Hevige menstruatiebloedingen verhelpen met een NovaSure behandeling

Hevige menstruele bloedingen kunnen heel vervelend zijn. Veel vrouwen ervaren het echt als problematisch. Vrees niet: je bent in ieder geval niet de enige die er last van heeft. En je hoeft je er vooral niet voor te schamen! Dat is niet het enige positieve ‘nieuws’ dat we voor je hebben… Hevige menstruatiebloedingen verhelpen is namelijk ook een optie. Veel vrouwen lopen er hun hele leven (althans, tot een zeker moment, ookwel de overgang genoemd) mee rond. Maar dat is dus niet nodig.

Vrouwen kunnen tegenwoordig relatief eenvoudig verlost worden van hevig menstrueel bloedverlies door verwijdering of beschadiging van het baarmoederslijmvlies. De NovaSure behandeling blijkt hierbij superieur aan andere vergelijkbare technieken. Deze snelle, eenmalige behandeling vindt poliklinisch onder lokale verdoving plaats wat voor de meeste vrouwen acceptabel is. Dit volgt uit het promotie onderzoek van gynaecoloog in opleiding Josien Penninx.

Ongemak door hevig bloedverlies tijdens je menstruatie

Één op de vijf vrouwen ondervindt ongemak door hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Langdurige en zware menstruaties hebben grote invloed op de kwaliteit van leven bij deze vrouwen. Maar hier is wat aan te doen. Hevige menstruatiebloedingen verhelpen kan namelijk door middel van een simpele ingreep.

Hevige menstruatiebloedingen verhelpen

Vrouwen met hevige menstruatiebloedingen kunnen tegenwoordig met een eenvoudige, ingreep van deze klachten worden verlost. Wil jij hevige menstruatiebloedingen verhelpen in plaats van steeds maar aanmodderen met tampons, maandverband en paracetamol? Verdiep je dan eens in de NovaSure behandeling.

Een NovaSure behandeling, wat houdt dat in?

Het klinkt ideaal: hevige menstruatiebloedingen verhelpen. En het is, zoals gezegd, ook een eenvoudige ingreep. Maar het blijft wel een behandeling waarvoor je naar het ziekenhuis moet. Wat houdt zo’n NovaSure behandeling dan in? Tijdens de behandeling wordt het baarmoederslijmvlies verwijdert of beschadigt. Het voordeel ten opzichte van andere behandelingen is dat dit een veiligere, technisch simpelere en snellere verrichting is. Er is minder verdoving nodig en de ingreep kan poliklinisch of in dagopname worden uitgevoerd. Na behandeling vermindert het menstrueel bloedverlies of soms verdwijnt het zelfs helemaal, terwijl de baarmoeder behouden blijft. Uit het promotieonderzoek van Josien Penninx blijkt dat de meeste vrouwen de voorkeur geven aan deze behandeling. Op de poliklinische behandelkamer, en met een lokale verdoving.

In een vergelijking met drie andere vergelijkbare behandelingen blijkt de NovaSure behandeling superieur. Tenminste, dat concludeert Josien Penninx in haar promotieonderzoek. Meer patiënten menstrueren zelfs helemaal niet meer. Ook zijn er minder vervolgbehandelingen nodig en is de tevredenheid vijf jaar na de ingreep groter.

Meer informatie over de behandeling

Met de Novasure behandeling zijn vrouwen in 2 minuten (!) verlost van hevig menstrueel bloedverlies. Tijdens de ingreep wordt onder verdoving het baarmoederslijmvlies verhit waardoor het wordt beschadigd of verwijderd. Dit baarmoederslijmvlies is de veroorzaker van de klachten tijdens de menstruatie.

Hevig menstrueel bloedverlies werd vroeger behandeld met medicijnen of via een chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Sinds de jaren tachtig is de relatief kleine chirurgische ingreep mogelijk waarbij de buitenste laag van het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd of beschadigd. De afgelopen jaren is de techniek van deze behandeling continu verbeterd en met uitstekend resultaat. Inmiddels werken gynaecologen met de zogenaamde ’tweede generatie technieken’.

Lees je goed in over de gevolgen!

In het door ons ontvangen bericht staat overigens niets vermeld over enige risico bij het daarna zwanger willen raken. Mocht dat het geval zijn dan is ons advies om contact op te nemen met het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven waar dit onderzoek heeft plaatsgevonden en waar ze de behandeling ook uitvoeren. Wil jij hevige menstruatiebloedingen verhelpen en overweeg je een NovaSure behandeling? Verdiep je er dan eerst grondig in.

Lees ook: Hoe overleef ik mijn menstruatie? Alle taboes op een rijtje

2 gedachten over “Hevige menstruatiebloedingen verhelpen met een NovaSure behandeling”

 1. Hallo,

  Wat goed dat jullie deze behandeling onder de aandacht brengen!
  Uit ervaring kan ik vertellen dat de behandeling helaas wel iets heftiger is dan dat ze doen geloven…
  Allereerst kiezen ze vaak in het zkh toch voor een dag opname en ga je of onder algehele narcose of n ruggenprik. Dit omdat de pijn vaak toch te heftig is voor plaatselijke verdoving. Gelukkig maar, naar mijn mening. Ik raad iedereen aan voor n ruggenprik te kiezen.
  De dag van behandeling en de dag erna heb ik erg veel last van pijn gehad en was blij dat ik flinke pijnstillers mee gekregen had! Persoonlijk vond ik deze na pijn vervelender dan na mn 2 bevallingen.. Ook mocht ik 2dgn niet tillen….

  Maar dames het was het zeker 100% waard!!
  Ik zou het zeker nogmaals doen mocht dit nodig blijken over n aantal jaar! Ik ben nl nog vrij jong voor deze behandeling, dus konden ze mij niet beloven dat mn baarmoederslijmvlies wegblijft.. Dit omdat ze t met name bij dames uitvoeren die met zo’n 5 jaar wel beginnen met de overgang. Ik ben pas 31 dus hoop dat t bij mij wel wat langer duurt nog ;-D
  Wel twijfelde mij gynaecoloog even door mijn leeftijd ivm evt zwangerschap in de toekomst. Ik heb hem er wel van moeten overtuigen dat dit niet meer gebeuren gaat! En dan mij man ook al n knip dr in heeft, gelukkig was hij toen voldoende overtuigd..

  Na de behandeling ben je eerste n periode aan t vloeien, bij mij ong 1,5 tot 2 wkn. Maar dit was al gelijk niet te vergelijke met mn normale menstruatie’s! Daarna de eerste 2mdn had ik wel rond mn periode 2dgn extra slijmverlies.. Eindelijk is na 4jr mijn ijzergehalte weer op normaal niveau, kan ik weer zonder 3 dubbele bescherming de deur uit. Heb geen pijn meer en voel me algeheel ook fitter!

  Dit deel ik dan ook niet om vrouwen er vanaf te houden, in tegendeel zelfs, maar om wel mee te geven dat t niet onderschat moet worden! Laat je goed informeren en geef je zelf na de behandeling zeker een dag of 3-4 om te herstellen..
  Als je weet waar je aan begint kom je niet voor verrassingen en ben je waarschijnlijk achteraf net zo blij als ik dat je de stap genomen hebt!!!!
  Succes dames!
  Groetjes Femke

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Dankjewel voor het delen van je verhaal Femke! Voor een ieder die over deze behandeling nadenkt een fijne aanvulling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven