Hoe accepteer je jezelf?

Kun jij dat? Jezelf accepteren? Missers begaan of dingen doen waar je van baalt en dan toch weer vrolijk verder gaan? Hoe makkelijk haal jij je schouders op? Of, hoe sterk blijf jij hangen in de dingen waar je minder tevreden over bent? Hoe accepteer je jezelf?

hoe accepteer je jezelf? Deze tips helpen je op weg naar meer zelfacceptatie en zelfliefde

Wat is zelfacceptatie?

Jezelf accepteren is het loslaten van al onzekerheden en oordelen over jezelf. En stoppen jezelf naar beneden te halen.

Laat het gaan en besef dat hier en nu alles goed is zoals het is. Jij bent goed zoals je bent. Je bent perfect zoals je bent.

Update: september 2023

Hoe accepteer je jezelf; 5 tips om mee aan de slag te gaan

Daar gaat het in dit artikel over. Over loslaten van wat je gedaan hebt én, niet onbelangrijk, jezelf toestaan dat je het gedaan hebt zoals je het gedaan hebt. En, dat je accepteert dát je het zo gedaan hebt.

Hier komen we bij een lastig stuk, want hoe accepteer je jezelf? Vaak willen we niet zijn zoals we zijn. En willen we niet onder ogen zien dat we bepaalde dingen niet durven, moeilijk vinden of onhandig aanpakken.

Jezelf afwijzen zorgt voor negativiteit

Door jezelf niet te accepteren zoals je bent kan je jezelf behoorlijk afwijzen. En hiermee geef je jezelf flink wat negatieve input. Je zegt dan: ik ben niet goed zoals ik ben!

Dat is nogal wat. Je haalt jezelf neer en als je niet uitkijkt is dit de boodschap die (in jezelf) overheerst. Zeg eens eerlijk… hoe vaak ben jij ontevreden over jezelf? En hoe accepteer jij jezelf? Helemaal? Of maar een heel klein beetje?

Je moet jezelf steunen!

Realiseer je dat het belangrijk is om jezelf te steunen. Om voor jezelf in te staan. In alles wat je doet: goed en fout!

Natuurlijk voelt het lekker als je dingen goed doet. Maar de realiteit is dat je nooit alles goed kan doen. De vraag is wel: hoe ga je met jezelf om?

Sta je jezelf toe om fouten te maken of dingen onhandig aan te pakken? En wat voor gedachten-stroom zend je alsnog over jezelf heen?

En als je dingen onhandig aangepakt hebt, is het goed om jezelf dat letterlijk toe te staan. Je bent namelijk zoals je bent.

En je bent goed zoals je bent. Sta jezelf toe om te mogen stuntelen. Leer ervan. Kijk terug op hoe je het deed en realiseer je dan: je deed je best.

Hoe accepteer je jezelf? Wees zacht en liefdevol voor jezelf!

Wees zacht en veroordeel jezelf niet. Als jij het anders had gekund, dan had je het anders gedaan.

Begin in ieder geval met jezelf zacht en liefdevol te benaderen. Van een harde, kritische aanpak waarbij je weinig van jezelf heel laat is nog nooit iemand opgeknapt.

Dat is de eerste stap naar hoe je jezelf accepteert.

Zie de mening van een ander als de mening van een ander!

Andere mensen kunnen hard oordelen. Bijna net zo hard als dat we zelf over onszelf kunnen oordelen. Alleen het oordeel van anderen komt meestal nog veel harder aan.

Wat belangrijk is in het leren hoe je jezelf accepteert is dat je leert dat de mening van een ander ‘maar’ de mening van een ander is. Vergeving doe je dan ook voor jezelf, niet voor de ander.

Hoe belangrijk die mening ook lijkt, het is hoe een ander tegen jou of jouw situatie aan kijkt. En laten we eerlijk zijn… hoe belangrijk is dat nou eigenlijk?

Het is toch veel belangrijker -als je het hebt over zelfacceptatie- dat jíj blij bent met jezelf? En niet dat een ander blij is met jou?

Focus houden op de positieve dingen

Hoe accepteer je jezelf het beste? Door te focussen op de positieve dingen. Natuurlijk ben je niet overal even goed in, dat hoeft ook niet. Maar wat wel belangrijk is, is dat je juist die positieve dingen niet vergeet.

Waar ben je wel goed in? Of wat vind je wel mooi aan jezelf (letterlijk of figuurlijk)? Body positivity bestaat niet voor niets!

Dus blijf ook dat herhalen in jezelf. Sterker nog, als jij jezelf wilt accepteren dan moet je de positieve dingen niet alleen herhalen, maar ook echt als belangrijk gaan ervaren.

Een praktische toepassing over hoe je jezelf accepteert

Kijk eens terug op afgelopen dagen of week: waar ben je ontevreden over als je kijkt naar wat je gedaan of gezegd hebt? Waar val jij jezelf af?

Op welke punten denk je kritisch en negatief over jezelf of heb je moeite om achter jezelf te staan?

Haal diep adem en kijk opnieuw naar die situatie. Kun je jezelf zien als een ‘lerend’ mens? Als iemand die z’n best heeft gedaan en nog niet bij machte was om het anders of beter te doen?

Probeer eens vergevend en liefdevol naar jezelf te kijken.

Sta jezelf toe om te zijn wie je bent. Met alles erop en eraan. Jaag niet teveel na wat anderen misschien heel goed kunnen. Daar word je namelijk heel moe en ongelukkig van.

Je wordt veel rustiger en gelukkiger als je accepteert wie je bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven