Histamine intolerantie bij je kind: De juiste voeding helpt

Een histamine intolerantie is een aandoening waar veel kinderen last van hebben. Een jeukende huid, prikkende ogen, een opgezette tong. Enkele van de vele symptomen die te wijten kunnen zijn aan een histamine intolerantie. Voeding en supplementen experts David van Gaalen en Ray Sabee leggen uit wat deze intolerantie inhoudt. Daarnaast lees je hieronder ook hoe je een histamine intolerantie bij je kind kunt verlichten.

histamine intolerantie kind en voeding

Wat is een histamine intolerantie?

Histamine is een stofje in het menselijk lichaam dat aangemaakt wordt voor de afbraak van eiwitten. Ook dient histamine als een stof (lees: neurotransmitter) die verschillende lichaamsprocessen reguleert. Daarbij kun je denken aan het regelen en stimuleren van je lichaamstemperatuur. Maar ook je afweersysteem en ademhaling.

Normaal gesproken zorgt dit lichaamseigen stofje niet voor problemen. Maar wanneer er teveel in het lichaam aanwezig is kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Bijvoorbeeld omdat de histamine niet snel genoeg afgebroken wordt en er een bepaalde drempelwaarde overschreden wordt. We spreken dan van een histamine intolerantie.

Eerst gaan we in op de manier waarop een histamine intolerantie zich bij jouw kind kan uiten. Daarna lees je hieronder het nut van histamine verlagende voeding.

Hoe uit een histamine intolerantie bij je kind zich, welke symptomen zie je?

Een intolerantie voor histamine kan zich bij je kind op verschillende manieren manifesteren. Niet alle veelvoorkomende histamineklachten en -symptomen zijn bij ieder kind hetzelfde. Toch kan deze intolerantie vaak gelinkt worden aan de volgende gezondheidsklachten en -symptomen:

  • Prikkende, tranende ogen die jeuken
  • Huiduitslag (netelroos) en/of een jeukende huid
  • Darmklachten zoals krampen, diarree en winderigheid
  • Problemen met ademhalen (verstopte neus en hoesten)
  • Migraine, hoofdpijn en weinig energie

Vaak uiten de histamine klachten zich direct bij je kind als de drempelwaarde overschreden wordt. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij voedingsmiddelen met veel histamine binnenkrijgt. Soms duurt het langer voordat de klachten zich manifesteren. Het kan namelijk tot zo’n 24 uur duren nadat jouw kindje in aanraking met een ‘trigger’ geweest is.

Vermoed je dat jouw kind last heeft van een histamine intolerantie? Dan is het slim om contact op te nemen met een medisch specialist zoals je huisarts. Hij of zij kan een plan van aanpak opstellen. Of je kind eventueel doorverwijzen naar een allergoloog.

Voeding tegen histamine waar jouw kind baat bij heeft

Heeft je kind last van een histamine intolerantie? Dan zijn er gelukkig verschillende manieren om deze intolerantie draaglijk te maken. Ten eerste is het natuurlijk noodzakelijk om bepaalde triggers te vermijden. Zoals histaminerijke voedingsmiddelen. Daarnaast zijn er bepaalde supplementen die histamine kunnen verlagen. Helaas zijn deze vaak niet geschikt voor jonge kinderen.

Ook zijn er natuurlijke voedingsmiddelen die histamine verlagend werken. Ze kunnen feitelijk gezien worden als natuurlijke histamine remmers. Hieronder vind je een aantal van deze voedingsmiddelen tegen histamine.

Natuurlijke histamine remmers

Ui: Uien beschikken over een ontstekingsremmende werking en zitten bomvol antioxidanten. Daardoor zijn ze erg geschikt voor kinderen die last van een histamine intolerantie hebben. Een gezonde hoeveelheid aan ui kan het lichaam ondersteunen bij het verminderen van histamine. Let op: Geef jouw kindje niet teveel uien, want dit kan averechts werken en darmklachten veroorzaken.

Peulvruchten: Net zoals uien, zitten peulvruchten boordevol gezonde voedingsstoffen zoals antioxidanten. Daarnaast vind je in peulvruchten veel vitamines en mineralen die een gunstige werking op een histamine intolerantie hebben. Daarbij kun je denken aan zink en calcium. Peulvruchten kunnen dus aangemerkt worden als effectieve, natuurlijke antihistamine voedingsmiddelen.

Brandnetels: Ook brandnetels zijn zeer doeltreffend in het tegengaan van teveel histamine in het lichaam van jouw kind. Je kunt bijvoorbeeld brandnetelthee aan jouw kindje geven. Zo kan hij of zij de heilzame werking van deze plant ervaren. Let op: Sommige mensen zijn allergisch voor brandnetel. Geef je jouw kindje voor het eerst brandnetelthee? Houd dan goed in de gaten of er geen allergische reacties optreden.

Vers fruit: In de meeste fruitsoorten zit weinig tot geen histamine, maar wel erg veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Zoals bijvoorbeeld vitamine C, een echte krachtpatser wanneer het aankomt op het verlagen van histamine. Kies altijd voor vers fruit en niet voor ingeblikte fruithapjes. Ingeblikt fruit kan namelijk wél veel histamine bevatten. Vermijd aardbeien, ananas, meloen en kiwi; ook hier kan veel histamine in zitten.

Wanneer met je kind naar de dokter?

De klachten die voortkomen uit een histamine intolerantie, kunnen variëren van mild tot ernstig. Overweeg je om het dieet van jouw kind radicaal te veranderen? Om zo de hoeveelheid aan histamine te verlagen? Dan is het goed om een voedingsdeskundige zoals een diëtist te benaderen.

In sommige gevallen is het noodzakelijk om direct met jouw kindje naar de dokter te gaan. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij veel hinder ondervindt van de histamine-gerelateerde klachten. Een dokter kan snel actie ondernemen en bijvoorbeeld antihistamine medicatie voorschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven