Hockey voor kinderen; een populaire kindersport

Hockey voor kinderen it will be! Op de middelbare school weet ik nog goed dat we een seizoen intensief aan het hockeyen waren. Heerlijk om achter die puck aan te redden al vond ik het altijd een beetje spannend als dat ding loeihard mijn kant op kwam. Is jouw kind ook een hockeyjongen of meisje in wording? Hierbij de ins en outs over hockey als sport voor je kind!

Wil je meer informatie over kinder voetbal? Lees dan ons blog hierover.

Waarom hockey voor kinderen een populaire sport blijft

De eerste keer dat er in Nederland hockey gespeeld werd was lang geleden, in 1891. Maar het bestaat al veel langer en heeft ook verschillende benamingen. Zo noemen de Ieren het hurling en de Schotten Shinty. In het begin werd de sport op ijs gespeeld en dit gebeurt nog steeds met ijshockey, wij spelen het echter op kunstgras hier.

Nederland scoort hoog qua hockey en verdient regelmatig prijzen, ook tijdens de Olympische Spelen. Een bekende hockeyster is bijvoorbeeld Naomi van As, de vriendin van schaatser Sven Kramer. Veel meisjes die hockeyen zijn fan van Naomi.

Daarnaast is het een familiesport. Als ouders zelf hockeyen nemen ze al snel hun kinderen mee, die zo op jonge leeftijd aan hockey voor kinderen beginnen. En het is een teamsport, een hechte sport waarin ook hechte vriendschappen ontstaan.

Vanaf welke leeftijd kan je kind aan hockeytrainingen deelnemen?

Je kind kan al heel jong starten met hockey, namelijk al vanaf 4 jaar! Er wordt dan nog geen echte stick gebruikt en ook geen harde hockeybal. Het draait vooral om het plezier in het spel en het bewegen.

Vanaf 6 jaar kunnen kinderen starten met de echte hockey training en gebruiken ze ook een hockeybal en stick. Hockeywedstrijden starten vanaf 7 jaar en worden dan in drietallen beoefend.

Hierbij een overzicht van hockey in leeftijdscategorie:

IndelingLeeftijdSoort activiteit
F-jeugd6 en 7 jaarSpelactiviteit, voorbereiding op wedstrijdjes spelen in drietallen
E-jeugd8/9 jaarZestal en achttal hockey
D-jeugd9 – 11 jaarelftalhockey
C – jeugd12/13 jaarElftalhockey
B-jeugd14/15 jaarElftalhockey
A-jeugd16/17 jaarElftalhockey
Ouder als 17 jaar à seniorenVanaf 18 jaar en ouderElftalhockey

Wat heeft je kind nodig om aan hockey te kunnen meedoen?

Deze attributen zijn verplicht als je kind aan hockey doet:

  1. Hockeystick
  2. Scheenbeschermers
  3. Gebitsbeschermer
  4. Trainingsoutfit
  5. Kunstgrasschoenen
hockeystick voor kinderen
hockeystick voor kinderen
kinder hockeystick

Hockeystick voor kinderen

Hockeysticks zijn er in verschillende lengtes. Tip: laat je kind rechtop staan en houdt de kop van de stick onder de oksel. Komt de bovenkant van de stick tot de knieholte? Dan heb je de juiste lengte gevonden! Een stick kan van hout zijn of van kunststof. De meeste hockeysticks voor kinderen zijn hout. De positie waarop je speelt heeft invloed op de keuze van je stick.

Is de positie van je kind verdediger? Deze kiezen vaak voor een zwaardere en stuggere stick dan de aanvallers. Aanvallers hebben baat bij lichte, soepele sticks om vaart te maken.

Hockeysticks vind je onder andere hier

scheenbeschermers kinderen hockey
scheenbeschermers tieners hockey
scheenbeschermers kinderen hockey

Scheenbeschermers voor kinderen die hockey sport beoefenen

Een scheenbeschermer is verplicht door de KNHB. Tijdens een training mag je dit zelf weten maar het is wel aan te raden omdat een hockeystick en bal beiden hard kunnen aankomen op of tegen je schenen. De scheenbeschermers zijn gemaakt van zacht foam of van hardere materialen (carbon, glasfiber of een combinatie van beiden).

Let erop dat je ze niet te groot koopt, pas ze dus voor je ze koopt.

Het is fijn als ze makkelijk aan en uitgaan en ook tijdens de wedstrijd goed op hun plek blijven zitten, een scheenbeschermer die schuift is niet handig.

Scheenbeschermers vind je onder andere hier

bitje voor kinder hockey
kinderbitje hockey roze
kinderbitje hockey

Gebitsbeschermer voor hockey

Een gebitsbeschermer is vanaf het seizoen 2015-2016 verplicht gesteld. En zelf vind ik dit als moeder wel een fijn idee. Door de gebitsbeschermer is de kans kleiner op gebroken tanden of nog erger, een gebroken kaak. Een gebitsbeschermer is makkelijk in – en uitneembaar, moet uiteraard goed passen, is smaak en reukloos en heel belangrijk: goed schoon te houden.

Er zijn verschillende opties:

  • Bitje op maat: je kind maakt hiervoor een gipsen afdruk van het gebit. Prijzen variëren tussen de 40 en 80 euro. Er zijn verschillende kleuren hiervoor verkrijgbaar
  • Kant – en klaar: de goedkoopste variant en in de meeste sportzaken zo te koop.
  • Thermoplastische mondbeschermer: deze is voorgevormd en in tegenstelling tot de kant en klare bitjes aan te passen. Dit doet je kind door na het verwarmen van het bitje erin te happen. Ook voor beugeldragers zijn er bitjes, de zogenaamde boil and bite bitjes. Handy!

Gebitsbeschermers vind je onder andere hier

hockey outfit kinderen
outfit voor kinderen met hockey
hockeysokken kinderen

Trainingsoutfit kinderen voor hockey

Trainingsoutfits bestaan uit een broek / rok , shirtje, schoenen en scheenbeschermers. Tijdens een wedstrijd hebben bijna alle verenigingen hun eigen clubtenue. Deze bestaat uit een shirt, broek of rok en kousen. En daarnaast je eigen gebitsbeschermer.

Tips voor de aanschaf van hockeyschoenen:

  • Probeer verschillende merken om erachter te komen welke het fijnste zit
  • Pas je schoenen aan met de hockeysokken en scheenbeschermers en aan het einde van de dag, voeten zijn dan vaak dikker als aan het begin van de dag.

Een betaalbare trainingsoutfit vind je onder andere hier

Wat zijn ongeveer de kosten voor kinderhockey?

Hockey staat bekend als één van de duurdere sporten, dit komt met name door de contributie. Elke vereniging stelt dit zelf vast en daardoor zijn er onderling verschillen. Gemiddeld kun je uitgaan van €250 voor alleen de contributie. Een hockeyoutfit kost gemiddeld € 60,- tot €100,-

Hoe vaak wordt er getraind bij hockey?            

Er wordt wekelijks getraind, meestal 1 keer in de week.

Zijn er op structurele basis wedstrijden?

Als ouder ben je met deze sport meer als taxi aan de beurt als bij bijvoorbeeld freerunnen, er zijn namelijk wekelijks wedstrijden op zaterdag. De jonge kinderen hebben ’s ochtends een wedstrijd en de oudere kinderen ’s middags. Heb je twee kinderen van verschillende leeftijden op deze sport, dan is de kans dus groot dat je zowel ’s ochtends als ’s middags aan het rijden bent als er een uit wedstrijd is.

Ook kunnen ze je hulp in de kantine goed gebruiken of als scheidsrechter. Weet dat dit verzoek er komen kan!

Wil je graag deze informatie later nog eens rustig doorlezen? Pin dan onderstaande afbeelding zodat je hem makkelijk terug kan vinden.

hockey voor kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven