadelen, naast de bovenstaande, nog op een heel ander vlak. Als werkende moeder zal je Het Nieuwe Werken waarschijnlijk inzetten om ook thuis te zijn voor je kinderen als zij thuis komen uit school. Het is fijn om er voor je kinderen te zijn en het is financieel ook nog eens aantrekkelijk omdat ze niet naar de BSO hoeven. Of naar de kinderopvang. Maar in veel gevallen ‘breekt’ het ook je dag. Want hoe je het ook went of keert… thuis werken met kinderen betekent dat je regelmatig gestoord wordt. Dit haalt je uit je concentratie. Daardoor ben je aan het einde van je dag nog niet klaar met hetgeen je eigenlijk had moeten doen. Het gevolg hiervan is dat je vaak in de avond doorwerkt wat weer ten koste gaat van je sociale contacten, je beweging en je ontspanning.

Daarnaast zullen er ook veel vrouwen zijn die nog even gauw een was doen, het aanrecht opruimen of de stofzuiger door het huis halen. Allemaal taken die ze niet kunnen laten liggen omdat ze de rommel niet kunnen aanzien, maar die wel ten koste gaan van het werk en concentratie op dat moment. Wordt je opeens een werkende moeder met een dubbele to-do-list…

Waarom mannen hier geen last van hebben?

Mannen zijn beter in staat om zich af te sluiten. Het merendeel van de vrouwen zal dit herkennen. Wie wordt er bijvoorbeeld midden in de nacht wakker als een van de kinderen huilt? Het lijkt erop dat vrouwen geboren zijn met een ‘afwijking’ die ‘moederen’ heet, een afwijking die vaders niet kennen. Wij vrouwen voelen onszelf vaak genoodzaakt om te reageren op onze kinderen als ze een bepaalde behoefte uiten. Om ze eten te geven, te zorgen dat ze schoon naar bed gaan, ze te troosten als het nodig is. Zo’n ingebouwd mechanisme om te zorgen voor. anderen En juist dat mechanisme maakt Het Nieuwe Werken voor de werkende moeder zowel fantastisch als funest. Wat denk jij? Zou het Nieuwe Werken voor jou kunnen werken?

Lees ook: Wat nou Nieuw, dit is toch Het Normale Werken?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven