Ik heb last van Hirsutisme; overbeharing op plaatsen waar het niet hoort

Hirsutisme. Overbeharing vrouw volgens mannelijke patronen. Jawel hoor, na een aantal jaar is het hoge woord eruit. Ik heb last van hirsutisme, ofwel, beharing op plekken waar je het normaal bij een vrouw niet ziet. Goed, wat hirsutisme is, dat weten jullie nu inmiddels, maar hoe het ontstaat en wat het met je doet… daar ga ik je nog wat meer over vertellen.

overmatige haargroei, hirsutisme

Hirsutisme; spannend om openbaar te maken

Gelukkig word ik er niet van, maar blij dat het nu iets duidelijker is ben ik wel. Al enige jaren zit ik standaard elke avond met een kopje thee en een pincet voor de buis. Als een malle trek ik zwarte haren uit mijn kin en bovenlip. Op een gegeven moment wordt het gewoon een obsessie. Ze zijn zo hard en dik dat je ze voelt zitten, elke dag rond dezelfde plekken. En eenmaal gevoeld moeten ze er echt uit, anders blijf ik punniken.

Mensen vragen ook weleens of ik mezelf heb zitten krabben. Ik zeg dan altijd van wel, alsof ik dagelijks last heb van kriebel op mijn kin, gewoon omdat ik natuurlijk niet durf te zeggen dat ik last heb van baardgroei. Doodeng vind ik het dan ook dat ik hier nu op papier, en dus op internet, open over ben.

Maar er zijn vast nog meer vrouwen met mij die dit probleem herkennen. Niet alleen zie je het aan de buitenkant, van binnen kan er een hoop onzekerheid opborrelen. Goed om dus eens over te schrijven.

Lees ook: schaamhaar en okselhaar, hoe ver ga jij?

Hormonen uit balans

Sinds de tweede geboren is liggen mijn hormonen flink overhoop en dat merk ik aan alles. Mees is inmiddels anderhalf jaar oud maar nog steeds heb ik het idee dat ik in de kreukels lig.

Mijn nagels bladderen af, deze worden niet alleen korter, maar het bovenste laagje laat op sommige plekken los. Daarnaast heb ik veel meer last van acne, iets waar ik nooit zo’n last van heb gehad, heb ik een ontzettend zweethoofd en zijn dus de haren in mijn gezicht ineens gaan groeien als kool, en dan heb ik het niet over de donshaartjes. Steeds vaker word het pincet vervangen voor een scheermes, gewoon omdat het met een pincet onbegonnen werk is. En jawel, ik weet wat ze zeggen over het sneller groeien en terugkomen van de haren. Maar elke avond zo’n 30 haren uit je kin jassen is op een gegeven moment gewoon geen doen meer.

 

Overmatige haargroei, hoe komt dat nu?

Overbeharing is een afwijking waarbij te veel en te dikke haren groeien op plaatsen waar normaal geen of slechts dunne haren zitten. Vrouwen hebben ongeveer evenveel haren als mannen. Bij sommige vrouwen worden de haren dikker en donkerder dan bij de gemiddelde vrouw. Een mooi weetje is dat na de menopauze zo’n 80% van de vrouwen last heeft van overbeharing.

hirsutisme, overmatige haargroei

Er bestaan twee vormen van overbeharing

 1. Hirsutisme
 2. Hypertrichose

Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee vormen van overbeharing?

Hirsutisme

Bij hirsutisme is er overmatige haargroei bij vrouwen volgens een mannelijke beharingspatroon. Er groeien dan donkere en dikke stugge haren op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen deze haren ontwikkelen en vrouwen gewoonlijk donshaar hebben. Denk dan aan haar in het gezicht, de borst, rug, bovenbenen en een laagje op de buik, tussen bijvoorbeeld de navel en de schaamstreek.

Hypertrichose

Bij hypertrichose heb je een sterkere haargroei in vergelijking met anderen van hetzelfde ras en leeftijd, de haargroei neemt toe op plaatsen die normaal licht behaard zijn.

Mogelijke oorzaken overmatige beharing

 1. Familiaire hirsutisme
 2. Hormonale hirsutisme
 3. Hirsutisme veroorzaakt door medicamenten

Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor deze overmatige beharing. Een deel is erfelijk, dat noemen we familiair Hirsutisme. Vaak is de oorzaak een te hoge gevoeligheid van de haarzakjes voor een bepaald hormoon dat gevormd wordt uit het mannelijke hormoon testosteron.

Dit hormoon wordt ook bij vrouwen aangemaakt, onder andere in de eierstokken. Vindt er een overproductie van dit hormoon plaats, dan noemen we dat hormonaal hirsutisme. Het laatste geval -als gevolg van medicatie- zie je voornamelijk bij vrouwen die last hebben van de menopauze en daarvoor behandeld worden.

Is hirsutisme te behandelen?

Bij mij is er in ieder geval sprake van een verstoring in de hormonen en omdat dat ook vervelende oorzaken kan hebben word ik voor de zekerheid nagekeken in het ziekenhuis.

De overmatige haargroei is in ieder geval op verschillende manieren te behandelen:

 1. Scheren, harsen, ontharen met crèmes
 2. Epileren
 3. Laseren en flitsen
 4. Medicatie

Bij scheren, harsen en ontharen met crèmes loop je tegen de bekende problemen aan van teruggroei van de beharing en eventuele irritatie na het scheren van de huid. Epileren is nogal tijdsintensief en geeft ook geen blijvend resultaat. Laseren werkt en ook flitsen met de IPL methode (Intense Pulsed Light) blijkt effect te hebben. Als laatste zou ook medicatie kunnen helpen.

Doordat ik bij de dokter kwam met dit probleem en zij het ook duidelijk aanmerkte als hirsutisme, ben ik tevens doorverwezen naar een kliniek waar ze nu mijn gezicht laseren. Jee! wat ben ik daar blij mee! Er zullen wat behandelingen nodig zijn en er gaan dan ook wat maanden overheen maar ik kan niet wachten om het resultaat te zien en te voelen!

Weg met die pincet, in de toekomst alleen nog met een kop thee en een goede serie op de bank!

Meer weten over deze overmatige haargroei? Check deze site

Zijn er meerdere vrouwen die dit probleem herkennen? Weten jullie wat de oorzaak is en heb je er iets aan laten doen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

7 gedachten over “Ik heb last van Hirsutisme; overbeharing op plaatsen waar het niet hoort”

 1. Sinds mijn puberteit last van lange, dikke donkere haren. Begon eerst lang en lichtgrijs van kleur, daarna door epileren en scheren erger geworden. In het gezicht, baard, snor, beetje bakkebaard aan 1 kant van het gezicht. Voor de rest tepelharen, haar onder de navel, boven de navel heb ik veel lichte donshaar blond. Mijn benen tot aan de vagina is warm bebost :o). Ook ik heb onzekerheid daardoor wanneer ik buiten de deur ben. Ook na epileren groeien de haren en zien eruit als donkere mee-eters, waarbij ik de neiging krijg om dit uit te willen knijpen. 8 op de 10 keer lukt het me om die haren uit te knijpen met de vingers. Je ziet dan een kleine donkere sliertje eruit komen. Alleen helpt toch geen mal want groeit weer terug. Veel wondjes daardoor ook op het gezicht, alsof ik mezelf vermink. IPL werkt niet bij mij, laser een beetje, moest stoppen wegens max. budget zorgverzekering. Persoonlijk heb ik ook geleerd dat er niks mis is met haren op je lichaam, of het nu aangeboren is, nuttig, restant van evolutie of niet en etc. Het enige last wat ik heb is de mensheid die erop klieren en afkeuren terwijl je niemand ermee pijn doet, maar zij wel jou. Mijn huisdieren accepteren me meer dan een medemens. Ze zien het niet eens de dieren. Dat vind ik heerlijk, even op adem komen. Ik zelf heb geen problemen met lichaamshaar van noch vrouwen als mannen. Bij mij is het erfelijk,
  moeder heeft het ook, maar wel minder dan ik, nu zij ouder wordt verdwijnen op sommige plekken zelfs het haar, maar op andere plekken wordt het erger.

 2. Ik heb er ook last van het zit in onze familie. Ik zou me er niet onzeker over voelen haartjes op je lichaam is gewoon normaal. In mijn gezicht hars ik het wel weg. Heb 1 keer een laser behandeling geprobeerd maar het leek net of ze sigaretten in me gezicht uitdrukte Ofso. Dus hou het wel lekker bij harsen . Op me rug heb ik ook dunne zwarte haartjes dus die zijn ook wel zichtbaar. Is niks om je voor te schamen het zijn maar haartjes. Je hebt ze niet voor niets . En iedereen heeft haartjes over heel ze lichaam alleen bij andere zijn het dons haartjes. Is echt niks om je voor te schamen. Tegenwoordig zijn we zo erg bezig met ons uiterlijk dat niks goed genoeg is. Binnen kort moeten mannen zich ook helmaal kaal scheren ? en wie weet is het over een paar jaar weer in de mode haha hoe groter de bos hoe beter ?

 3. Helaas herkenbaar: ook ik had er opeens last van na 2 kinderen… Bij ons zit het in de familie: ook mijn moeder bleek het te hebben. Wij worden nu beiden behandeld met elektrische epilatie. Dit lijkt eindelijk te helpen (nadat IPL en laseren geen effect hadden…) ?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven